Αθλήτρια πιάστηκε ντοπαρισμένη και λέει ότι φταίει ένα… μπουρίτο με χοιρινό: Κι όμως, η επιστήμη λέει ότι γίνεται!

Κοινοποίηση:
burito-666x399

Μια Αμερικανίδα δρομέας μεσαίων αποστάσεων αποκλείστηκε από τους επίσημους αγώνες για τέσσερα χρόνια, αφότου βρέθηκε θετική σε έλεγχο για αναβολικά στεροειδή, τα οποία χρησιμοποιούνται παρανόμως για την αύξηση της απόδοσης στον αθλητισμό.


Ωστόσο, τώρα ισχυρίζεται ότι το σχετικό τεστ είναι στην πραγματικότητα λάθος. Λέει ότι δεν ήταν υπό την επήρεια απαγορευμένων ουσιών που βελτιώνουν την απόδοση, αλλά για όλα φταίει ένα μπουρίτο με χοιρινό που είχε φάει πριν την εξέταση!

Η Shelby Houlihan γνωστοποίησε την ποινή της πριν από λίγες μέρες στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram. Παραδέχτηκε ότι βρέθηκε θετική στην απαγορευμένη ουσία νανδρολόνη, το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο ανδρογόνο και αναβολικό στεροειδές στον κόσμο. Η χρήση νανδρολόνης απαγορεύτηκε για πρώτη φορά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1974.

Η Houlihan αρνείται σθεναρά ότι έκανε χρήση νανδρολόνης, πόσο μάλλον σε τακτική βάση, όπως περιγράφει η ίδια στην ανάρτησή της στο Instagram. Έτσι, ερεύνησε τη νανδρολόνη και ανακάλυψε ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ (WADA) έχει εντοπίσει ανιχνεύσιμα επίπεδα του εν λόγου στεροειδούς στο χοιρινό κρέας, λόγω της φυσικής ικανότητας των χοίρων να παράγουν νανδρολόνη σε μεγάλες ποσότητες. Η WADA έχει επισημάνει ότι είναι πιθανό σε σχετικό έλεγχο σε ανθρώπους να προκύψουν ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Τα όργανα των χοίρων περιέχουν τα υψηλότερα επίπεδα νανδρολόνης.
Αφότου κατέγραψε όλα όσα περιείχε η διατροφή της τις ημέρες πριν το τεστ, η Houlihan συνειδητοποίησε ότι είχε φάει ένα μπουρίτο με χοιρινό από μια καντίνα με μεξικάνικο φαγητό. Η ίδια υποστηρίζει ότι τα επίπεδα νανδρολόνης στο δείγμα της ταιριάζουν με τα εκείνα που η WADA είχε αναφέρει στο παρελθόν ότι εντοπίστηκαν σε παλιότερους ελέγχους επί αθλητών που είχαν καταναλώσει χοιρινό κρέας. Στη συνέχεια υποβλήθηκε σε “τεστ αλήθειας” σε πολύγραφο αλλά και σε ανάλυση τριχών από τα μαλλιά της. Λέει ότι δεν προέκυψαν αποδείξεις ότι έκανε τακτική χρήση νανδρολόνης και ότι τα ίχνη του στεροειδούς οφείλονταν σε κάτι που έφαγε ή ήπιε.

Παρά την ένστασή της στο αρμόδιο Όργανο για την τιμωρία της, όπου παρέθεσε τις νέες πληροφορίες, η ένστασή της απορρίφθηκε.

Οπότε γεννάται το λογικό ερώτημα: Είναι πιθανό ένα μπουρίτο χοιρινού κρέατος να οδηγήσει σε ψευδώς θετικό τεστ για την απαγορευμένη ουσία νανδρολόνη;
Η επιστήμη λέει ναι!

Μια μελέτη του 2000 έδειξε ότι συγκεντρώσεις στεροειδών έως 7,5 μικρογραμμάρια ανά λίτρο θα μπορούσαν να ανιχνευθούν στον οργανισμό έως και 10 ώρες μετά την κατανάλωση χοιρινού, με τα επίπεδα να επανέρχονται στο φυσιολογικό περίπου μετά από ένα 24ωρο. Η Houlihan ισχυρίζεται ότι έφαγε το μπουρίτο 10 ώρες πριν από το τεστ και ότι τα αποτελέσματά της ταιριάζουν με τις συγκεντρώσεις στην εν λόγω μελέτη.

Παράλληλα, μια μελέτη που χρηματοδότησε η ίδια η WADA το 2018 έδειξε ότι μεταβολίτες που προέρχονται από στεροειδή μπορεί να βρεθούν σε ανιχνεύσιμες ποσότητες σε δείγματα ούρων αθλητών, μετά από κατάποση χοιρινού κρέατος από μη-ευνουχισμένα ζώα.

Άλλες μελέτες έχουν εντοπίσει διατροφικές πηγές παράνομων ουσιών στον αθλητισμό, συμπεριλαμβανομένων των πουλερικών και των αυγών, που έδειξαν ελάχιστες ποσότητες κλομιφαίνης (μια αντι-οιστρογονική ουσία που χρησιμοποιείται στην θεραπεία αντικατάστασης τεστοστερόνης) σε σχετικά τεστ.

Βάσει περιορισμένων αποδείξεων, φαίνεται εύλογο το σκεπτικό της Houlihan ότι για όλα έφταιγε το μπουρίτο που έφαγε. Η αθλήτρια δεν θα παρευρεθεί στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά η περίπτωσή της σίγουρα εγείρει την ανάγκη για πιο ολοκληρωμένη μελέτη σχετικά με τις επιπτώσεις της διατροφής στα τεστ απαγορευμένων ουσιών.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: