Έλλειψη βρεφικού γάλακτος: Γιατί πολλές μητέρες δεν μπορούν να θηλάσουν;

Κοινοποίηση:
ΓΑΛΑ

Έλλειψη βρεφικού γάλακτος: Με την πρόσφατη πανεθνική έλλειψη γάλακτος για βρέφη, ο θηλασμός προτείνεται συχνά για τις μητέρες ως φυσική εναλλακτική λύση, αλλά δεν είναι τόσο απλό, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά των New York Times. “ΔΟΚΙΜΑΣΤΕ ΤΟΝ ΘΗΛΑΣΜΟ. Είναι δωρεάν και διαθέσιμος κατά παραγγελία”, έγραψε στο Twitter την Πέμπτη 12 Μαΐου η τραγουδίστρια και ηθοποιός Bette Midler, 76 ετών, ως απάντηση στην εθνική έλλειψη γάλακτος.

“Οι περισσότερες μητέρες έχουν την ικανότητα να θηλάζουν, επομένως αισθάνομαι ότι είναι δύσκολο για αυτές να καταλάβουν πώς είναι για μια μητέρα που δεν μπορεί.

Ως νέα μαμά, μας λένε ότι είναι τόσο σημαντικό να θηλάζουμε, ακόμη και πριν γεννηθεί το μωρό.

Αφού δούλεψα με πέντε συμβούλους γαλουχίας, δεν είχα φτιαχτεί για αυτό», είπε στο Fox News η 40χρονη μητέρα Misty Mortezaie.

Η Νεοϋορκέζα, η οποία τώρα έχει δημιουργήσει οικογένεια στην Καλιφόρνια, δεν είχε άλλη επιλογή – μπορούσε να χρησιμοποιήσει μόνο βρεφικό γάλα για να ταΐσει την κόρη της, τώρα λίγο μεγαλύτερη από 1.

Η Midler αργότερα περιέγραψε τα σχόλιά της στο Twitter: «Δεν είναι ντροπή αν δεν μπορείς να θηλάσεις, αλλά αν μπορείς και είσαι κάπως πεπεισμένος ότι το δικό σου γάλα δεν είναι τόσο καλό όσο ένα «επιστημονικά ερευνημένο προϊόν», αυτό είναι και πάλι κάτι άλλο». Ωστόσο, περίπου δύο στα τρία βρέφη δεν θηλάζουν αποκλειστικά για 6 μήνες – και το ποσοστό δεν έχει βελτιωθεί εδώ και δύο δεκαετίες, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά αποκλειστικό θηλασμό για περίπου 6 μήνες, ακολουθούμενο από συνέχιση του θηλασμού καθώς εισάγονται συμπληρωματικές τροφές, με στόχο τον θηλασμό για τουλάχιστον ένα χρόνο.

«Αν και τα περισσότερα βρέφη λαμβάνουν λίγο μητρικό γάλα, τα περισσότερα δεν θηλάζουν αποκλειστικά ή συνεχίζουν να θηλάζουν για όσο διάστημα συνιστάται», σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Στην Εθνική Έρευνα Εμβολιασμών του CDC 2019-20, το 56,7% των βρεφών που ερωτήθηκαν θήλαζαν στους 6 μήνες με τον αριθμό να πέφτει στο 35% σε ένα έτος, αλλά μόνο το 25,8% των βρεφών θήλαζαν αποκλειστικά μέχρι τους 6 μήνες.

Το πρακτορείο σημείωσε ότι πολλοί παράγοντες επηρεάζουν το χρονικό διάστημα που θα θηλάσει μια μητέρα, όπως, προβλήματα με τη γαλουχία και το μανδάλωμα, τις ανησυχίες για τη διατροφή και το βάρος των βρεφών, τις φαρμακευτικές αλληλεπιδράσεις, τις μη φιλικές εργασιακές πολιτικές ή τη γονική άδεια, την έλλειψη οικογενειακής υποστήριξης καθώς και πολιτιστικούς κανόνες.

 

Ωστόσο, η πανεθνική έλλειψη γάλακτος ωθεί περισσότερες μητέρες να θηλάσουν, με κάποιες να προσπαθούν να βρουν τρόπους να ξεκινήσουν αφού έχουν ήδη σταματήσει, αλλά τα στήθη χρειάζονται συνεχή ανατροφοδότηση από το μωρό για να παράγουν γάλα, σύμφωνα με τους Times.

Αφού ένα μωρό πιάνει γάλα, αυτό ξεκινά το αντανακλαστικό «απώλειας» όπου διεγείρονται τα νεύρα του μαστού, ενεργοποιώντας την ορμόνη προλακτίνη για να διεγείρει την παραγωγή γάλακτος και μια άλλη ορμόνη γνωστή ως ωκυτοκίνη να απελευθερώνει» το γάλα, σύμφωνα με το Healthline.

Αλλά οι βρόχοι ανατροφοδότησης του σώματος για τον θηλασμό “δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί, καθώς όταν τελειώσει είναι πολύ δύσκολο να το ανακτήσετε”, δήλωσε η Δρ Κέισι Ρόζεν-Κάρολ, διευθύντρια του προγράμματος ιατρικής θηλασμού και γαλουχίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

Αυτό μπορεί να αυξήσει το άγχος για τις μητέρες που προσπαθούν να θηλάσουν αφού σταματήσουν, πιέζοντας το σώμα τους να αψηφήσει σχεδόν τη φυσιολογία, πρόσθεσε η Rosen-Carole.

Παρόλο που ο θηλασμός συνιστάται ως η πιο υγιεινή επιλογή για τα μωρά, οι μητέρες συχνά γελοιοποιούνται για την πρακτική τους στο κοινό, ενώ άλλες μητέρες φοβούνται να κριθούν επειδή δεν ακολουθούν αυτό που συχνά θεωρείται το μητρικό ιδανικό, σύμφωνα με τους Times.

 

«Ένιωσα απίστευτα ένοχη και προσπάθησα να το κρύψω. Είσαι ήδη τόσο συναισθηματική λόγω της αλλαγής στις ορμόνες, μετά πρόσθεσε ότι δεν μπορείς να προσφέρεις κάτι που υποτίθεται ότι είναι τόσο φυσικό και συμβαίνει αυτόματα, νιώθεις ότι το έχεις ήδη κάνει να αποτύχεις ως μαμά», πρόσθεσε η Mortezaie.

Ωστόσο, παρά τις περισσότερες αίθουσες γαλουχίας σε ορισμένα γραφεία, αεροδρόμια και τώρα εκατοντάδες νοσοκομεία «φιλικά προς τα μωρά» για την προώθηση του θηλασμού, πολλές μητέρες δεν θηλάζουν ή απλά δεν μπορούν, σύμφωνα με τους Times.

Τα ράφια όπου είναι κανονικά διαθέσιμη η φόρμουλα για μωρά είναι σχεδόν γυμνά.

Ο θηλασμός μπορεί επίσης να προκαλέσει ιατρικές επιπλοκές, όπως ραγισμένες και αιμορραγικές θηλές, φραγμένους πόρους και μαστίτιδα, όπου ο ιστός του μαστού μολύνεται.

Το να περιμένει κάθε γυναίκα να θηλάσει “δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Κάθε άτομο δεν μπορεί να παράγει όλη την ινσουλίνη που χρειάζεται. Γι’ αυτό υπάρχει μια ασθένεια που ονομάζεται διαβήτης τύπου 1 – και δεν λέμε, “λοιπόν, αν προσπαθούσατε περισσότερο, δεν θα χρειαζόσασταν αυτό το φάρμακο», είπε η Δρ. Alison Stuebe, OB-GYN και διακεκριμένη μελετήτρια στη διατροφή των βρεφών με τη Σχολή Παγκόσμιας Δημόσιας Υγείας Gillings του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: