Άγιον Όρος: Φωτογραφία-μυστήριο από το 1903

Κοινοποίηση:
11111

Την σύναξη των μοναχών είχε απαθανατίσει ένας μοναχός του Αγίου Όρους το μακρινό 1903 αποτυπώνοντας έτσι την στιγμή που οι καμπάνες χτυπούσαν στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονος.

Ωστόσο ακόμη μυστήριο παραμένει πως γίνεται στην φωτογραφία να φαίνεται μία γυναικεία μορφή.

Ήταν τότε παραμονές των «εννιάμερων» της Παναγίας και σύμφωνα με τη συνήθεια που επικρατούσε στο μοναστήρι, έδιναν στους φτωχούς μοναχούς που έμεναν στα εξαρτηματικά κελιά, τους ονομαζόμενους «κελιώτες», λίγη βοήθεια.

Η φωτογραφία-μυστήριο
Στριμώχνονταν οι κακόμοιροι, ταλαιπωρημένοι μα ευτυχισμένοι απ΄ τη χαρά του Θεού, στη σειρά. Για να πάρουν την ελεημοσύνη απ΄ τους άλλους μοναχούς του μοναστηριού. Θα ήταν όμως η τελευταία φορά αυτής της θεάρεστης πράξης. Τα οικονομικά της Μονής δεν επέτρεπαν να συνεχισθεί για άλλη χρονιά αυτό το έργο της ελεημοσύνης.

Ένας απ΄τους μοναχούς κρατούσε μιά φωτογραφική μηχανή της εποχής. Από εκείνες με την πλάκα, αντί για φίλμ. Σκέφτηκε να απαθανατίσει για τελευταία, έστω φορά, το γεγονός της σύναξης των μοναχών και την πράξη της ελεημοσύνης.

Τότε, αυτός ο μοναχός, ο Γαβριήλ, είδε κάτι θαυμαστό. Ανάμεσα στους μοναχούς προχωρούσε μιά μαυροφορεμένη γυναίκα. Δεν δίστασε. Άρχισε να φωτογραφίζει τα στιγμιότυπα. Και τότε, αυτό που μόνο ο ίδιος έβλεπε, αποτυπώθηκε στο χαρτί της εποχής.

Η φωτογραφία ήταν κρυμμένη για πολλά χρόνια στο αρχείο της Μονής του Αγίου Παντελεήμονος και μόλις το 1997 είδε το φώς της δημοσιότητας.

Τη βλέπουν οι προσκυνητές, ως επιβεβαίωση του μεγάλου θαύματος, στο χώρο του μοναστηριού. Την είδε και θαύμασε και ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος μαζί με την συνοδεία του σε μιά από τις επισκέψεις στο Άγιον Όρος.

piraeuspress

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

4 Σχόλια

  1. Σημειώστε ότι τό Αγιον Ορος υπάγεται στην δικαιδοσια τού Πατριαρχειου Κωνσταντινούπολεως άν δέν κάνω λάθος.

  2. Μοναχός πρέπει να είναι. Δεν έχετε δει τέτοιες μοναστικές στολές (και όχι, δεν εννοώ δυτικού τύπου) που είναι με κουκούλα;

  3. Η εικονιζόμενη έγχρωμη φωτογραφία δεν είναι τού Αγιου Παντελεημονος (Ρωσικό Μοναστήρι) τό οποίο επισκέπτεται ο Πατερουλης Putin κατά καιρούς ! Τό Ρωσικό είναι τεράστιο σε έκταση κατά μήκος της παραλίας πηγαίνοντας πρός Ουρανουπολη.

Leave a Response