ΑΝΤΕ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ! “Ευπρεπή” εμφάνιση για μαθητές! Τέρμα τα σκουλαρίλια, το μακιγιάζ και τα χαμηλά παντελόνια! Βάζει τάξη η Κύπρος

Κοινοποίηση:
1

Σε συνεχείς διαβουλεύσεις βρίσκεται η Επιτροπή Κανονισμών που συστάθηκε από το Υπουργείο Παιδείας με τη συμμετοχή εκπαιδευτικών και γονέων, για τους κανονισμούς που αφορούν την ευπρεπή εμφάνιση των μαθητών σε Γυμνάσια – Λύκεια και Τεχνικές Σχολές.

Άνω κάτω φαίνεται πως είναι η μαθητική και όχι μόνο κοινότητα της Κύπρου μετά την συζήτηση που άνοιξε για την “ευπρεπή” εμφάνιση των μαθητών. Τα όσα μέχρι στιγμής επεξεργάζονται και συζητούν οι εμπλεκόμενοι ωστόσο δεν αποτελούν το επίσημο έγγραφο το οποίο θα αποσταλεί με εγκυκλίους στις σχολικές μονάδες, αφού πρώτα θα επιδοθεί και θα εγκριθεί από το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως ανέφερε στο SigmaLive, πηγή από το Υπουργείο Παιδείας, τα όσα έχουν δει τη δημοσιότητα είναι θέματα που συζητούνται στην Επιτροπή Κανονισμών για τη λειτουργία των σχολείων. «Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμη», τόνισε.

Η τελική απόφαση αναμένεται να παρθεί εάν όντως υπάρξει συμφωνία, αύριο.

Από τρίχες μέχρι… νύχια

Σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τι θεωρείται υπερβολή στην καθημερινή εμφάνιση των μαθητών/ τριών, η Επιτροπής ετοίμασε ένα κατάλογο με τα «μη» και απαγορευτικά ανάμεσα σ΄αυτά:

Για τους μαθητές θεωρείται υπερβολή τα μακριά μαλλιά που υπερβαίνουν το κάτω μέρος του αυτιού, τα βαμμένα μη ομοιόμορφα μαλλιά, το ιδιόρρυθμο κούρεμα, η κοτσίδα, το αξύριστο πρόσωπο, τα γένια και  το υπογένειο, του μούσι, το μουστάκι, τα σκουλαρίκια, τα βραχιόλια, οι διακοσμητικές καδένες και αλυσίδες, τα χαμηλόμεσα παντελόνια κ.α

Για τις μαθήτριες υπερβολή θεωρείται, η ιδιόρρυθμη ή ομοιόμορφη κόμμωση, το μακιγιάζ, τα βαμμένα χείλη, οι ψεύτικες βλεφαρίδες και τα χαμηλόμεσα παντελόνια ή οι φούστες πάνω από το γόνατο και τα μακριά ή βαμμένα νύχια.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες θα πρέπει να αποφεύγουν το προκλητικό ντύσιμο και επιλογές που δε συνάδουν με τη μαθητική τους ιδιότητα, αναφέρεται στους υπό διαμόρφωση κανονισμούς.

Η Στολή
Πάντως όσον αφορά τη στολή, οι μαθητές και οι μαθήτριες συζητείται όπως έχουν μόνο ένα  χρώμα φανέλα το οποίο θα επιλέγει το σχολείο  και όπως φοράνε παντελόνια ή φούστες γκρίζου χρώματος.

Κατά τη χειμερινή περίοδο οι μαθήτριες θα φοράνε παντελόνι αντί φούστα.

Στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές  έχει συζητηθεί όπως επιτρέπεται στους μαθητές/μαθήτριες να φοράνε τζιν παντελόνι που ωστόσο θα πρέπει να έχει κανονικό μήκος να είναι σκούρο μπλε χωρίς επιγραφές και διαφημιστικά μηνύματα και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να είναι ξεθωριασμένα, ξεβαμμένα, σκισμένα και να έχουν τρύπες.

Αντιδρά η ΠΣΕΜ

Την έντονη αντίδραση τους εκφράζουν οι μαθητές δια της ΠΣΕΜ, για τα όσα συζητούνται στην Επιτροπή Κανονισμών όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους:

«Ως ΠΣΕΜ εκφράζουμε την έντονη μας ανησυχία σε σχέση με τη συζήτηση που διεξάγεται στην Επιτροπή Κανονισμών του Υπουργείου Παιδείας και τα δημοσιεύματα που αφορούν τη μαθητική στολή. Στη συζήτηση γίνεται προσπάθεια από το Υπουργείο Παιδείας να αλλάξει η μαθητική στολή βάζοντας την σε πιο συντηρητικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα το Υπουργείο προτείνει όπως απαγορεύονται τα γένια, η κοτσίδα, τα σκουλαρίκια για τα αγόρια και οι ψεύτικες βλεφαρίδες, οι ανταύγειες, τα βαμμένα νύχια, τα κολάν και τα στενά παντελόνια για τα κορίτσια. Επίσης γίνεται αναφορά για απαγόρευση συγκεκριμένων τύπων τζιν παντελονιών και για τα κορίτσια να είναι υποχρεωτική η φούστα. Αυτές οι νοοτροπίες εκφράζουν αντιλήψεις άλλων περασμένων εποχών και οδηγούν την εκπαίδευση χρόνια πίσω. Αντί οι αρμόδιοι του Υπουργείου να ασχολούνται κυριολεκτικά με τρίχες ας κοιτάξουν τα πραγματικά προβλήματα της εκπαίδευσης, την ολόπλευρη μόρφωση των μαθητών, την ανάπτυξη της κριτικής σκέψης, τις υποδομές των σχολείων μας και άλλα πολλά προβλήματα. Η εμφάνιση του μαθητή δεν επηρεάζει σε καμία περίπτωση την επίδοση του ούτε είναι δείγμα καλής διαγωγής.

Ως ΠΣΕΜ εκφράσαμε την αντίθεση μας στην Επιτροπή Κανονισμών για την προσπάθεια πισωγυρίσματος στα ζητήματα της στολής. Ευελπιστούμε ότι θα τερματιστεί η οποιαδήποτε σκέψη για ενίσχυση του στρατοκρατικού κλίματος στα σχολεία και ότι στην αυριανή (3/9/2019) συνεδρία της Επιτροπής Κανονισμών δεν θα μπει ζήτημα για συντηρητικές αλλαγές στο υφιστάμενο πλαίσιο για τη μαθητική στολή. Σε αντίθετη περίπτωση το μαθητικό κίνημα είναι έτοιμο να πάρει δυναμικά μέτρα. Υπενθυμίζουμε ότι ως ΠΣΕΜ έχουμε συνεδριακή θέση για τα θέματα της μαθητικής στολής και αγωνιζόμαστε μέχρι την τελική κατάργηση της. Αγωνιζόμαστε δηλαδή μέχρι την μέρα που το σχολείο θα σταματήσει να αντιμετωπίζεται ως ένας χώρος ξεχωριστός και αποκομμένος από την κοινωνία».
Πηγή: sigmalive

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Το ντύσιμο δε παίζει ρόλο στο μαθητή. Άμα γουστάρετε να ντύνονται έτσι, καλύτερα να τα στείλετε και στο στρατό που θα τους σπάσουν τα νεύρα οι διοικητές. Η ζωή δεν έχει κανόνες ενδυμασίας αλλά κανόνες επιβίωσης και κανένας καλοντυμένος δεν έχει επιβιώσει από την ηλιθιότητα του ανθρώπινου είδους. Αυτά μόνο στο κεφάλι σας ισχύουν. Ξεστραβωθείτε και διαβάστε και τίποτα ιδεολόγοι του κώλου!!

  2. Η Κύπρος μας έβαλε τα γυαλιά. Επιτέλους θα βλέπουμε μαθητές και μαθήτριες στους δρόμους και όχι πουτανάκια που πάνε να ψωνιστούν. Αγόρια και όχι αγοροκόριτσα. Όταν αποφοιτήσουν ας βγάλουν τους κώλους τους έξω δεν με νοιάζει αλλά τώρα θα υπάρχει σεβασμός προς τους καθηγητές αν όχι στον εαυτό τους.

  3. Ετςι πρεπει. Δυςτυχως ο μπορδελοποιητης Ανδρέας Παπατζης Παπανδρέου έφερε τις νέες μόδες στην Ελλαδα. Διάβρωσε τις συνειδήσεις και τις αξίες των Ελληνων. Ελπιζω να γυρίσουμε, οχι στις ποδιές, αλλα τουλάχιστον σε καποια στολή που θα φοράνε οι μαθητές και οι μαθήτριες, ωςτε να ξεχωρίζουν απο τους αλήτες. Τωρα…σαν αλήτες και σαν πουτ@νες πανε στο σχολείο. Βεβαια φταίει και η οικογενεια, αλλα….. παρασύρονται τα παιδια και οι γονεις δεν φροντίζουν να τα φέρουν στον ίσιο δρόμο. Μπράβο στην Κύπρο!!! Ελπιζω να ακολουθήσουμε και εμεις. Να δουμε μαθητές και μαθήτριες ξανα στους δρόμους και τα σχολεία μας.

Leave a Response