Έτσι του είπαν τα αφεντικά, έτσι λέει! Τζέφρι Πάιατ: «Η Ρωσία θα χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία»

Κοινοποίηση:
ΠΑΙΑΤ

«Αυτή την πενταετία έχει αλλάξει η εμπιστοσύνη που έχουν οι Έλληνες με τον εαυτό τους αλλά και η εμπιστοσύνη που απολαμβάνει η χώρα από τις ΗΠΑ».Αυτό δήλωσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τίτλο «New Realities», που πραγματοποιείται στους Δελφούς 6 – 9 Απριλίου.

Μάλιστα, εκτίμησε ότι με το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία, ο ρόλος της Ελλάδας θα είναι ιδιαίτερα αναβαθμισμένος.

Ειδικότερα, όσον αφορά την ουκρανική κρίση, ο κ. Τζέφρι Πάιατ ανέφερε ότι:

«Στις 24 Φεβρουαρίου έγινε σαφές ότι «τελείωσε η ψυχροπολεμική εποχή και ξεκινάει μία αναθεωρητική περίοδος του Putin». «Είναι ξεκάθαρο ότι πρέπει να συνεργαστούμε για να επικρατήσει ο ουκρανικός Λαός απέναντι στην απολυταρχία και το κράτος ισχύος και να συνεχίσουμε να χτίζουμε τη σχέση των λαών μας», είπε.

Όπως τόνισε «θα είμαστε πολύ σκληροί στην επιβολή κυρώσεων απέναντι στον Putin και θα είμαστε αδιάλλακτοι για όποια χώρα παρακάμψει τις κυρώσεις στην οικονομία ή την τεχνολογία», και επεσήμανε ότι «μέσα σε λίγες εβδομάδες ο Ρώσος πρόεδρος έχει πάει πίσω την Ρωσική Οικονομία 30 χρόνια. Θα χάσει και κανείς δε θα θέλει να είναι στο πλευρό του Putin μόλις χάσει», τόνισε.

Επιπλέον, υπενθύμισε πως «οι κυρώσεις που τέθηκαν λόγω της αποδοχής και αγοράς των S400 από την Τουρκία ισχύουν και σήμερα και δε θα αλλάξουν».

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, αναφέρθηκε επίσης στην εμπιστοσύνη που έχει ανακτήσει η χώρα σε επίπεδο επενδύσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ενώ πριν από πέντε χρόνια συζητούσαμε για το αν θα καταρρεύσει η ελληνική οικονομία, σήμερα μιλάμε για πολύ σημαντικές επενδύσεις».

Ο Τζέφρι Πάιατ επεσήμανε την άριστη σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ όσον αφορά τα θέματα που αφορούν το κλίμα και ανέφερε τις τρομερές οι πυρκαγιές του καλοκαιριού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Καλιφόρνια.

Ο Αμερικανός πρέσβης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα ζητήματα της ενέργειας, χαιρετίζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις δραστηριότητες της σε αυτό τον τομέα. «Ποιός θα περίμενε ότι η Ελλάδα θα έπαιζε κορυφαίο ρόλο σε αυτόν τον τομέα», ανέφερε χαρακτηριστικά τονίζοντας τα πρόσφατα Εγκαίνια του φωτοβολταϊκού πάρκου στην Κοζάνη.

«Συνεχίζουμε τη συνεργασία στους τομείς της ενέργειας. Η Ελλάδα ενισχύει τις σχέσεις με Αίγυπτο, Ισραήλ, ΗΑΕ, Ινδία. Πρόκειται για ένα τόξο όπου τα συμφέροντά μας συμπίπτουν και μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα κλίμα εμπιστοσύνης», ανέφερε χαρακτηριστικά, καθώς στόχος, όπως είπε, είναι να βρούμε μη ρωσικές πηγές αερίου.

Ο Τζέφρι Πάιατ αναφέρθηκε επίσης στα σημαντικά έργα που αφορούν τον ΤΑP, τη Ρεβυθούσα, την Αλεξανδρούπολη, καθώς και τα έργα κοινού ενδιαφέροντος με Β. Μακεδονία και τόνισε ότι υποστηρίζουμε τη δουλειά που γίνεται με Αίγυπτο και Κύπρο για τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

«Θα δουλέψουμε για όλα τα θέματα με συγκλίνοντα συμφέροντα» ξεκαθάρισε, ενώ εξήρε τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, με αιχμή του δόρατος το αρμόδιο υπουργείο.

Όσον αφορά την γεωστρατηγική σχέση των δύο χωρών ο Τζέφρι Πάιατ τόνισε ότι «όλοι πρέπει να αναγνωρίσουν όλοι την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια με την Ελλάδα. Χτίζουμε εμπιστοσύνη, και ενισχύουμε της Ένοπλες δυνάμεις της Ελλάδας», είπε και επανέλαβε ότι «οι σχέσεις είναι αυτοτελείς και πολύ διαφορετικές σε σχέση με την προηγούμενη πενταετία».

Καταλήγοντας ο Τζέφρι Πάιατ ανέφερε ότι «ήταν εξαιρετικό προνόμιο να είμαι πρέσβης στην Ελλάδα σε μία περίοδο προκλήσεων όπου η Ελλάδα αναδύθηκε εκ νέου ως μία δυνατή φωνή δημοκρατίας», καθώς ο πρέσβης των ΗΠΑ ολοκληρώνει την θητεία του τον επόμενο μήνα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. ρώτα τον φίλο μου τον ψεύτη..

  2. Φτηνη διπλωματια πια χωρις αντικρυσμα αφου προκαλεσε τον ολεθρο στην Ουκρανια και εκανε το μεγαλυτερο ποσοστο των Ελληνων Ρωσοφιλους! Καλη…συνταξη κι ο Θεος να σε συγχωρεσει!
    Ντοναλντ προχωρα!

Comments are closed.