Άγρια ζωή: Λύκοι, καφέ αρκούδες και αετοί με λευκή ουρά επιστρέφουν στην Ευρώπη

Κοινοποίηση:
lykos2483

Οι λύκοι, οι καφέ αρκούδες και οι αετοί με λευκή ουρά είναι μεταξύ των κορυφαίων θηρευτών που επιστρέφουν σε όλη την Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση που εξετάζει πώς ανακάμπτει η άγρια πανίδα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για 50 είδη άγριας ζωής, των οποίων το μέγεθος του πληθυσμού και η γεωγραφική κατανομή έχουν επεκταθεί τα τελευταία 40 χρόνια, για να δείξουν πώς η αποτελεσματική νομική προστασία, η αποκατάσταση των ενδιαιτημάτων και οι επανεισαγωγές μπορούν να οδηγήσουν στην ανάκαμψη των ειδών.

Οι γκρίζοι λύκοι για αιώνες θανατώνονταν από τους ανθρώπους, όπως γράφει η εφημερίδα «Guardian». Μετά την εισαγωγή της νομοθεσίας για την προστασία τους και τη μεγαλύτερη ανοχή του κοινού να ζει μαζί τους, οι αριθμοί τους αυξήθηκαν κατά 1.800%!
«Ως ερευνήτρια που ασχολείται με την παγκόσμια βιοποικιλότητα και εξετάζει τις παγκόσμιες τάσεις, μπορεί να είναι αρκετά καταθλιπτικό να ακούς τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, αλλά αυτή η έκθεση είναι πραγματικά συναρπαστική, ενθαρρυντική και εμπνέει ανθρώπους σαν εμένα να συνεχίσουν το έργο τους», λέει η McRae.

Αυτή την στιγμή υπάρχουν 12.500 ζευγάρια αετών με λευκή ουρά που πετούν σε μεγάλο μέρος της Ευρώπης, με αυξανόμενους πληθυσμούς στη δυτική ακτή της Σκωτίας και στη νήσο Wight. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, υπήρξε αύξηση του αριθμού τους κατά 445% μεταξύ 1970 και 2018, κυρίως χάρη στη νομική προστασία και την απαγόρευση των επιβλαβών φυτοφαρμάκων.

Όσο για τις καφέ αρκούδες, από το 1960 ο πληθυσμός τους έχει αυξηθεί κατά 44%, χάρη στην καλύτερη νομική προστασία, αν και η δίωξη εξακολουθεί να αποτελεί μεγάλο κίνδυνο και οι συγκρούσεις ανθρώπου-αρκούδας συνεχίζονται. «Η συνύπαρξη με είδη όπως τα σαρκοφάγα εξακολουθεί να αποτελεί πρόκληση, αλλά οι συμπεριφορές αλλάζουν – εξακολουθούμε να μαθαίνουμε τρόπους να ζούμε μαζί με αυτά τα είδη», αναφέρει η McRae.

Παρά τα θετικά ευρήματα, η άγρια ζωή εξακολουθεί να χάνεται με ταχύτητα ρεκόρ σε ολόκληρο τον πλανήτη, με 1 εκατομμύριο είδη να κινδυνεύουν με εξαφάνιση και τη συντριπτική πλειονότητα των προστατευόμενων τοπίων στην Ευρώπη να βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Παρόλο που πολλά από αυτά τα είδη έχουν παρουσιάσει ανάκαμψη τα τελευταία 40 χρόνια, κανένα από αυτά δεν έχει φτάσει στους μέγιστους αριθμούς που θα είχαν ιστορικά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: