Ένα ξέσπασμα άγνωστης πνευμονίας στην Αργεντινή. Κόσμος πέφτει στους δρόμους στο Ελ Σαλβαδόρ

Κοινοποίηση:
δφ

Ένα τρίτο άτομο πέθανε αυτή την εβδομάδα στην Αργεντινή από έναν ανεξήγητο τύπο πνευμονίας, από τον οποίο έχουν προσβληθεί μέχρι στιγμής συνολικά εννέα άτομα.

Όλες οι υποθέσεις επικεντρώνονται σε μια ιδιωτική ιατρική κλινική στη βορειοδυτική επαρχία Tucumán.

Οι αρχές λένε ότι έχουν αποκλείσει το Covid και τους κοινούς τύπους γρίπης, αλλά συνεχίζουν άλλους ελέγχους για λοιμώξεις.

Ελέγχουν επίσης τα τοπικά αποθέματα νερού και τα κλιματιστικά για να βρουν την αιτία.

Το τρίτο θύμα ήταν μια 70χρονη γυναίκα που εισήχθη στην κλινική για χειρουργική επέμβαση.

Οι γιατροί πιστεύουν ότι μπορεί να ήταν ο “ασθενής μηδέν” με την αναπνευστική νόσο. Οι υπόλοιποι που νόσησαν από την πνευμονοπάθεια ήταν ιατρικό προσωπικό του κέντρου.

Οι στενές επαφές τους βρίσκονται υπό παρακολούθηση, αλλά κανένας από αυτούς δεν έχει εκδηλώσει συμπτώματα μέχρι σήμερα.

Η μυστηριώδης ασθένεια στοίχισε το πρώτο θύμα της στο προσωπικό της κλινικής τη Δευτέρα και ένα δεύτερο δύο ημέρες αργότερα. Και οι δύο, όπως και η 70χρονη γυναίκα, είχαν άλλες συννοσηρότητες.

Οι πρώτοι έξι ασθενείς άρχισαν να εμφανίζουν συμπτώματα μεταξύ 18 και 23 Αυγούστου.

Ο υπουργός Υγείας της Τουκουμάν, Luis Medina Ruiz, δήλωσε την Τετάρτη ότι οι ασθενείς είχαν “σοβαρή αναπνευστική ασθένεια με αμφοτερόπλευρη πνευμονία … που μοιάζει πολύ με το Covid”.

Τα συμπτώματα περιλάμβαναν υψηλό πυρετό, πόνους στο σώμα και αναπνευστικές δυσκολίες.

Ο Hector Seil, πρόεδρος του Ιατρικού Κολλεγίου της επαρχίας Tucumán, δήλωσε στους τοπικούς δημοσιογράφους: “Δεν έχουμε να κάνουμε με ασθένεια που προκαλεί μετάδοση από άτομο σε άτομο”, καθώς δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα μεταξύ στενών επαφών οποιουδήποτε από τους ασθενείς.

Ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας παρακολουθεί την κατάσταση μαζί με τις υγειονομικές αρχές της Αργεντινής.

Ο καθηγητής Paul Hunter, καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ανατολικής Αγγλίας, δήλωσε στο BBC ότι σε αυτό το στάδιο είναι “πρακτικά αδύνατο” να πει κανείς ποιες θα είναι οι επιπτώσεις.

“Αυτά τα πράγματα συμβαίνουν κατά καιρούς. Συχνά απλώς ξεφουσκώνουν, αλλά όχι πάντα.

“Μερικές φορές προκαλούν μια σημαντική τοπική επιδημία ή κάτι ακόμη μεγαλύτερο”.

Είπε ότι οι εμπειρογνώμονες θα πρέπει να λάβουν περισσότερες απαντήσεις εντός ημερών, λόγω της ταχύτητας με την οποία οι έλεγχοι και οι δοκιμές μπορούν να δώσουν αποτελέσματα.

Η καθηγήτρια Beata Kampmann από τη Σχολή Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου δήλωσε: “Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν αυτό αποτελεί απειλή για τον ευρύτερο πληθυσμό ή παραμένει ένας περιορισμένος θεσμός, ή αν θα μπορούσε να προκληθεί από ένα νέο παθογόνο ή ένα από αυτά”.

Ο καθηγητής Sir Peter Horby του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε ότι υπάρχουν απόηχοι του τρόπου με τον οποίο ξεκίνησε η επιδημία του Covid με μολύνσεις σε εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης που συνδέονται με σοβαρή πνευμονία.

Αλλά πρόσθεσε: “Ο κόσμος δεν πρέπει να ανησυχεί πολύ. Υπάρχουν και άλλες πιθανές εξηγήσεις. Προς το παρόν δεν ανησυχώ πολύ, αλλά θα το παρακολουθώ σαν γεράκι”.

Το μεγάλο σχόλιο του συντάκτη του The One: Στην Αργεντινή ζουν περίπου 50 εκατομμύρια άνθρωποι, οπότε τα έξι κρούσματα “άγνωστης πνευμονίας” εκεί θα μπορούσαν πολύ πιθανόν να έχουν εμφανιστεί σε οποιοδήποτε νοσοκομείο που έκανε κάποιο λοξό τεστ ή προσέλαβε μια νοσηλεύτρια με αδύναμο μυαλό. Αυτός δεν είναι λοιπόν λόγος να γράψετε γι’ αυτό στο BBC και σε όλες τις εφημερίδες του κόσμου. Ωστόσο, γράφεται γι’ αυτό.

Επιπλέον, οι ιολόγοι προειδοποίησαν νωρίς στην πανδημία ότι η Νότια Αμερική είναι ένας τεράστιος πληθυσμός νυχτερίδων, όπου το COVID θα μπορούσε να μεταναστεύσει, να μεταλλαχθεί και να επιστρέψει με ακατανόητα πράγματα. Οι εξετάσεις δεν θα την αναγνωρίζουν και η σοβαρότητα της νόσου μπορεί να αυξηθεί κατά τάξεις μεγέθους.

Παρόμοια περίεργα πράγματα συμβαίνουν και στο γειτονικό Ελ Σαλβαδόρ, όπου άνθρωποι άρχισαν ξαφνικά να πέφτουν στους δρόμους και να πεθαίνουν χωρίς λόγο. Μέχρι τα μέσα Αυγούστου είχαν σημειωθεί πέντε περιπτώσεις τρομολαγνείας, οπότε η ιστορία αποσιωπήθηκε γρήγορα και οι θεωρητικοί συνωμοσίας δεν την παρακολούθησαν. Αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να είναι ότι οι άνθρωποι μολύνονται από την ίδια μόλυνση – σε όλη τη Νότια και Κεντρική Αμερική.

Τέλος, ας θυμηθούμε την ιστορία του covid. Όλα ξεκίνησαν ως SARS, με το φλοιό και όλους να τρέχουν γύρω γύρω και να αναρωτιούνται τι ήταν. Έτσι, δεν θα ξεκαθαρίσει πριν από δύο εβδομάδες, ίσως και ένα μήνα, οπότε ας παρακολουθήσουμε την Αργεντινή και ας παρακολουθήσουμε τις εξελίξεις.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

3 Σχόλια

  1. άμα δεν έκανες το εμβόλιο δεν σε ανησυχεί

  2. ασθενής 0
    αυτό με παραπέμπει σε ζομποταινια
    έρχονται μέρες αποκάλυψης

  3. έχουν αποκλείσει τον κοβιντ.
    πέφτουν σαν τα κοτόπουλα.
    τα ξέρουν οι αψεκαστοι….
    δεν χρειάζεται να υποθέσουμε τίποτα άλλο!
    έρχεται και στο ελαντα…

Comments are closed.