Προσποιούνταν τους τραπεζικούς υπαλλήλους και εξαπατούσαν συνεχόμενα τηλεφωνικά πολίτες

Κοινοποίηση:
Καταγραφή

Τα φαινόμενα της απάτης σε διάφορες παραλλαγές και ιδίως της απάτης μέσω διαδικτύου, έχουν λάβει διαστάσεις τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα ανυποψίαστοι πολίτες να πέφτουν θύματα επιτήδειων και να χάνουν τις περιουσίες τους, να αδειάζουν οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί, αλλά και πολλές φορές να χάνουν την υγεία τους όταν συνειδητοποιούν τι τους έχει συμβεί.

Στην Αρκαδία τα φαινόμενα αυτά έγιναν γνωστά στις Αστυνομικές αρχές πριν από περίπου δέκα χρόνια. Πολλά περιστατικά είχαν να κάνουν με άτομα που προσποιούνταν τους υπαλλήλους της Εφορίας ή άλλων δημόσιων υπηρεσιών, ακόμη και λογιστές. Τηλεφωνούσαν σε τυχαία πρόσωπα και κατάφερναν να τους αποσπάσουν χρήματα, δήθεν για οφειλές συγγενικών τους προσώπων.

Σε κάποιες περιπτώσεις συστήνονταν μέσω τηλεφώνου ως συγγενικά πρόσωπα ιερέων και εκπροσώπων της δημοτικής Αρχής και με το πρόσχημα της επιστροφής χρημάτων από αναδρομικά κρατήσεων παρελθόντων ετών από συντάξεις ή άλλους φορείς, τους έπειθαν να καταθέσουν στην τράπεζα ποσό ίσο με το ΦΠΑ του χρηματικού ποσού που δικαιούνται. Κάπως έτσι εξαπάτησαν και έναν ιχθυοπώλη στην Τρίπολη, αποσπώντας του 4.500 ευρώ με δόλωμα την αγορά 500 κιλών ψαριών. Μάλιστα ένας από αυτούς χρησιμοποίησε το όνομα αντιδημάρχου και παράγγειλε τα ψάρια. Στην συνέχεια προφασίστηκε ότι έκανε την πληρωμή στην τράπεζα με πλαστά καταθετήρια. Σε άλλη περίπτωση, επιτήδειος υποδυόμενος υπάλληλο της ΔΕΗ που πήγε στο Μετόχι για επιδιόρθωση κάποιας βλάβης, κατάφερε να αποσπάσει από μοναχό το ποσό των 1.700 ευρώ, μαζί και ένα κινητό τηλέφωνο.
Λαμβάνοντας όλα αυτά τα περιστατικά και ακόμη περισσότερα, το Τμήμα Ασφάλειας Τρίπολης, διεξήγαγε μεγάλη έρευνα τις τελευταίες μέρες, αναζητώντας τα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις τηλεφωνικές απάτες. Διαπιστώθηκε, μετά την εκτεταμένη έρευνα των Αρχών, ότι αρχηγός του κυκλώματος, ήταν έγκλειστος των φυλακών Αγιάς Χανίων Κρήτης και πως μέσα από το σωφρονιστικό ίδρυμα καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που ο ίδιος φέρεται να είχε συστήσει, έχοντας εξασφαλίσει τη δυνατότητα να επικοινωνεί μαζί τους ανά πάσα στιγμή μέσω κινητού τηλεφώνου με υπηρεσίες ίντερνετ. Ειδικότερα, η αστυνομική επιχείρηση του Τμηματος Ασφάλειας Τρίπολης επικεντρώθηκε σε Κορυδαλλό, Αμαλιάδα Ηλείας και στο Κατάστημα Κράτησης Χανίων.

Συνελήφθησαν τέσσερα άτομα για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και κακουργηματικης τέλεσης απατων με συνολικό όφελος 250.000 ευρώ για πάνω από 45 περιπτώσεις απατων σε όλη την Επικράτεια.

Για την επίτευξη του σκοπού τους τα μέλη της οργάνωσης, παρουσιαζόμενοι ως τραπεζικοί υπάλληλοι έπειθαν τους ανυποψίαστους πολίτες ότι δικαιούνται χρήματα ως αναδρομικά αναφέροντας τους ότι για να εισπράξουν αυτά, θα πρέπει πρώτα να καταθέσουν χρήματα ως νόμιμη παρακράτηση φόρου και στην συνέχεια τους καθοδηγούσαν ώστε να καταθέσουν χρήματα σε λογαριασμούς φυσικού προσώπου.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: