Έχεις αναρωτηθεί ποτέ; – Γιατί χαμηλώνουν τα φώτα στο αεροπλάνο όταν απογειώνεται ή προσγειώνεται;

Κοινοποίηση:
5d852716210000c800d4f170

Μήπως έχει αναρωτηθεί κι εσύ ποτέ, για ποιο λόγο χαμηλώνουν τα φώτα στην καμπίνα του αεροπλάνου κατά την απογείωση και την προσγείωση, όταν έξω είναι νύχτα;

Η απάντηση είναι σχετικά απλή. Οι διαδικασίες της απογείωσης και της προσγείωσης αποτελούν τα δύο πιο κρίσιμα σημεία σε μία πτήση.

Κατά τη διάρκεια αυτών υπάρχουν σχετικά αυξημένες πιθανότητες σε σχέση με την υπόλοιπη πτήση, να συμβεί κάποιο ατύχημα.

Τότε μπορεί να χρειαστεί ο πιλότος να πραγματοποιήσει αναγκαστική προσγείωση. Οι επιβάτες πιθανόν να πρέπει να εκκενώσουν άμεσα το αεροπλάνο. Χαμηλώνοντας, λοιπόν, τα φώτα τα μάτια των επιβατών και του πληρώματος συνηθίζουν στο περιορισμένο φως.

Αν, λοιπόν, συμβεί κάποιο ατύχημα και πρέπει να εγκαταλείψουν το αεροσκάφος στο απόλυτο σκοτάδι θα πρέπει να έχουν εξοικειωθεί σε αυτό.

Επομένως, με το χαμηλό φωτισμό, αν τα μάτια τους έχουν συνηθίσει σε αυτό, θα έχουν περισσότερες πιθανότητες να αντιδράσουν σωστά σε κρίσιμες στιγμές.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που αναφέρει ένας πιλότος: «Σκεφτείτε ότι βρίσκεστε σε ένα φωτεινό χώρο γεμάτο εμπόδια. Ξαφνικά κλείνουν τα φώτα και εσείς έχετε λίγα δευτερόλεπτα για να βγείτε έξω από το αεροπλάνο. Τι πιθανότητες έχετε για να βρείτε την έξοδο γρήγορα;».

Υπάρχει επίσης και μια άλλη εξήγηση που δίνουν κάποιοι σε συνδυασμό με την παραπάνω ανάλυση. Κατά την απογείωση και την προσγείωση το αεροσκάφος ενδεχομένως να χρειαστεί όλη τη διαθέσιμη ενέργεια. Έτσι, τα φώτα χαμηλώνουν για να εξοικονομηθεί όσο περισσότερη ενέργεια γίνεται.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Η «εξασθένιση των φώτων καμπίνας» συμβαίνει “μόνο όταν είναι σούρουπο, ξημερώματα ή σκοτάδι έξω από το αεροσκάφος”. Αυτό είναι ένα μέτρο ασφαλείας και διασφαλίζει ότι τα μάτια σας είναι προσαρμοσμένα στη σκοτεινή κατάσταση ώστε να βλέπετε τα «φώτα δαπέδου» να σας οδηγούν με ασφάλεια κατά μήκος του διαδρόμου σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Leave a Response