«Αδειάζει» τον Μητσοτάκη η ΑΔΑΕ – Οργισμένη ανακοίνωση μετά το νομοσχέδιο για τις παρακολουθήσεις

Κοινοποίηση:
ΑΑΔΕ

Μετά την αποκαλυπτική έκθεση-«κόλαφος» για την κυβέρνηση που αποτυπώνει την έκρηξη των παρακολουθήσεων επί διακυβέρνησης Μητσοτάκη, η ΑΔΑΕ «αδειάζει» τον πρωθυπουργό μετά από την ανακοίνωση του νέου νομοσχεδίου για τις υποκλοπές.

Με ανακοίνωσή της η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών τονίζει την παράκαμψή της σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο που μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι παρακολουθούμενοι θα ενημερώνονται τρία χρόνια μετά, και εφόσον υπάρχει σύμφωνη γνώμη του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Όπως αναφέρει η ΑΔΑΕ, «ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος».

Η ΑΔΑΕ εκφράζει την «κατάπληξη της και την θεσμική δυσαρέσκειά της για την εν λόγω θεσμική παράλειψη». Παράλληλα τονίζει ότι παρά τα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια που ακολουθείται, θα «διατυπώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες την γνώμη της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΑΔΑΕ:
«Αναρτήθηκε χθες, 15.11.2022, σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο, το οποίο αφορά την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών, την απαγόρευση των κακόβουλων λογισμικών, την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας κλπ. Το νομοσχέδιο αυτό μεταβάλλει άρδην το κανονιστικό πλαίσιο που ίσχυσε επί σχεδόν 30 χρόνια σχετικά με την άρση του απορρήτου των επικοινωνιών και τροποποιεί σε πολλά και κρισιμότατα σημεία την λειτουργία της ΑΔΑΕ.

Παρά την κεφαλαιώδη σημασία του περιεχομένου του νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Σύνταγμα προβλέπει στο άρθρο 19 §2 ως εγγύηση για την διασφάλιση του απορρήτου των επικοινωνιών (θεμελιώδους δικαιώματος απολύτως απαραβίαστου κατά την διατύπωση του συνταγματικού κειμένου) την ΑΔΑΕ και, τέλος, παρά τα όσα συνέβησαν τους τελευταίους μήνες, η Αρχή ουδέποτε ενημερώθηκε αρμοδίως, ούτε ζητήθηκε με θεσμικά πρέποντα τρόπο η διατύπωση της γνώμης της, έτσι ώστε το θεσμικό αυτό νομοσχέδιο να είναι η κατάληξη ενός νηφάλιου και επιστημονικού διαλόγου, προς όφελος του δικαιώματος.

Η ΑΔΑΕ εκφράζει την κατάπληξη της και την θεσμική δυσαρέσκειά της για την εν λόγω θεσμική παράλειψη.

Παρά ταύτα και μέσα στα ασφυκτικά χρονικά πλαίσια της μελλούσης να ακολουθηθεί διαδικασίας ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων, η Αρχή κηδόμενη της ανάγκης προστασίας του δικαιώματος θα διατυπώσει τις αμέσως προσεχείς ημέρες την γνώμη της επί των διατάξεων του νομοσχεδίου».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: