Αλλαντίαση: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και οι αιτίες – Οι επιπλοκές

Κοινοποίηση:
allantiasi-2048x1366

Η αλλαντίαση είναι σοβαρή πάθηση η οποία πρέπει να τονισθεί ότι μπορεί να προκαλέσει απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα.

Ένας τύπος βακτηρίου που ονομάζεται Clostridium botulinum παράγει την τοξίνη.

Τρεις κοινές μορφές αλλαντίασης είναι:

Τροφιμογενής αλλαντίαση: Επιβλαβή βακτήρια ευδοκιμούν και παράγουν την τοξίνη σε περιβάλλοντα με λίγο οξυγόνο, όπως σε κονσερβοποιημένα τρόφιμα.
Αλλαντίαση πληγών: Εάν τα βακτήρια εισχωρήσουν σε ανοιχτή πληγή στο δέρμα, μπορεί να προκαλέσουν μια επικίνδυνη μόλυνση που παράγει την τοξίνη.

Βρεφική αλλαντίαση: Αυτή η πιο γενική μορφή αλλαντίασης ξεκινά μετά την ανάπτυξη σπόρων βακτηρίων C. botulinum στον εντερικό σωλήνα του μωρού. Συνήθως εμφανίζεται σε μωρά μεταξύ 2 μηνών και 8 μηνών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτή η μορφή εντερικής αλλαντίασης επηρεάζει και ενήλικες.

Περιστασιακά, η αλλαντίαση συμβαίνει όταν εγχέεται υπερβολική ποσότητα αλλαντοτοξίνης για αισθητικούς ή ιατρικούς λόγους (ενέσεις botox). Αυτή η σπάνια μορφή ονομάζεται ιατρογενής αλλαντίαση. Ο όρος “ιατρογενής” σημαίνει μια ασθένεια που προκαλείται από ιατρική εξέταση ή θεραπεία.

Όλες οι μορφές αλλαντίασης μπορεί να είναι θανατηφόρες και θεωρούνται επείγοντα ιατρικά περιστατικά.

Τροφιμογενής αλλαντίαση: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της τροφιμογενούς αλλαντίασης αρχίζουν συνήθως μέσα σε 12 έως 36 ώρες μετά την είσοδο της τοξίνης στο σώμα. Αλλά ανάλογα με την ποσότητα τοξίνης που καταναλώσατε, η έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να κυμαίνεται από μερικές ώρες έως μερικές ημέρες.

Τα συμπτώματα της τροφιμογενούς αλλαντίασης είναι:

Δυσκολία στην κατάποση ή στην ομιλία
Ξηροστομία
Αδυναμία προσώπου και στις δύο πλευρές
Θολή ή διπλή όραση
Πεσμένα βλέφαρα
Πρόβλημα αναπνοής
Ναυτία, έμετος και κράμπες στο στομάχι
Παράλυση
Αλλαντίαση πληγών: Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της αλλαντίασης ενός τραύματος εμφανίζονται περίπου 10 ημέρες μετά την είσοδο της τοξίνης στο σώμα και περιλαμβάνουν:

Δυσκολία στην κατάποση ή στην ομιλία
Αδυναμία προσώπου και στις δύο πλευρές
Θολή ή διπλή όραση
Πεσμένα βλέφαρα
Πρόβλημα αναπνοής
Παράλυση
Η περιοχή γύρω από το τραύμα μπορεί να μην φαίνεται πάντα πρησμένη και να παρουσιάζει αλλαγή χρώματος.

Βρεφική αλλαντίαση: Συμπτώματα

Τα προβλήματα αρχίζουν γενικά 18 έως 36 ώρες μετά την είσοδο της τοξίνης στο σώμα του μωρού και περιλαμβάνουν:

Δυσκοιλιότητα, που είναι συχνά το πρώτο σύμπτωμα
Ακανόνιστες/αδύναμες κινήσεις λόγω μυϊκής αδυναμίας και δυσκολίας στον έλεγχο του κεφαλιού
Αδύναμο κλάμα
Ευερεθιστότητα
Σιελόρροια
Πεσμένα βλέφαρα
Κούραση
Πρόβλημα με το πιπίλισμα ή το τάισμα
Παράλυση
Η αλλαντίαση συνήθως δεν αυξάνει την αρτηριακή πίεση ή τον καρδιακό ρυθμό ή δεν προκαλεί πυρετό ή σύγχυση. Μερικές φορές, ωστόσο, η αλλαντίαση του τραύματος μπορεί να προκαλέσει πυρετό.

Ιατρογενής αλλαντίαση: Συμπτώματα

Στην ιατρογενή αλλαντίαση έχουν υπάρξει σπάνιες περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, παράλυση προσώπου και μυϊκή αδυναμία.

Πότε να δείτε γιατρό

Ζητήστε επείγουσα ιατρική φροντίδα εάν υποψιάζεστε ότι έχετε αλλαντίαση. Η αρχική θεραπεία αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσής σας και μειώνει τον κίνδυνο επιπλοκών.

Η γρήγορη λήψη ιατρικής περίθαλψης μπορεί επίσης να ειδοποιήσει τις υγειονομικές αρχές για τυχόν ευρύτερο κίνδυνο δημόσιας υγείας. Μπορεί να είναι σε θέση να εμποδίσουν άλλους ανθρώπους να καταναλώσουν μολυσμένα τρόφιμα. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι η αλλαντίαση δεν μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο.

Αλλαντίαση: Αιτίες

Τροφιμογενής: Η τυπική πηγή της τροφιμογενούς αλλαντίασης είναι τα σπιτικά τρόφιμα που δεν έχουν κονσερβοποιηθεί ή συντηρηθεί σωστά. Αυτά τα τρόφιμα είναι συνήθως φρούτα, λαχανικά και ψάρια. Άλλα τρόφιμα, όπως οι πικάντικες πιπεριές (τσίλι), οι ψητές πατάτες στο αλουμινόχαρτο και το λάδι με σκόρδο, μπορεί επίσης να είναι πηγές αλλαντίασης.

Αλλαντίαση πληγών: Όταν τα βακτήρια C. botulinum εισχωρούν σε μια πληγή, μπορούν να πολλαπλασιαστούν και να δημιουργήσουν τοξίνη. Το τραύμα μπορεί να είναι ένα κόψιμο που δεν έγινε αντιληπτό.

Βρεφική: Τα μωρά παθαίνουν βρεφική αλλαντίαση όταν τα σπόρια των βακτηρίων εισχωρούν στα έντερά τους και παράγουν τοξίνες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η πηγή της βρεφικής αλλαντίασης μπορεί να είναι το μέλι. Αλλά είναι πιο πιθανό να είναι έκθεση σε χώμα μολυσμένο με τα βακτήρια. Σε σπάνιες περιπτώσεις, αυτή η μορφή εντερικής αλλαντίασης επηρεάζει και ενήλικες.

Ιατρογενής: Σπάνια, η αλλαντίαση συμβαίνει όταν χορηγείται υπερβολική ποσότητα αλλαντοτοξίνης για αισθητικούς λόγους, όπως η αφαίρεση ρυτίδων ή για ιατρικούς λόγους, όπως η θεραπεία της ημικρανίας.

Αλλαντίαση: Επιπλοκές

Επειδή επηρεάζει τον έλεγχο των μυών σε όλο το σώμα, η βοτουλινική τοξίνη μπορεί να προκαλέσει πολλές επιπλοκές. Ο πιο άμεσος κίνδυνος είναι ότι δεν θα μπορείτε να αναπνεύσετε. Η αδυναμία αναπνοής είναι μια κοινή αιτία θανάτου στην αλλαντίαση.

Άλλες επιπλοκές, που μπορεί να χρειάζονται αποκατάσταση, είναι:

Δυσκολία στην ομιλία
Δυσκολία στην κατάποση
Αδυναμία που διαρκεί
Δυσκολία στην αναπνοή

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: