Ακρίβεια: Σε απόγνωση οι καταναλωτές – «Ράλι» τιμών στα είδη πρώτης ανάγκης

Κοινοποίηση:
super-market-new-eurokinissi-256-2048x1365

Σε απόγνωση βρίσκονται οι καταναλωτές. Για πολλούς μισθωτούς και συνταξιούχους τα ψώνια του μήνα στο σούπερ μάρκετ τείνουν να γίνουν σχεδόν απαγορευτικά.

«Πήρα βακαλάο, φασολάκια και σπανάκι να κάνω σπανακόπιτα. Και πήρα και μαρούλι. Και πήγε 46 ευρώ», αναφέρει η κ. Μαρία, συνταξιούχος.

«Τα μισά είναι για φαγητό και έχουμε πληρώσει 70 ευρώ. Δεν έχω πάρει ακόμα κρέας, δεν έχω πάρει σχεδόν τίποτα. Μόνο σαμπουάν, μαλακτικά για το πλυντήριο», σχολίασε ο κ. Θανάσης, ιδιωτικός υπάλληλος.

Το MEGA κατέγραψε την απόγνωση των καταναλωτών που με τα ίδια χρήματα αγοράζουν λιγότερα από τα μισά προϊόντα σε σχέση με παλαιότερα. Τον χειμώνα έρχονται τεράστιες αυξήσεις σε βασικά είδη και ο οικογενειακός προϋπολογισμός αναμένεται να «τιναχτεί» στον αέρα.

«Κόβουν» βασικά είδη

Είναι χαρακτηριστικό ότι η τιμή στο ελαιόλαδο θα αυξηθεί ακόμη και κατά 45%, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που ήδη έχουν αρχίσει να κόβουν από τις αγορές τους, ακόμη και τρόφιμα για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν.

«Στο σούπερ μάρκετ έχουν ξεφύγει πολύ. Το λάδι έχει πάει στο Θεό, το τυρί, η φέτα στο Θεό, 13 ευρώ το τυρί; Και το λάδι το 4κιλο το έπαιρνες στα 17 και έχει πάει 27 ευρώ;».

«Ξέρω βεβαίως ότι οι τιμές στα τρόφιμα δεν έχουν αποκλιμακωθεί. Γι’ αυτό ακριβώς και δώσαμε παράταση στο αναγκαίο «καλάθι του νοικοκυριού», που ασφαλώς δεν εξάλειψε την ακρίβεια, αλλά ήταν μια ανάσα για την ελληνική οικογένεια», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η κ. Ελένη εκπαιδευτικός είπε στην κάμερα του MEGA: «Για το σούπερ μάρκετ θέλω 80-100 ευρώ την βδομάδα, για τις ανάγκες της οικογένειας. Για τη λαϊκή γύρω στα 30 ευρώ. Βγάζουμε και τον κρεοπώλη και τον ψαρά. Κάθε μέρα βλέπεις τη διαφορά. Κάνεις το σταυρό σου και βγαίνεις για ψώνια».

Στις λαϊκές αγορές οι καταναλωτές, γυρίζουν από πάγκο σε πάγκο, αναζητώντας καλύτερες τιμές. Και πάλι όμως τα χρήματα δε φτάνουν.

Η κ. Κατερίνα, ελεύθερη επαγγελματίας αναφέρει: «Δεν θα πάρω 5 μελιτζάνες να στέκονται στο ψυγείο. Θα πάρω 2 μελιτζάνες ίσα ίσα να φάμε».

«Τα πράγματα που παίρναμε για 30 ευρώ έχουν φτάσει στα 70 με 80 ευρώ στα ίδια πράγματα».

Η ακρίβεια φαίνεται να έχει «παγώσει» την αγοραστική κίνηση ακόμα και στα απολύτως αναγκαία αγαθά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Φραγκα υπαρχουνε ! Ειμασταν διακοπες και….κουραστηκαμαν !

  2. Βρίσκουν πρόσφορο έδαφος οι ιδιοκτήτες σουπερ μάρκετ της μπανανίας και τα κάνουν…Πάντως υπάρχουν και άλλες λύσεις. Η παραγγελία προϊόντων διατροφής από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από Ρουμανία , Βουλγαρία και άλλες χώρες που οι τιμές είναι πάρα πολύ χαμηλότερες από εδώ. Δεν μιλώ για ευπαθή προϊόντα αλλά για τρόφιμα μακράς διαρκείας όπως κονσέρβες, λάδια και ποτά. Για τα υπόλοιπα υπάρχουν οι λαϊκές αγορές που αγοράζει καθένας κατά βούληση. Για μια μεγάλη παραγγελία αυτό νομίζω συμφέρει.

  3. Όποιος αγοράζει λαχανικά από τις υπεραγορές είναι άξιος της μοίρας του και τους παίρνει όλους στον λαιμό του. Και να μάθουν να τρώνε λιγότερο κρέας οι νεοέλληνες μια φορά την βδομάδα μια χαρά είναι.

Comments are closed.