Αμπράμοβιτς: Από ορφανό σε δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη

Κοινοποίηση:
ΑΜΠΡΑΜΟΒΙΤΣ

Έμεινε ορφανός σε ηλικία τριών ετών, αλλά έγινε ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Τώρα, λόγω της σχέσης του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, χάνει τόσο τη δουλειά του όσο και τη φήμη του.

Όταν ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Ρόμαν Αμπράμοβιτς αγόρασε την Τσέλσι το 2003, είπε: «Με φροντίζουν για τρεις ή τέσσερις ημέρες και μετά η περιέργειά τους φεύγει». “Ξεχνάνε ποιος είμαι. Μου αρέσει αυτό”.

Ωστόσο, μετά από όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες, δεν φαίνεται ότι θα ξεχαστούν. Η βρετανική κυβέρνηση, από την οποία ζητείται να παρακολουθεί πιο στενά το έργο του Αμπράμοβιτς εδώ και χρόνια, πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία του Ρώσου δισεκατομμυριούχου στην Αγγλία, συμπεριλαμβανομένων κατοικιών, έργων τέχνης και της ποδοσφαιρικής ομάδας Chelsea.

Η κυβέρνηση κατηγορεί τον Αμπράμοβιτς για συνενοχή με τον Πούτιν στην εισβολή στην Ουκρανία.

Από ορφανό σε πλούσιο επιχειρηματία

Ο Ρομάν Αρκάντεβιτς Αμπράμοβιτς γεννήθηκε το 1966 στην πόλη Σαράτοφ της νοτιοδυτικής Ρωσίας, μόλις μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από τα ουκρανικά σύνορα. Η μητέρα του, Ιρίνα, πέθανε από δηλητηρίαση αίματος όταν ο Ρομάν ήταν μόλις ενός έτους. Ακολούθησε ο πατέρας του, ο οποίος πέθανε σε ατύχημα με κατασκευαστικό γερανό δύο χρόνια αργότερα.

Μεγαλωμένος από τους συγγενείς του, ο Αμπράμοβιτς πέρασε το χρόνο του στην Κόμι, στα βορειοδυτικά της Ρωσίας, όπου οι άνθρωποι ήταν φτωχοί και οι χειμώνες ήταν κρύοι.

«Για να είμαι ειλικρινής, δεν μπορώ να πω ότι πέρασα άσχημα παιδικά χρόνια», είπε στην εφημερίδα Guardian, όπου έδωσε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του. “Ως παιδί, δεν μπορείς να συγκρίνεις: ο ένας τρώει καρότα, ο άλλος καραμέλα. Και τα δύο έχουν ωραία γεύση. Ως παιδί, δεν θα ήξερες τη διαφορά”.

Παράτησε το σχολείο σε ηλικία 16 ετών. Αφού εργάστηκε ως μηχανικός και υπηρέτησε στον Κόκκινο Στρατό, άρχισε να πουλά πλαστικά παιχνίδια στη Μόσχα. Στη συνέχεια προχώρησε στην πώληση αρωμάτων και αποσμητικά και αύξησε την περιουσία του εκμεταλλευόμενος το άνοιγμα του χώρου για τους επιχειρηματίες από τον Σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ στο πλαίσιο της πολιτικής του ανοιχτού χαρακτήρα.

 

«Άγρια Δύση»

Η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και η πτώση του κρατικού ελέγχου στα ορυχεία αύξησαν τις ευκαιρίες. Στα 20 του χρόνια, ο Αμπράμοβιτς είχε άλλη μια ευκαιρία.

Πούλησε την εταιρεία πετρελαίου Sibneft, την οποία αγόρασε από τη ρωσική κυβέρνηση για περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια σε μια δόλια δημοπρασία το 1995, πίσω στην κυβέρνηση για 13 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005.

 

Οι δικηγόροι του λένε ότι οι κατηγορίες ότι ο Αμπράμοβιτς απέκτησε την περιουσία του παράνομα είναι αβάσιμες. Ωστόσο, παραδέχτηκε ότι δωροδόκησε για να αποκτήσει την εταιρεία Sibneft σε δικαστική υπόθεση στην Αγγλία το 2012.

Συμμετείχε στους «πολέμους αλουμινίου» τη δεκαετία του 1990, όταν ολιγάρχες, που είχαν συγκεντρώσει μεγάλο πλούτο και πολιτική δύναμη μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο της τεράστιας βιομηχανίας αλουμινίου.

«Κάθε τρεις μέρες σκοτωνόταν κάποιος», είπε ο Αμπράμοβιτς το 2011, λέγοντας ότι συμμετείχε στους πολέμους του αλουμινίου εξαιτίας αυτής της απειλής για την ασφάλειά του, παρόλο που δεν ήθελε.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το χάος, κατάφερε να αποκτήσει και μια περιουσία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Πολιτικά χρόνια

Σύμμαχος του προέδρου Μπόρις Γέλτσιν, ο Αμπράμοβιτς κατάφερε να αποκτήσει ρόλο στην πολιτική σκηνή της Μόσχας μετά τη σοβιετική εποχή. Έμεινε μάλιστα σε ένα διαμέρισμα στο Κρεμλίνο για ένα διάστημα.

Όταν ο Γιέλτσιν παραιτήθηκε το 1999, ο Αμπράμοβιτς λέγεται ότι ήταν μεταξύ εκείνων που υποστήριξαν την αντικατάσταση του Γέλτσιν από τον πρωθυπουργό και πρώην πράκτορα της KGB Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ενώ ο Πούτιν προσπαθούσε να εδραιώσει την κυριαρχία του πάνω στους ολιγάρχες, κάποιοι από αυτούς φυλακίστηκαν και κάποιοι εξορίστηκαν επειδή δεν απέδωσαν πίστη.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρομάν Αμπράμοβιτς το 2005

Ο Αμπράμοβιτς υπηρέτησε ως κυβερνήτης της Τσουκότκα κατά τη διάρκεια των πρώτων θητειών της προεδρίας του Πούτιν. Ο Αμπράμοβιτς δεν ήταν σε καμία από τις δύο ομάδες. Το 2000 εξελέγη κυβερνήτης της φτωχής περιοχής Τσουκότκα στη βορειοανατολική Ρωσία. Ήταν δημοφιλής στο κοινό επειδή συνεισέφερε στις κοινωνικές υπηρεσίες από την τσέπη του, αλλά παραιτήθηκε το 2008.

Όλο αυτό το διάστημα, δεν εγκατέλειψε τα προσόντα του ως επιχειρηματίας, αγοράζοντας πίνακες, σπίτια και αυτοκίνητα.

 

Το Λονδίνο καλεί

 

Το 2003, σε μια απροσδόκητη κίνηση από κάποιον που λέγεται ότι είναι ήσυχος, ακόμη και ντροπαλός, έγινε μια από τις διασημότητες του ποδοσφαιρικού κόσμου αγοράζοντας τη μεγαλύτερη ομάδα του Δυτικού Λονδίνου την Τσέλσι για 140 εκατομμύρια λίρες. Η περιουσία του Αμπράμοβιτς οδήγησε την Τσέλσι σε πέντε τίτλους Premier League, δύο τίτλους Champions League και πέντε τίτλους FA Cup.

Τα χρόνια με τον Αμπράμοβιτς έφεραν μεγάλες επιτυχίες στην Τσέλσι

 

Τα ακίνητα του Αμπράμοβιτς λέγεται ότι περιλαμβάνουν μια έπαυλη 15 υπνοδωματίων που λέγεται ότι αξίζει πάνω από 150 εκατομμύρια λίρες στους Κήπους των Ανακτόρων του Κένσινγκτον, στο δυτικό Λονδίνο, ένα διαμέρισμα στο Τσέλσι, μια φάρμα στο Κολοράντο των ΗΠΑ και μια θερινή κατοικία στη Γαλλική Ριβιέρα. Τα γιοτ τους, Solaris και Eclipse, είναι από τα μεγαλύτερα στον κόσμο. Ιδιωτικό αεροπλάνο έχει και ο Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει χωρίσει τρεις φορές.

Το 2006, όταν ρωτήθηκε από την εφημερίδα Guardian σχετικά με το πώς τα χρήματα αλλάζουν τις ζωές των ανθρώπων, είπε, “Δεν αγοράζει την ευτυχία. Αλλά παρέχει κάποια ανεξαρτησία”. Είναι σίγουρο ότι ο Αμπράμοβιτς είναι πολύ πλούσιος. Το Bloomberg εκτιμά ότι ο Αμπράμοβιτς είναι ο 128ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, με καθαρή περιουσία 13,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με το Forbes, ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος βρίσκεται στην 142η θέση.

Ωστόσο, το πιο αμφισβητούμενο θέμα τον τελευταίο καιρό είναι η εγγύτητά του με τον Πούτιν. Ο Αμπράμοβιτς μήνυσε τον εκδοτικό οίκο HarperCollins πέρυσι για ένα βιβλίο που ισχυριζόταν ότι αγόρασε την Τσέλσι κατόπιν εντολής του Ρώσου Προέδρου. Το βιβλίο, που ονομάζεται Putin’s Men, γράφτηκε από την Catherine Belton.

Τα μέρη κατέληξαν σε συμφωνία εξωδικαστικά, ο εκδότης συμφώνησε να διευκρινίσει ορισμένα ζητήματα. Όμως η σχέση του με τον Πούτιν συνέχισε να του προκαλεί πονοκέφαλο, ειδικά μετά την εισβολή του Ρώσου Προέδρου στην Ουκρανία. Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρους, ενώ δέσμευσε τα περιουσιακά στοιχεία του Αμπράμοβιτς και έξι ολιγαρχών στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε: “Είναι εταίροι στην επιθετικότητα του Πούτιν λόγω της στενής τους σχέσης. Έχουν το αίμα του ουκρανικού λαού στα χέρια τους.” Οκτώ μέρες πριν την απόφαση του Αμπράμοβιτς να επιβάλει κυρώσεις στους ολιγάρχες, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει την Τσέλσι. Ορισμένοι θαυμαστές συνέχισαν να ζητωκραυγάζουν για το όνομα του Αμπράμοβιτς, αλλά πολλοί πολιτικοί θέλουν όχι μόνο να παγώσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, αλλά και να κατασχεθούν.

Τελικά, αποδείχθηκε ότι ο Αμπράμοβιτς, παραδόξως, έδειξε ύποπτα σημάδια δηλητηρίασης με ανώτερους Ουκρανούς διαπραγματευτές στις ειρηνευτικές συνομιλίες στα σύνορα Ουκρανίας-Λευκορωσίας στις αρχές Μαρτίου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: