Αίγλη Ζαππείου: Οι πιο απίστευτες ιστορίες της αθηναϊκής νύχτας (ΕΙΚΟΝΕΣ)

Κοινοποίηση:
200711194304_DAVLAS-SINGS-1280x905

Η Αλίκη και η Μιμή, ο Τζιανφράνκο Φερρέ, ο Χατζηδάκης με τον Χορν, οι άριες του Γιώργου Ντάβλα και το βράδυ που ο άγνωστος Ζαχαράτος μεταμορφώθηκε σε Βουγιουκλάκη

Αρχές δεκαετίας του ’90, ένα όμορφο βράδυ στο Ζάππειο η «Αίγλη» του Λάκη Ραπτάκη είναι κατάμεστη ως συνήθως, όταν εμφανίζεται η Αλίκη Βουγιουκλάκη. Την υποδέχεται στην είσοδο ο νεαρός τότε Γιώργος Ντάβλας για να την οδηγήσει στο τραπέζι της, όταν η σταρ εντοπίζει την Άννα Βέλτσου, μια από τις πιο κομψές Αθηναίες και φίλη της για χρόνια. Η Βέλτσου δειπνεί με τον διάσημο Ιταλό σχεδιαστή Τζιανφράνκο Φερρέ και η Αλίκη που επιθυμεί διακαώς να τον γνωρίσει την φωνάζει με το μικρό της όνομα: «Άννα, Άννα…».

Ατάραχη η τελευταία, προσποιείται αρχικά ότι δεν άκουσε τίποτε, δεν γυρίζει καν να την κοιτάξει, πετάει κι ένα «Δεν σε ξέρω» και συνεχίζει το φαγητό της και την κουβέντα με τον Φερρέ, τον οποίο τα καλοκαίρια φιλοξενούσε στην βίλα της στη Μύκονο. Απογοητευμένη η Βουγιουκλάκη οδηγείται στο τραπέζι της απορώντας για την στάση της Βέλτσου, χωρίς όμως να το δείχνει αφού δεν ήθελε να το καταλάβουν οι άλλοι θαμώνες. Λίγη ώρα μετά η Βέλτσου εξομολογείται σε φίλο της που είδε το σκηνικό και πήγε να την ρωτήσει γιατί δεν μίλησε στην εθνική μας σταρ. «Δεν ήρθε στην κηδεία του άνδρα μου κι’ αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ» απάντησε η θιγόμενη και πρωταγωνίστρια σε ένα μόνο από τα πολλά περιστατικά που διαδραματίστηκαν στην «Αίγλη» του Ζαππείου. Ένα μυθικό στέκι το οποίο «ανέστησε» ο πολυπράγμων Λάκης Ραπτάκης το 1988, στήνοντας ένα από τα ομορφότερα μαγαζιά της Αθήνας από το οποίο πέρασαν κυριολεκτικά όλοι.

Ήταν άλλες εποχές, εντελώς διαφορετικές από τις σημερινές και πρόσωπα λαμπερά από τον καλλιτεχνικό, τον πνευματικό και τον επιχειρηματικό χώρο είχαν βρει το ιδανικό στέκι μέσα στην καρδιά της Αθήνας. Ένα στέκι που πλέον ετοιμάζεται για την μετάβαση σε μια νέα εποχή, αφού το management ανέλαβαν ο Σάμι Φάϊς και ο Αχιλλέας Κυριακόπουλος, ένας ιδιαίτερα ικανός επιχειρηματίας που έστησε το εμβληματικό Deals στο Ψυχικό και την «Παλιά Αγορά» στην Φιλοθέη. ‘Οσο για την παλιά εποχή, οι ιστορίες, τα πάρτι και τα περιστατικά θα μπορούσαν άνετα να γεμίσουν ένα βιβλίο για το συγκεκριμένο bar-restaurant που λάτρεψαν επιφανείς Αθηναίοι και προσωπικότητες του διεθνούς jet set.

Ήταν όλοι εκεί

Το 1988, ο Λάκης Ραπτάκης ήταν ήδη ένας πετυχημένος επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης και του nightlife στην Θεσσαλονίκη, όταν αποφάσισε να επεκταθεί στην Αθήνα. «Όταν είδα την Αίγλη διαπίστωσα αμέσως ότι ήταν ένας εκπληκτικός χώρος αλλά ο τότε ιδιοκτήτης είχε σχεδόν πτωχεύσει και είχε φύγει για την Γερμανία. Οι σερβιτόροι ήταν κάτι γεροντάκια που δούλευαν εκεί για δεκαετίες». Ο επιχειρηματίας επιστρατεύει έναν φίλο του αρχιτέκτονα από την Ιταλία, ο οποίος μεταμορφώνει τον χώρο σε ένα εξαιρετικής αισθητικής bar-restaurant. Τα βαμμένα σε διάφορες αποχρώσεις αντίγραφα έξι αρχαίων αγαλμάτων, τα ζωντανά χρώματα στην εσωτερική διακόσμηση και τα σικ έπιπλα μεταμόρφωσαν την «Αίγλη» σε ένα μοναδικό place to be, μέσα στο Ζάππειο.

Η επιτυχία από την πρώτη σχεδόν στιγμή ήταν πρωτοφανής για έναν χώρο που είχε μοιραστεί ιδανικά σε μπαρ και εστιατόριο με μεσογειακή κουζίνα, εκεί όπου δουλεύει πλένοντας πιάτα ένας νεαρός που μένει στους Αγίους Αναργύρους. Λέγεται Γιώργος Ντάβλας και ένα βράδυ όταν έχει χαλαρώσει η δουλειά, αρχίζει να τραγουδάει μια άρια και ο Λάκης Ραπτάκης που τον ακούει μπαίνει στον κουζίνα.
«Τέρμα τα πιάτα Γιώργο. Από αύριο κουστούμι και θα είσαι στην πόρτα» λέει στον νεαρό που τρεις δεκαετίες μετά θυμάται με νοσταλγία κια συγκίνηση τα πρώτα του βήματα, στον εμβληματικό αυτό χώρο και στις δημόσιες σχέσεις. «Ο Ραπτάκης ήταν αυτός που με βοήθησε πολύ. Με έβαλε επί της υποδοχής στην αρχή και όποιος έμπαινε τον οδηγούσα εγώ στο τραπέζι του». Ένα βράδυ στα γενέθλια της Έλενας Ματθαιοπούλου-γνωστή λάτρης της όπερας-επιστρατεύεται ένα πιάνο και δύο τενόροι, ενώ ο Γιώργος Χατζηνάσιος της παίζει το «Happy Birthday».

Στο τραπέζι της εορτάζουσας κάθονται μεταξύ άλλων η Ειρήνη Παππά, ο τότε Γάλλος πρεσβευτής στην Ελλάδα Φρανσουά Καντέ και ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης, ενώ λίγο πιο μακριά απολαμβάνουν τα τεκταινόμενα ο Μάνος Χατζιδάκης και ο Δημήτρης Χορν.
«Στην τελευταία στροφή πήρα την τούρτα, μπήκα ανάμεσα στους δύο τενόρους και τραγούδησα με τέτοια ένταση που ο Χατζηνάσιος έμεινε με το στόμα ανοιχτό» θυμάται ο μέντορας των Δημοσίων Σχέσεων. Αυτός που οδηγούσε των Κωνσταντίνο Μητσοτάκη μαζί με το ζεύγος Θόδωρος και Γιάννα Αγγελοπούλου στο τραπέζι τους, ενώ δίπλα έτρωγαν η Ζωή Λάσκαρη με Αλέξανδρο Λυκουρέζο. Η «Αίγλη» ζει μεγάλες στιγμές σχεδόν κάθε βράδυ με τον Άκη Σωτηρίου να παίζει εξαιρετικές μουσικές, ενώ τα καλοκαίρια, ο συνωστισμός στην πόρτα είναι απίστευτος. «Όταν πήρα όλο το μαγαζί μόνος μου» θυμάται ο Λάκης Ραπτάκης «άνοιξα και τον κάτω χώρο, δημιουργώντας ένα πιο prive κλαμπ και εστιατόριο. Ε, από εκεί πέρασαν όλοι». Ο Γιώργος Ντάβλας συμφωνεί και επαυξάνει. Θυμάται τις κούκλες Μάρα Δεσύπρη και Λάουρα Ντε Νίγκρις να κλέβουν τα βλέμματα μόλις έμπαιναν, όπως και την Τζένη Μπαλατσινού να εντυπωσιάζει στο πάρτι-μασκέ του Κώστα Καίσαρη.

Πολλοί επώνυμοι πάντως δεν τολμούσαν να πάνε, επειδή ήξεραν ότι δεν μπορούσαν να συνυπάρξουν σε ένα χώρο μαζί με τον Χορν, τον Πλωρίτη και τον Λαμπράκη. Χαρακτηριστικά παραδείγματα πασίγνωστος λαϊκός τραγουδιστής που σάρωνε τότε και ένας πολύ γνωστός σχεδιαστής που είπε σε φίλο του, ότι δεν «κόλλαγε» στο συγκεκριμένο περιβάλλον.  «Κάποια στιγμή» θυμάται ο Γιώργος Ντάβλας «ο Ραπτάκης μου είπε ότι δεν θα είμαι πλέον στην υποδοχή, αλλά ότι θα κάνω δημόσιες σχέσεις. Έβλεπε ότι είμαι αγαπητός και κατάλαβε ότι μου ταίριαζε πολύ αυτή η δουλειά. Μου πήρε μάλιστα και ένα μηχανάκι για να πηγαίνω τα δελτία τύπου στις εφημερίδες, αν και στην αρχή δεν μου τα έβαζαν». Η Νίνα Βλάχου-η «νεράϊδα» όπως την αποκαλεί ο Γιώργος-τον βλέπει κάθε Παρασκευή μπροστά της και θαυμάζοντας την επιμονή του, δημοσιεύει την πρώτη φωτό μετά από ένα μήνα αναμονής.

Οι δυο σταρ και ο μεθυσμένος

«Θυμάμαι ακόμη όταν έφερα τον Τάκη Ζαχαράτο από την Πάτρα για να κάνει την Αλίκη. Ήταν ουσιαστικά η πρώτη του εμφάνιση στην Αθήνα και έγινε χαμός» συμπληρώνει. Χαμός έγινε και πολλά άλλα βράδια στην «Αίγλη» τονίζει με ένα άρωμα νοσταλγίας στην φωνή του ο Λάκης Ραπτάκης, που την κράτησε μέχρι το 1994 αφού μετά άλλαξε χέρια. «Όλη η Αθήνα ήταν εκεί. Ο Νίκος Κούρκουλος με την Μαριάννα Λάτση, ο Μπονάτσος, ο Λαζόπουλος, ο Τζίγγερ, ο Σωκράτης Κόκκαλης με την σύζυγό του, η Ελλη Στάη, ο Χρήστος Κοπελούζος και πολλοί ακόμη. Θυμάμαι ένα φοβερό πάρτι γενεθλίων της Αλίκης όπου έγινε χαμός από κόσμο και το κέφι κράτησε μέχρι το πρωί». Ο Μιχάλης Πολατώφ, ο γοητευτικός Μπίλι Μπο, ο Αλέκος Αλεξανδράκης με την Νόνικα Γαληνέα, ο Θόδωρος Βαρδινογιάννης, η Αγνή Μπάλτσα, η Μονσερά Καμπαγιέ, ο Μάριος Πλωρίτης και η Κάτια Δανδουλάκη είναι μόνο κάποιοι από τους εκατοντάδες επώνυμους που διασκέδασαν στην «Αίγλη του Ραπτάκη» όπως την έλεγαν όλοι. Εκεί όπου έγιναν γυρίσματα για το «13ο Κιβώτιο» όπου πρωταγωνιστούσε ο Νίκος Κούρκουλος και η Βάνα Μπάρμπα, η οποία ήταν σε σχέση με τον Ραπτάκη.

 

Αξέχαστο έμεινε και το πάρτι για το «Mediterraneo» την ξενόγλωσση ταινία με πρωταγωνίστρια την Eλληνίδα σταρ, μετά την επίσημη προβολή που έγινε στο θερινό σινεμά της «Αίγλης». Το κάλεσμα με αφορμή την τότε νέα ταινία του James Bond, δημιούργησε τέτοιο πανικό, που έξω από το κλαμπ άνθρωποι κράδαιναν 5χίλιαρα στο τζάμι της πόρτας, προκειμένου να εισέλθουν στον χώρο.  Όμως το περιστατικό που έμεινε αξέχαστο σε αυτούς που το έζησαν ήταν ένα περιστατικό με πρωταγωνίστριες την Αλίκη Βουγιουκλάκη και την Μιμή Ντενίση. Ήταν η εποχή που δεν μιλιόντουσαν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των εφημερίδων και παρότι συνυπήρχαν στην «Αίγλη» απέφευγαν ακόμη και τα βλέμματα, μέχρι την στιγμή που αναγκάστηκαν να συνυπάρξουν στο ίδιο αυτοκίνητο. Αφορμή ήταν ένα κάλεσμα και όταν σε ένα φανάρι λίγα μέτρα πριν από την «Αίγλη» άναψε το κόκκινο, ένας κύριος που είχε καταναλώσει αρκετή ποσότητα αλκοόλ τις είδε να κάθονται δίπλα-δίπλα και αναφώνησε: «Είναι η Ντενίση μαζί με την Βουγιουκλάκη; Μάλλον έχω πιεί πάρα πολύ!!».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: