Αγρίεψε η FIFA: Απορρίπτουμε την κλειστή ευρωπαϊκή αποσχιστική λίγκα

Κοινοποίηση:
FIFA

Ραγδαίες ήταν οι εξελίξεις τις τελευταίες ώρες όσον αφορά το μέλλον του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αυτό που το απόγευμα της Κυριακής (18/04) κυκλοφόρησε ως έντονη φημολογία, τελικά επιβεβαιώθηκε μετά τα μεσάνυχτα και οι 12 ομάδες που συνυπογράφουν τη διακήρυξη της δημιουργίας της ευρωπαϊκής Super League, δείχνουν ότι είναι αποφασισμένες να συνεχίσουν το σχέδιό τους.

Όχι μόνο δεν πτοήθηκαν από τις απειλές της UEFA και των εθνικών Ομοσπονδιών για σοβαρότατες κυρώσεις, αλλά εξέδωσαν και τη διακήρυξη της δημιουργίας του νέου θεσμού. Υπενθυμίζεται ότι, αυτές είναι: Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι, Λίβερπουλ, Τσέλσι, Αρσεναλ, Τότεναμ, Ρεάλ, Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο, Γιουβέντους, Μίλαν και Ιντερ.

Λίγο μετά τη δημοσιοποίηση του ιδρυτικού μανιφέστο της European Super League, η FIFA απάντησε με ανακοίνωση, στην οποία απορρίπτει τη δημιουργία ενός κλειστού πρωταθλήματος. Σε αντίθεση με την UEFA, ωστόσο, η Παγκόσμια Συνομοσπονδία «καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές των έντονων συζητήσεων σε ήρεμο, εποικοδομητικό και ισορροπημένο διάλογο, για το καλό το παιχνιδιού και στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι».

Η ανακοίνωση της FIFA αναφέρει:

«Κατόπιν πολλών αιτημάτων από ΜΜΕ και όπως έχουμε δηλώσει πολλές φορές, η FIFA επιθυμεί να ξεκαθαρίσει ότι στέκεται άτεγκτη υπέρ της αλληλεγγύης στο ποδόσφαιρο και του μοντέλου αναλογικού διαμοιρασμού που μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του ποδοσφαίρου ως άθλημα, ειδικά σε παγκόσμιο επίπεδο, εφόσον η ανάπτυξη του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι η βασική αποστολή της FIFA.

Κατά την άποψή μας και σύμφωνα με τα καταστατικά μας, κάθε ποδοσφαιρική διοργάνωση, είτε εθνική, τοπική ή παγκόσμια, πρέπει πάντα να αντανακλά τις βασικές αρχές της αλληλεγγύης, της ανοιχτής συμμετοχής, της ακεραιότητας, της αναλογικής οικονομικής ενίσχυσης. Επιπλέον, οι διοικητικοί φορείς του ποδοσφαίρου θα πρέπει να χρησιμοποιούν όλα τα νόμιμα, αθλητικά και διπλωματικά μέσα για να διασφαλίσουν ότι αυτά θα τηρηθούν. Με αυτό το υπόβαθρο, η FIFA μπορεί μόνο να εκφράσει την απόρριψη μιας “κλειστής ευρωπαϊκής αποσχιστικής λίγκας”, εκτός της δομής του διεθνούς ποδοσφαίρου, που δεν σέβεται τις προαναφερθείσες αρχές.

Η FIFA πάντα στέκεται υπέρ της ενότητας στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο και καλεί όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές των έντονων συζητήσεων σε ήρεμο, εποικοδομητικό και ισορροπημένο διάλογο, για το καλό το παιχνιδιού και στο πνεύμα της αλληλεγγύης και του ευ αγωνίζεσθαι. Η FIFA φυσικά θα κάνει οτιδήποτε είναι αναγκαίο για να συνεισφέρει σε έναν εναρμονισμένο δρόμο προς τα εμπρός για το γενικό συμφέρον του ποδοσφαίρου».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

Leave a Response