Όλα τα μέτρα για την πανδημία που φεύγουν την Πρωτομαγιά – Πάμε για ένα ήρεμο καλοκαίρι;

Κοινοποίηση:
ΜΕΤΡΑ

Ένα βήμα προς ένα καλοκαίρι χωρίς περιορισμούς γίνεται από την Πρωτομαγιά και ως την 31η Αυγούστου, καθώς αίρεται μια δέσμη από μέτρα που ίσχυσαν ως σήμερα για τον περιορισμό διάδοσης του κορονοϊού.

Η Επιτροπή ειδικών για τον κορονοϊό συνεδρίασε το πρωί της Πέμπτης (28/04) και απεφάνθη πως μπορούν να αρθούν τα μέτρα, με δεδομένο πως πλησιάζουμε στην τουριστική περίοδο και τα επιδημιολογικά δεδομένα το επιτρέπουν. Το απόγευμα της ίδιας μέρας, η κυβέρνηση φαίνεται πως αποδέχτηκε την άρση αυτή, που περιλαμβάνει πλήρη κατάργηση για το καλοκαίρι του πιστοποιητικού εμβολιασμού, αλλά και περιορισμό των rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζόμενους.
Να σημειώσουμε πως στην τελευταία ενημέρωση του ΕΟΔΥ, διαπιστώθηκαν 7.580 νέα κρούσματα, ενώ 260 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ Covid σε όλη τη χώρα. Τέλος, 48 ακόμη άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του κορονοϊού το τελευταίο 24ωρο.

Νωρίτερα, ο πνευμονολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας για τον κορονοϊό, εμφανίστηκε καθησυχαστικός σχετικά με την επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας από το συνωστισμό τις ημέρες του Πάσχα. «Επιδημιολογικά η εικόνα στη χώρα μας είναι πολύ βελτιωμένη και η πιθανότητα να έχει κάποιος κορονοϊό αρχίζει να μικραίνει» είπε.

Τα μέτρα που καταργούνται από την Πρωταμαγιά
Η κυβέρνηση έκανε λοιπόν δεκτή την πρόταση της Επιτροπής για τον κορονοϊό, αναφορικά με τα μέτρα, που θέλει την πλήρη κατάργηση των πιστοποιητικών όχι μόνο στις εισόδους της χώρας, αλλά και στην εστίαση.
Από 1η Μαΐου ως και 31 Αυγούστου καταργείται η υποχρεωτικότητα επίδειξης πιστοποιητικού για την είσοδο σε καταστήματα, ενώ επανέρχεται η χωρητικότητας στους χώρους διασκέδασης στο 100%.
Από 1η Μαΐου ως και 31 Αυγούστου αναστέλλεται επίσης η υποχρεωτικότητα του πιστοποιητικού EUDCC στις πύλες εισόδου της χώρας. Θυμίζουμε πως μόνο με την επίδειξη του μπορούσε κανείς να επισκεφτεί τη χώρα μας.

1 rapid τεστ την εβδομάδα (από δύο που ήταν ως τώρα) στους ανεμβολίαστους εργαζόμενους, εξαίρεση τα νοσοκομεία και οι Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων που παραμένουν τα 2 rapid τεστ την εβδομάδα για ανεμβολίαστους εργαζόμενους.

1 rapid τεστ (από 2 που ήταν ως τώρα) σε ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς και τα μέλη ΔΕΠ. Θα υπάρξουν διευκρινίσεις από το υπουργείο Παιδείας. Θυμίζουμε πως νωρίτερα, ο υπουργός υγείας είχε ανακοινώσει πως τα self test σε μαθητές καταργούνται.

Έως 31 Μαΐου παραμένει η υποχρεωτικότητα της χρήσης μάσκας στους εσωτερικούς χώρους, ενώ από την 1η Ιουνίου θα αρθεί η υποχρεωτικότητα με εξαιρέσεις που θα διευκρινιστούν με ΚΥΑ.

«Από την 1η Μαΐου μέχρι τις 31 Αυγούστου αναστέλλεται μια σειρά μέτρων, όπως η επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού/νόσησης και τα μετρικά χαρακτηριστικά που υπάρχουν στους χώρους» δήλωνε άλλωστε από το πρωί της Πέμπτης, σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης. «Δεν έχουμε τελειώσει, για αυτό δεν μιλάμε για κατάργηση των μέτρων αλλά για αναστολή» τόνιζε, καθώς όπως έχει γίνει γνωστό τα μέτρα αυτά αναστέλλονται ως το προσεχές φθινόπωρο όταν και θα επανεξεταστεί η εφαρμογή τους.

Παραμένουν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους
Μπορεί μια σειρά από μέτρα να μπαίνουν σε αναστολή, ωστόσο  μεταξύ αυτών δεν συγκαταλέγεται για την ώρα η χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους. «Μπορεί ενδεχομένως να μην καταργηθεί η μάσκα στους εσωτερικούς χώρους γιατί η μάσκα είναι ένα ήπιο μέτρο. Εμείς αυτό το οποίο λέμε είναι ότι για τον Μάιο τουλάχιστον θα υπάρχει μάσκα και από εκεί και πέρα θα αποφασιστεί τι θα γίνει από τον Ιούνιο» τόνισε για το θέμα ο κ. Πλεύρης

Πολίτες στο δρόμο με μάσκες, όπως όριζαν τα μέτρα κατά του κορονοϊού / Φωτογραφία: ΑΠΕ
Μιλώντας κατά την ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα είπε ότι αυτή βρίσκεται σε αποδρομή.
Επιπλέον, αναφέρθηκε στην απόφαση της επιτροπής να παραμείνουν οι μάσκες στους εσωτερικούς χώρους τουλάχιστον μέχρι το τέλος Μαΐου, αλλά και η σύσταση για χρήση μάσκας και όπου υπάρχει συνωστισμός στους εξωτερικό χώρους. Όπως είπε κάποια στιγμή θα βγάλουμε τις μάσκες αλλά ακόμα πρέπει να προσέχουμε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: