ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΔΕΧΟΝΤΑΙ ΤΟΝ “ΑΡΜΑΓΕΔΩΝΑ” – 16% ύφεση βλέπει ο Σταϊκούρας για το Β’ τρίμηνο….

Κοινοποίηση:
staikoyras-xrhstos--2-thumb-large

Κατά 16% αναμένεται να συρρικνωθεί η ελληνική οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ως αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης των εσόδων από τον τουρισμό και την εστίαση.

«Φαίνεται πως αυτή τη στιγμή που μιλάμε ο τουρισμός δεν υφίσταται. Ξεκίνησε τώρα να κάνει τα πρώτα του δειλά βήματα», είπε ο κ. ο Σταϊκούρας σε ραδιοφωνική συνέντευξη.

«Η εκτίμηση για το δεύτερο τρίμηνο είναι συρρίκνωση της τάξεως του 16%», είπε.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι με βάση τα σημερινά δεδομένα «προσδοκούμε ύφεση έως 8%» για το σύνολο του 2020.

Ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας ανέρχονται σήμερα σε 37,5 δισ. ευρώ, αυξημένα σε σχέση με τα μέσα Μαρτίου, κάτι που εξηγείται από το γεγονός ότι «βγήκαμε δύο φορές με επιτυχία στις αγορές, συν ότι κάναμε μεγαλύτερες εκδόσεις εντόκων γραμματίων και λάβαμε 5+2 δισ. ευρώ».

Είπε επίσης ότι το δίμηνο Ιουνίου- Ιουλίου δεν θα πραγματοποιηθεί νέα έξοδος στις αγορές και δεν θα υπάρξουν εισροές, διαβεβαίωσε, όμως, ότι «δεν θα έχουμε πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα, ακόμα και εάν υπάρξει δεύτερο κύμα».

Εκτίμησε πως η οικονομία θα αρχίσει ουσιαστικά να λειτουργεί έως το τέλος του Ιουνίου, αν και όχι με τον βέλτιστο τρόπο.

Για τη β’ φάση της «επιστρεπτέας προκαταβολής», είπε ότι έως σήμερα έχουν μπει στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ περίπου 118.000 επιχειρήσεις και, λόγω της παράτασης, οι εκταμιεύσεις θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 7- 10 Ιουλίου.

Ερωτηθείς για το τραπεζικό σύστημα, απάντησε ότι «εκτιμούμε πως σε 2- 3 εβδομάδες θα υπάρξει ώθηση προς την κατεύθυνση των εκταμιεύσεων» για τα προγράμματα επιδότησης επιτοκίου και αρχικού κεφαλαίου. Απέδωσε δε τα προβλήματα έως τώρα, αφ’ ενός στην πολλαπλάσια ζήτηση σε σύγκριση με τους προσφερόμενους πόρους και αφ’ ετέρου στο ότι όλες οι επιχειρήσεις υποβάλουν αίτηση, ακόμη και αυτές που κανονικά θα απορρίπτονταν λόγω αφερεγγυότητας.

Ο υπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η κυβέρνηση απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αίτημα για να επιτραπεί η κρατική ενίσχυση και σε μεγαλύτερες προβληματικές επιχειρήσεις, σημειώνοντας πως «στην “επιστρεπτέα δύο” έχουμε εντάξει και τις προβληματικές επιχειρήσεις έως 31 Δεκεμβρίου 2019».

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Μην φτασει και το 20% η υφεση προσπαθουνε να βγαλουνε αλλα θεματα και να κρυψουν την πραγματικοτητα αυτα ειναι τα σημαντικα γιατι μας αφορα ολους και οχι τα βιτριολια,ψυχασθενεις,παιδεραστες!! την ιδια τακτικη εχει και ερντογαν προβληματα στην οικονομια ριχνουμε δυο τρια θεματα στην επικαιροτητα να θολωσουμε τα νερα και τα καναλια βαζουν τελευταια την οικονομια.

Leave a Response