Αλβανία: Σε κίνδυνο η ζωή του φυλακισμένου Παντελή Κοκαβέση – Ο συνεργάτης του Μπελέρη έχει σοβαρό πρόβλημα υγείας

Κοινοποίηση:
αλβανια

Κι ενώ εξακολουθούν να παραμένουν στη φυλακή ο νέος δήμαρχος Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρης και ο συνεργάτης του Παντελής Κοκαβέσης, νέα στοιχεία που έρχονται στο φως θέλουν την υγεία του δεύτερου να διατρέχει κίνδυνο δεδομένου ενός σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζει.

Στο πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ο γιος της Παντελής Κοκαβέσης, καθώς και το ανάπηρο παιδί του, αναφέρθηκε η μητέρα του Αντωνία μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, ενώ αντίστοιχη αναφορά έκανε χθες σε αλβανικά μέσα ενημέρωσης και ο βουλευτής Βαγγέλης Ντούλες και πρόεδρος του Κόμματος Ενώσεως για Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΚΕΑΔ), που εκπροσωπεί τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία, και αφορούν στην μεταχείρισή του από τις αλβανικές φυλακές, χωρίς να διστάζει να κάνει λόγο για ομηρία.

Ο Παντελής Κοκαβέσης προ λίγων μηνών φέρεται να είχε υποβληθεί σε μεταμόσχευση καρδιάς και έκτοτε λαμβάνει ειδική φαρμακευτική αγωγή και παρακολουθείται στενά από τους θεράποντες ιατρούς του και μάλιστα με μεθόδους και μέσα που διαθέτει αποκλειστικά το Ωνάσειο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο, ενώ όπως ανέφερε η κ. Αντωνία, στις 29 Μαΐου έχει προγραμματισμένο ραντεβού για καρδιολογικές εξετάσεις. Σε αυτό το πλαίσιο η μη απελευθέρωσή του από τις αλβανικές αρχές θέτει σε κίνδυνο την ίδια του τη ζωή.

«Δεν μας αφήνουν να μιλήσουμε μαζί του» είπε η μητέρα του Κοκαβέση και πρόσθεσε: «Έχω απευθύνει έκκληση στον πρωθυπουργό και σε όποιον μπορεί να μας βοηθήσει», ανέφερε η μητέρα του.

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Ντούλες τόνισε πως η απόφαση σύλληψης των Φρέντι Μπελέρη και Παντελή Κοκαβέση αποτέλεσε πολιτική πρωτοβουλία, κρατώντας τους ως πολιτικούς κρατούμενους και τονίζοντας πως πρόκειται για «ομηρία». Παράλληλα, ανέφερε ότι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Τιράνων υπάρχουν γιατροί που αρνούνται να παράσχουν υπηρεσίες στον Κοκαβέση επηρεασμένοι από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα.

«Η περίπτωση του Παντελή Κοκαβέση βοηθά περισσότερο απ’ αυτή του κ. Μπελέρη στην κατανόηση των συνθηκών κράτησης και κυρίως της σκοπιμότητας που δεν είναι άλλη απ’ την πρόκληση πανικού. Κάθε ώρα που συνεχίζεται η άρνηση των υγειονομικών αρχών να εκδώσουν την επιβεβλημένη Ιατρική Έκθεση για τον Παντελή Κοκαβέση συντελούν σε έγκλημα κατά της ζωής του ανθρώπου. Επί το πλείστον να αναφερθεί ότι εκ της Εκθέσεως αυτής εφόσον σεβαστούν τα κριτήρια της δεοντολογίας και τα διεθνώς ισχύοντας πρωτόκολλα θα προκύπτει σαφώς ότι η περίπτωση του Κοκαβέση πρέπει να παραπεμφθεί στην κλινική και στην ομάδα των θεραπόντων ιατρών. Κι εκεί είναι που αντιστέκεται ο μηχανισμός Ράμα…» σχολιάζουν κύκλοι της ελληνικής μειονότητας.

Παραμένει στη φυλακή ο Μπελέρης – «Ενάντια στο ευρωπαϊκό κεκτημένο η απόφαση» λέει το ΥΠΕΞ

Το Ειδικό Δικαστήριο κατά της Διαφθοράς και του Οργανωμένου Εγκλήματος (SPAK) συνεδρίασε τη Δευτέρα, και αποφάσισε την παραμονή στη φυλακή του νέου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη και του συνεργάτη του Παντελή Κοκαβέση, σύμφωνα με το himara.gr.

Η εισαγγελέας κατά της διαφθοράς Αταλάντα Ζεκίρι, αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες για «ενεργητική διαφθορά στις εκλογές» με τις οποίες βαρύνονται οι δύο άνδρες.

Υπουργείο Εξωτερικών: Η παράταση στην κράτηση Μπελέρη προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα

Το υπουργείο Εξωτερικών αντέδρασε άμεσα στην είδηση για την παραμονή του Μπελέρη στη φυλακή, σημειώνοντας πως «η παράταση της κράτησης του Φρέντι Μπελέρη, εκλεγμένου πλέον Δημάρχου Χείμαρρας, προσκρούει στο κοινό περί δικαίου αίσθημα και στην ευρωπαϊκή αντίληψη για το κράτος δικαίου».

Ο Δένδιας έθεσε το ζήτημα κράτησης του Μπελέρη στη συνάντηση με την Αλβανίδα ΥΠΕΞ στις Βρυξέλλες

Στο περιθώριο του σημερινού ΣΕΥ στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με την ομόλογό του της Αλβανίας, Όλτα Ξάτσκα, αναφέρει με ανάρτησή του στο Twitter το υπουργείο Εξωτερικών.

Όπως επισημαίνεται, «κατά τη συζήτηση, τέθηκε το ζήτημα σχετικά με τον εκλεγμένο δήμαρχο Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη» ο οποίος παραμένει προφυλακισμένος.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: