Αζερμπαϊτζάν: Συνελήφθησαν δύο δημοσιογράφοι – Έκαναν έρευνες για τη διαφθορά των πολιτικών ελίτ της χώρας

Κοινοποίηση:
Court.Azerbaijan

Συνελήφθησαν δύο αζέροι δημοσιογράφοι, οι οποίοι ερευνούσαν για τη διαφθορά των πολιτικών ελίτ αυτής της χώρας του Καυκάσου.

Το Αζερμπαϊτζάν, χώρα πλούσια σε πετρέλαιο στις όχθες της Κασπίας, διοικείται από τον πρόεδρο Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος διαδέχθηκε τον πατέρα του το 2003.

«Η αστυνομία συνέλαβε σήμερα (Τρίτη 21 Νοεμβρίου) την Σεβίν Βαγκιφγκίζι, αρχισυντάκτρια του Abzas Media, μετά την επιστροφή της από την Ευρώπη στο Μπακού και ερεύνησε την κατοικία της», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο συνήγορός της Ελσίν Σαντίγκοφ.

Ο διευθυντής αυτού του ενημερωτικού ιστότοπου, ο Ουλβί Χασανλί, συνελήφθη την Δευτέρα (21/11) και «απαγγέλθηκαν σε βάρος του κατηγορίες για λαθρεμπόριο ξένου συναλλάγματος», σύμφωνα με τη δικηγόρο του, την Ζιμπέιντα Σαντίγκοβα.

Ο Χασανλί «δηλώνει αθώος και καταγγέλλει ως αβάσιμες αυτές τις κατηγορίες», υπογράμμισε η δικηγόρος διευκρινίζοντας πως ο πελάτης της «κινδυνεύει με ποινή κάθειρξης έως 12 ετών».

Από την πλευρά του, ο ιστότοπος Abzas Media υποστήριξε πως ο Χασανλί «υφίσταται απάνθρωπη μεταχείριση» κατά την κράτησή του.

Σε ανακοίνωσή της, η μη κυβερνητική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία εξέφρασε «την ανησυχία της για τις αναφορές για ξυλοδαρμούς και άλλες κακομεταχειρίσεις» σε βάρος του Ουλβί Χασανλί.

Η σύλληψη αυτή εντάσσεται σε μια εκστρατεία των αρχών με στόχο «να σταματήσουν οι επικρίσεις» και να κατασταλεί κάθε αμφισβήτηση, δήλωσε η Νατάλια Νοζατζέ, ερευνήτρια τις Αμνηστίας για το Νότιο Καύκασο.

Σύμφωνα με την ίδια, ο Χασανλί «εξέθεσε με θάρρος κατηγορίες για διαφθορά σε υψηλό επίπεδο στο Αζερμπαϊτζάν» και έχει αντιμετωπίσει κατά το παρελθόν «επανειλημμένη παρενόχληση από την κυβέρνηση».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response