Έντομα στο πιάτο μας; «Αηδία» προκαλεί η ιδέα στη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών

Κοινοποίηση:
insects

Ο παράγοντας «αηδία» πρέπει να ξεπεραστεί εάν είναι να κυριαρχήσουν οι τροφές με βάση τα έντομα, σύμφωνα με μια μελέτη, αναφέρει το Sky News. Μόliw το 13% από τα 603 άτομα που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να τρώνε τακτικά σνακ από έντομα -με τη συντριπτική πλειοψηφία να λέει ότι η ιδέα δεν είναι καθόλου ελκυστική και ότι θα έχουν άσχημη γεύση.

Τα έντομα λένε ορισμένοι, μπορεί να έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και το να γίνουν πιο αποδεκτά θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των υψηλών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προέρχονται από την εκτροφή βοοειδών.

Υπάρχουν επίσης πιθανά οφέλη για τη μείωση της παχυσαρκίας και οι ερευνητές λένε ότι η ιδέα της…καλλιέργειας εντόμων κερδίζει περισσότερη προσοχή. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι στην Ασία, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική εκτιμάται ότι τρώνε ήδη έντομα σε κάποιο βαθμό. Υπάρχουν ελπίδες ότι η δυτική νοοτροπία θα μπορούσε να αλλάξει με την πάροδο του χρόνου, ίσως με παρόμοιο τρόπο που τρόφιμα όπως το σούσι λόγου χάρη….έχουν γίνει mainstream.

«Τα έντομα είναι μια δυνητικά πλούσια πηγή πρωτεΐνης και μικροθρεπτικών συστατικών και θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην παροχή λύσης στο διπλό πρόβλημα της παχυσαρκίας και του υποσιτισμού», δήλωσε η επικεφαλής της μελέτης δρ Λόριν ΜακΓκέιλ, από το Πανεπιστήμιο Edge Hill στο Lancashire.

«Ορισμένες πρωτεΐνες εντόμων, όπως οι αλεσμένοι γρύλοι ή οι λυοφιλοποιημένοι αλευροσκώληκες, είναι φθηνότερες και ευκολότερες στην καλλιέργεια, συχνά χαμηλότερες σε λίπος και έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αντίκτυπο από τα παραδοσιακά ζώα». Ωστόσο, οι περισσότεροι άνθρωποι όπως είναι φυσικό, εξακολουθούν να είναι πολύ διστακτικοί λόγω των προκαταλήψεων σχετικά με τη γεύση και την εμφάνιση.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι ήταν πολύ πιο πιθανό να δώσουν μία ευκαιρία στα έντομα αν ειναι αλεσμένα σε σκόνη. «Αυτό έχει γίνει με επιτυχία με τα προϊόντα ρυζιού ενισχυμένα με αλεύρια γρύλων ή χαρουπιών σε άλλα μέρη του κόσμου», δήλωσε η συν-συγγραφέας δρ Μαξίμ Σαρπς από το Πανεπιστήμιο De Montfort.

Μόνο το 13% των 603 ατόμων που ερωτήθηκαν στη μελέτη του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι θα ήταν πρόθυμοι να καταναλώσουν τακτικά έντομα ως τροφή. Περίπου το 47% είπε ότι δεν θα τα έτρωγε τακτικά και το 40% ήταν αβέβαιο. Μόλις το 24% είπε ότι περίμεναν να τους αρέσει η γεύση, με μόλις 14,1% να πιστεύει ότι η τροφή θα φαινόταν νόστιμη.

Οι νεότεροι έδειχναν επίσης πιο διστακτικοί- και κάθε χρόνο οι νεότεροι που λένε «όχι» στην ιδέα αυξάνονται κατά 2%. «Ο παράγοντας αηδίας είναι μια από τις πιο σημαντικές προκλήσεις που πρέπει να ξεπεραστούν», είπε η Δρ Σαρπς. «Σε τελική ανάλυση, μπορεί τελικά να μην υπάρχει επιλογή με την κλιματική αλλαγή και την προβλεπόμενη παγκόσμια πληθυσμιακή αύξηση». Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάζονται στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) αυτή την εβδομάδα στη Βενετία.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Comments are closed.