Έκθεση JP Morgan: Το φάντασμα του κραχ του 2008 πάνω από την παγκόσμια οικονομία

Κοινοποίηση:
mor

Υπάρχουν ορισμένες ομοιότητες στο επενδυτικό κλίμα σήμερα με την περίοδο που οδήγησε στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση (GFC) του 2007-2008. Αυτή ήταν η ρήση των στρατηγικών αναλυτών της JP Morgan που «πάγωσε» την αγορά. Επανέλαβαν δε, για άλλη μια φορά, τις προειδοποιήσεις σχετικά με τα δύσκολα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη και τους «κόντρα ανέμους» για τα περιουσιακά στοιχεία κινδύνου.

«Τελικά κάτι θα σπάσει», σημείωσε χαρακτηριστικά στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan, προειδοποιώντας ότι η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων θα μπορούσε να προκαλέσει ένα «οικονομικό ατύχημα». Οι επενδυτές, εξετάζουν το ενδεχόμενο να στοιχηματίσουν σε μια ανάκαμψη της αγοράς ομολόγων: Εάν οι τιμές συνεχίσουν να πέφτουν και οι αποδόσεις συνεχίσουν να αυξάνονται, θα μπορούσε να οδηγήσουν ξανά σε μια οικονομική καταστροφή.

Αυτό υποστηρίζει κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της JP Morgan Asset Management σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Bloomberg Surveillance».

Δεδομένης της αβεβαιότητας σχετικά με το πώς η οικονομία των ΗΠΑ μπορεί να αντιδράσει σε απότομα υψηλότερα επιτόκια, ο David Lebovitz, στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς στην JP Morgan Asset Management, δήλωσε ότι θα περίμενε κανείς πως οι αποδόσεις των ομολόγων θα κινηθούν χαμηλότερα, όχι υψηλότερα.

Εάν οι αποδόσεις συνεχίσουν να ανεβαίνουν, τελικά η Federal Reserve πιθανότατα θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκια, σημείωσε ο David Lebovitz. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι θα ήταν ανόητο να περιμένουμε από την κεντρική τράπεζα να μειώσει το κόστος δανεισμού εκτός εάν έχει συγκεκριμένο κίνητρο να το κάνει.

«Εάν τα επιτόκια συνεχίσουν να αυξάνονται με τον τρόπο που ανέβαιναν, τελικά θα υπάρξει ένα οικονομικό ατύχημα, τελικά κάτι θα σπάσει και αυτό θα κάνει τη Fed να κινηθεί προς την άλλη κατεύθυνση», εξήγησε ο ίδιος.

Αν και οι μετοχές υποχώρησαν τον Σεπτέμβριο, με τον S&P 500 να σημειώνει τη χειρότερη μηνιαία επίδοσή του για το έτος, το γεγονός ότι οι μετοχές παραμένουν σχετικά «αισιόδοξες», αυτό δεν έχει νόημα για τον Lebovitz. «Αλλά φαίνεται ότι η αγορά μετοχών εξακολουθεί να έχει αυτή την ιδέα ότι η Fed θα χαλαρώσει το 2024 και δεν μπορώ να φτάσω εκεί», πρόσθεσε.

Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase & Co. Jamie Dimon προειδοποίησε πρόσφατα ότι οι επενδυτές και το ευρύ κοινό δεν είναι προετοιμασμένοι για τα επιτόκια να πάνε στο 7%.

Πότε θα κορυφωθεί η άνοδος των αποδόσεων
Ωστόσο, ορισμένα από τα κορυφαία μυαλά της JPMorgan αναμένουν ότι η άνοδος των αποδόσεων θα κορυφωθεί τελικά κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου προτού υποχωρήσουν.

«Η τρέχουσα άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, ακόμη και όταν ξεπουλούν, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως ένδειξη ότι η αγορά αρχίζει να τιμολογεί με βάση ένα λάθος πολιτικής, ότι πιθανώς η Fed πηγαίνει πολύ μακριά και «υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα». Δεδομένου αυτού, δεν πιστεύουμε ότι οι αποδόσεις των ομολόγων θα είναι σε θέση να συνεχίσουν να ανεβαίνουν για πολύ περισσότερο και πιθανότατα θα πέσουν», ανέφερε ομάδα αναλυτών με επικεφαλής τον Mislav Matejka της JPMorgan, σε πρόσφατο ερευνητικό σημείωμα.

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων ήδη βοήθησε στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και άλλων δανειστών στις ΗΠΑ νωρίτερα φέτος. Οι ανησυχίες ότι οι αυξανόμενες αποδόσεις θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν ακόμη πιο εκτεταμένα προβλήματα έχουν επανεμφανιστεί καθώς οι μακροπρόθεσμες αποδόσεις αυξήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Η απόδοση του 30ετούς ομολόγου του δημοσίου στις ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 85,6 μονάδες βάσης κατά το τρίμηνο που έληξε τον Σεπτέμβριο — η μεγαλύτερη άνοδός του σε οποιοδήποτε τρίμηνο που χρονολογείται από το 2009, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones. Οι τιμές των ομολόγων κινούνται αντιστρόφως στις αποδόσεις: Μειώνονται καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις και αντίστροφα.

Η άνοδος των αποδόσεων τη Δευτέρα (2/10) άσκησε εκ νέου πίεση στις μετοχές, καθώς το ράλι των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης μετοχών, εμπνευσμένο από μια απροσδόκητη συμφωνία για να αποτραπεί το lockdown της κυβέρνησης στην Ουάσιγκτον, απέτυχε.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 6,9 μονάδες βάσης στο 4,641% τη Δευτέρα, πλησιάζοντας το υψηλότερο επίπεδο από τις 16 Οκτωβρίου 2007. Οι αποδόσεις διαπραγματεύονται ήδη στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 16 ετών.

Οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες από επενδυτικούς τίτλους που κατέχουν οι τράπεζες των ΗΠΑ ανήλθαν σε 558 δισεκατομμύρια δολάρια στις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με τριμηνιαία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Federal Deposit Insurance Corp. Αυτός ο αριθμός ήταν στην πραγματικότητα χαμηλότερος από το υψηλότερο σημείο από το τρίτο τρίμηνο του 2022, κυρίως επειδή πολλές τράπεζες έχουν επιλέξει να μην επανεπενδύσουν τα έσοδα από τα ομόλογα που λήγουν, σύμφωνα με έκθεση της Wall Street Journal.

Ωστόσο, καθώς οι αποδόσεις έχουν αυξηθεί το καλοκαίρι, πολλοί αναμένουν ότι οι μη πραγματοποιηθείσες απώλειες θα έχουν αυξηθεί.

Οι πτώσεις στους δείκτες
Πτώση πάνω από 1% για τους δείκτες, μετά την άνοδο της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς στο υψηλό 16 ετών του 4,75%. Ο Dow Jones διολισθαίνει 1,3% στις 32.988 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,8% χαμηλότερα στις 13.061 μονάδες, ενώ ο S&P 500 σημειώνει απώλειες 1,52% στις 4.222 μονάδες.

Οι δείκτες διεύρυναν τις απώλειες μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι οι ανοικτές θέσεις εργασίας ενισχύθηκαν στα 9,6 εκατ. από το χαμηλό δύο ετών των 8,9 εκατ. τον Ιούλιο, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Fed θα διατηρήσει υψηλά τα επιτόκια.

H απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε την Τρίτη (3/10) άνοδο 6 μονάδων βάσης στο 4,75%, επίπεδο που αποτελεί νέο υψηλό 16 ετών.

Μετά από ένα εντυπωσιακό πρώτο εξάμηνο που στηρίχτηκε στον ενθουσιασμό για την εξέλιξη των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και το εντυπωσιακό ράλι του Nasdaq, κάποιοι επενδυτές πιστεύουν ότι οι μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης θα αρχίσουν να χάνουν momentum καθώς αυξάνονται οι αποδόσεις.

«Είμαστε στη μέση μιας ιστορικής κίνησης στην απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου», δήλωσε ο Ντέιβιντ Ράσελ, υπεύθυνος στρατηγικής στην TradeStation.

Αξιωματούχοι της Fed επανέλαβαν τη Δευτέρα και την Τρίτη την ανάγκη να διατηρηθούν τα επιτόκια σε περιοριστικό επίπεδο για κάποιο διάστημα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αυξήσεις φέτος.

Οι πιθανότητες για αύξηση των επιτοκίων τον Νοέμβριο βρίσκονται στο 26% και στο 45% τον Δεκέμβριο, με βάση τις τοποθετήσεις των traders στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων.

Στις ευρωπαϊκές αγορές, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,8% στις 441 μονάδες. Στη Φρανκφούρτη ο DΑΧ χάνει 0,9%, στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολισθαίνει 0,3%, στο Παρίσι ο CAC σημειώνει πτώση 0,9%, στη Μαδρίτη ο IBEX βουτάει 1,35% και στο Μιλάνο ο FTSE MIB σημειώνει απώλειες 1,28%.

Ο δείκτης MSCI All-World Index κινείται 0,3% χαμηλότερα, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο ενισχύεται 0,54% στα 89,2 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός σημειώνει απώλειες 0,34% στα 1.840 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο καταγράφει μικρή άνοδο έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,047 δολ./ευρώ.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Airbnb βουτάει 2,8%, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής από την Keybanc σε «sector weight».

 

 

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Αρχισαν την τρομοκρατια με κλειστες τις στροφιγγες

Comments are closed.