Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες. Θα “λύσουν” (;) την ένταση μεταξύ Ιράν – ΗΠΑ

Κοινοποίηση:
europaiki

Έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης πραγματοποιείται σε λίγη ώρα στις Βρυξέλλες, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις και την πολεμική κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ιράν – ΗΠΑ.

Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε, στην οποία θα συμμετάσχει και ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, πραγματοποιείται καθώς Ουάσινγκτον και Τεχεράνη έχουν κάνει ένα βήμα πίσω για να αμβλύνουν την ένταση που ακολούθησε την δολοφονία του ιρανού στρατηγού Κασέμ Σουλεϊμανί και την ιρανική πυραυλική επίθεση κατά ιρακινών βάσεων που φιλοξενούν αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

“Με την επιθυμία του Ιράν να προλάβει την κλιμάκωση της κρίσης κερδίσαμε χρόνο, το αποτέλεσμα είναι κάποια χαλάρωση της έντασης”, δήλωσε στο Reuters ευρωπαίος ανώτατος διπλωματικός αξιωματούχος.

Ωστόσο, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν προειδοποίησε εν όψει της απογευματινής συνεδρίασης ότι το Ιράν μπορεί να αποκτήσει πυρηνικό όπλο σε διάστημα ενός έως δύο ετών, εάν η Τεχεράνη αποδεσμευθεί πλήρως από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει βάσει της διεθνούς συμφωνίας για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

“Πρέπει να συντονισθούμε και να μεγιστοποιήσουμε την αποκλιμάκωση από την πλευρά των Ιρανών, αλλά το ίδιο ισχύει και για την πλευρά των Αμερικανών. Το πιο ανησυχητικό είναι ένας λάθος υπολογισμός”, δήλωσε γαλλική διπλωματική πηγή.

Στη Σύνοδο θα συμμετάσχει και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: