Ακίνητα: Απειλείται η περιουσία χιλιάδων ιδιοκτητών

Κοινοποίηση:
spitia-neo11

Χιλιάδες ιδιοκτήτες προκειμένου να μην φορολογηθούν λόγω της οικονομικής κρίσης, διέγραψαν από το Ε9 τα χιλιοστά που τους αντιστοιχούν σε ανεκπλήρωτο δικαίωμα υψούν ή δεν τα δήλωσαν ούτε στο Κτηματολόγιο, με αποτέλεσμα σήμερα ο «αέρας» να απειλεί την περιουσία τους.

Στις πολυκατοικίες που κατασκευάζονταν τις προηγούμενες δεκαετίες, ο κατασκευαστής ή ο οικοπεδούχος, και και οι δύο, συνηθέστατα διατηρούσαν ως οριζόντια ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας επί του οικοπέδου προκειμένου να το αποδώσουν σε μελλοντικούς ορόφους, με δικαίωμα μονομερούς ανακατανομής των ποσοστών συγκυριότητας του δικαιώματος αυτού στο οικόπεδο.

Διατηρούσαν ένα ποσοστό συνιδιοκτησίας προκειμένου να το αποδώσουν στους μελλοντικούς ορόφους ως δικαίωμα υψούν, ωστόσο η νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας ήταν αντίθετη με οποιαδήποτε αύξηση των υπαρχόντων συντελεστών δόμησης μειώθηκαν δραστικά.

Το προαναφερόμενο ποσοστό συνιδιοκτησίας, χαρακτηριζόμενο φορολογικά ως ποσοστό επί οικοπέδου με εξαντλημένο συντελεστή δόμησης πρέπει να δηλωθεί στο Κτηματολόγιο και να φορολογηθεί στον ΕΝΦΙΑ ως αυτοτελές περιουσιακό στοιχείο.

Χιλιάδες ιδιοικτήτες προκειμένου να αποφύγουν την άδικη αυτή φορολογική επιβάρυνση δεν τα δήλωσαν στο Κτηματολόγιο, με συνέπεια αυτά σήμερα να φαίνονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Αυτό σημειώνει, όπως προστίθεται, πως μετά την οριστικοποίηση των πρώτων εγγραφών θα περιέλθουν στο Δημόσιο το οποίο θα καταστεί αναγκαστικός συνιδιοκτήτης στο δικαίωμα υψούν σε χιλιάδες πολυκατοικίες σε όλη τη χώρα, αναφέρει ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: