Άστραψε και βρόντηξε η αντιπρόεδρος της Κομισιόν κατά του Κούλη για την ελευθερία του Τύπου: «Προβληματική χώρα – Σκοτώθηκε μέχρι και δημοσιογράφος»

Κοινοποίηση:
κουλης

Κόλαφος για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η εκτίμηση της αντιπροέδρου της Κομισιόν, Γιούροβα, σον αφορά την ελευθερία του Τύπου και την ασφάλεια των δημοσιογράφων.
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν κατέταξε την Ελλάδα στις «προβληματικές χώρες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Βιέρα Γιούροβα σε συνέντευξή της στην EURACTIV Τσεχίας και στο ερώτημα εάν η χώρα μας εντάσσεται στις προβληματικές για τους δημοσιογράφους χώρες, απάντησε ξεκάθαρα:

«Ναι, η Ελλάδα είναι από τις χώρες με αυξημένο κίνδυνο. Εκεί σκοτώθηκε πρόσφατα ένας ερευνητής δημοσιογράφος».
Μιλώντας στη δημοσιογράφο Aneta Zachová, η αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία να συζητήσει διμερώς το θέμα της ελεύθερης δημοσιογραφίας με όλες τις χώρες όπου υπάρχει αυξημένος κίνδυνος, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

«Έχουμε χώρες όπου η δημοσιογραφία είναι ένα πραγματικά επικίνδυνο επάγγελμα, και θα διαπραγματευτώ με αυτά τα κράτη διμερώς, ώστε να μην πάρουν επιπόλαια τις συστάσεις μας. Οι συστάσεις δεν είναι νομικά δεσμευτικές και εξαρτάται από την προθυμία των κρατών μελών να τις ακολουθήσουν», είπε η Βιέρα Γιούροβα.
Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε ότι τα μόνα κράτη όπου οι συνθήκες είναι αξιοπρεπείς, συμπεριλαμβανομένης της ασφάλειας, είναι η Βόρεια Ευρώπη, ωστόσο οι συνθήκες στη Νότια ή Ανατολική Ευρώπη είναι διαφορετικές. «Θα χρησιμοποιήσω συγκεκριμένα δεδομένα κατά τις διαπραγματεύσεις με τους υπουργούς των κρατών μελών», υπογράμμισε η Βιέρα Γιούροβα.

900 δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν σε διαδηλώσεις

Η αντιπρόεδρος της Κομισιόν έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρόβλημα ασφάλειας των δημοσιογράφων και των φωτορεπόρτερ που καλύπτουν τις διαδηλώσεις επισημαίνοντας ότι είναι μεγάλος ο αριθμός που τραυματίστηκε κατά τον περασμένο χρόνο.
«Τα στοιχεία του περασμένου έτους λένε ότι περισσότεροι από 900 δημοσιογράφοι υπέστησαν σωματικές βλάβες, πολλοί από αυτούς κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, υπήρξε ακόμη και βία από την αστυνομία. Ως εκ τούτου, συνιστούμε να παρέχεται ειδική προστασία στους δημοσιογράφους που καλύπτουν διαδηλώσεις», κατέληξε.

Η Βιέρα Γιούροβα επέμεινε ότι τα κράτη μέλη δεν θα πρέπει να λαμβάνουν «ελαφρά» τις προειδοποιήσεις των δημοσιογράφων όταν πέφτουν θύματα επιθέσεων ή διαφόρων απειλών:

«Θέλουμε τα κράτη της ΕΕ να παρέχουν στα μέσα ενημέρωσης ειδική προστασία, κυρίως εάν οι δημοσιογράφοι ανησυχούν ότι οι υπολογιστές τους παραβιάζονται κ.λπ.», σημείωσε.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

9 Σχόλια

  1. Το γκαντέμικο φασιστόμουτρο του κερατά.
    Άιντε να παραιτηθεί να ησυχάσουμε.

  2. Μία μόνο σφαλιάρα στον καντέμη δεν φθάνει. Χρειάζεται σειρά από τέτοιες, για μια σειρά θεμάτων που το σίχαμα στραβοπατάει, μπας και αποδώσει τίποτα…

  3. Δεν είναι ότι πάσχει απο ελευθεροτυπία ο …τύπος,είναι οι σχετιζόμενοι με τον τύπο που πάσχουν,αφού προκειμένου να τα έχουν καλα με την εκάστοτε κυβέρνηση την λιβανιζουν μέχρι αηδιας….

  4. δεν υπαρχει πιο μπουρδελοχωρα

  5. Στην Βαλκανική λατινική Αμερική το ίδιο το κράτος είναι μπλεγμένο.

  6. Κούλης: «Η ελευθερία του τύπου είμαι εγώ».

  7. Δε νομιζω οτι εκπλησσεται κανεις με αυτο το γεγονος ηδη τη ζουμε τη χουντα στο πετσι μας…

Comments are closed.