Έρευνα: Η ρεμδεσιβίρη φαίνεται αποτελεσματική και στα παιδιά με κορονοϊό

Κοινοποίηση:
maska

Ασφαλής για τα παιδιά φαίνεται πως είναι η χρήση της ουσίας ρεμδεσιβίρη για αντιμετώπιση της βαριάς νόσου του κορονοϊού.

Το φάρμακο ρεμδεσιβίρη δείχνει να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό στα παιδιά με βαριά νόσο Covid-19 όσο και στους ενήλικες, σύμφωνα με μία αμερικανική μελέτη.

Το remdesivir φαίνεται να μειώνει τον χρόνο νοσηλείας των ενηλίκων ασθενών και ακόμη δεν είναι εγκεκριμένο για παιδιά κάτω των 12 ετών.

Τον Μάρτιο του 2020 η εταιρεία άρχισε να δέχεται αιτήματα γιατρών από όλον τον κόσμο για κατ’ εξαίρεση χρήση του φαρμάκου σε παιδιά που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση λόγω Covid-19.
Σύμφωνα με μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό Pediatrics της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, έγινε σε 77 τέτοια παιδιά, με μέση ηλικία 14 ετών, τα οποία νοσηλεύονταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ιταλία και Ισπανία.

Αυτή έδειξε πως η ρεμδεσιβίρη έγινε καλά ανεκτή από τα παιδιά, με σχετικά λίγες περιπτώσεις σοβαρών παρενεργειών, οι περισσότερες εκ των οποίων σχετίζονταν με την ίδια την Covid-19 και με τα υποκείμενα νοσήματα των παιδιών.

Μέσα σε τέσσερις εβδομάδες από την έναρξη της θεραπείας το 88% των παιδιών είχε μειωμένη -ανάγκη για οξυγόνο, το 83% είχαν ανακάμψει και το 73% τελικά είχαν πάρει εξιτήριο.

Μεταξύ όσων χρειάστηκαν διασωλήνωση, το 90% είχαν αποσωληνωθεί, το 80% είχαν ανακάμψει και το 67% είχαν βγει από το νοσοκομείο μέσα στο διάστημα των 28 ημερών από την αρχή της θεραπείας.
Ακόμη μία η τυχαιοποιημένη και ελεγχόμενη κλινική δοκιμή σε παιδιά βρίσκεται σε εξέλιξη για να επιβεβαιώσει τα οφέλη του φαρμάκου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: