ΑΑΔΕ: Η απόλυτη… φτώχεια! Τεράστια η αύξηση των χρεών των πολιτών στην εφορία – 1 στους 4 οφειλέτες δεν έχει ούτε 50 ευρώ

Κοινοποίηση:
χρέη

Με ιλιγγιώδη ρυθμό αυξάνονται τα ληξιπρόθεσμα χρέη των ιδιωτών προς την εφορία, κάτι που δείχνει την καταστροφή της ελληνικής οικονομίας.

Όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή για το α΄ τρίμηνο του 2021, τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία αυξήθηκαν κατά 3,4 δισ. ευρώ, φτάνοντας συνολικά στο τέλος Απριλίου στα 109,1 δισ. ευρώ, σε σχέση με το τέλος Απριλίου 2020.

Το χειρότερο όμως όλων είναι ότι 1 στους 4 οφειλέτες χρωστά στην εφορία κάτω από 50 ευρώ!Δείχνοντας έτσι την πραγματική κατάσταση που έχει περιέλθει η κοινωνία λόγω κυρίως των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Όπως τονίζεται στην έκθεση, από τους 3.937.848 οφειλέτες της εφορίας, οι 853.435 χρωστούν ποσά έως  50 ευρώ.Άλλη μία μαγική εικόνα είναι το γεγονός ότι ο αριθμός των οφειλετών με χρέη έως 10 ευρώ εμφανίζεται μειωμένος κατά 86.076, για το οικονομικό επιτελείο να κάνει λόγο για «μείωση οφειλών».

Κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει. Ο μειωμένος αριθμός των μικροοφειλετών, οφείλεται κυρίως στη διαγραφή, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2020, οφειλών από την ΑΑΔΕ σε οφειλέτες με χρέη ύψους έως και 10 ευρώ. Παρ´ όλα αυτά, εμφανίζονται ακόμα 349.877 πολίτες να χρωστούν κάτω από 1 ευρώ!

Στις υπόλοιπες κατηγορίες οφειλής διαπιστώνεται αύξηση τόσο στο πλήθος των οφειλετών, όσο και στο ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο. Πιο συγκεκριμένα, το 32,2% των οφειλετών χρωστά από 50 έως 500 ευρώ, και μάλιστα μέσα σε ένα χρόνο ο αριθμός αυτών αυξήθηκε κατά 48.799 προσθέτοντας ληξιπρόθεσμο ποσό ίσο με 7 εκατ. ευρώ.

Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος χρέους άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,5 δις ευρώ). Ο αριθμός όσων οφείλουν αυξήθηκε κατά 236 πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.

Οι επιχειρήσεις είναι εκείνες που κυριαρχούν στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου για οφειλές άνω του 1 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 1,8 δις ευρώ σε σχέση με το τέλος Απριλίου 2020, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου τους άγγιξε τα 63,4 δισ. ευρώ στο τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2021.

Όσον αφορά το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.195, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 160 νομικά πρόσωπα.

Στο τέλος Απριλίου 2021 καταγράφηκε μείωση των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου κατά 93 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον Απρίλιο του 2020. Ειδικότερα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές μειώθηκαν κατά 37 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 1,745 δισ. ευρώ και οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων μειώθηκαν κατά 56 εκατ. ευρώ φτάνοντας τα 570 εκατ. ευρώ.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. Από χίλιες μεριές τους πίνουν το αίμα. Που να μείνουν να τους πληρώσει ο κόσμος τους φόρους και τα ενφια.
    Αλλά που να καταλάβουν αυτοί, ο χορτατος τον πεινασμένο δεν πρόκειται να τον καταλάβει ποτέ.
    Από Σεπτέμβρη τα χειρότερα.

  2. Να πάνε για μπολιασμα για να ισοφαρίσουν…έτσι γίνονται συνεπείς πολίτες.

  3. Τα χρέη εως 1€! Εδώ μιλάμε είτε για λάθος του υπαλλήλου στην τράπεζα ή το ταχυδρομείο όταν πας να πληρώσεις την δόση της εφοριας, είτε λάθος πληρωμή γιατί μπορεί σε μια δόση το ποσό πληρωμής μπορεί να είναι μερικά λεπτά του € μεγαλύτερη, είτε να μιλάμε για κάποια διαφορά που προκύπτει από την πληρωμή αναδρομικων σε συνταξιούχους. Αυτά τα χρέη δεν θα έπρεπε να τα αναφέρουν καν γιατί προκύπτουν είτε απο μπέρδεμα, είτε απο λάθος και δεν υπάρχει ενημέρωση για αυτά!

Comments are closed.