Άγιον Όρος: Ο π. Θεφύλακτος για τις γυναίκες που κακοποιούνται από τον σύζυγό τους

Κοινοποίηση:
viasmos-kakopoiisi

π. Θεοφύλακτος από Άγιον Όρος.

Όχι άλλη νεκρή γυναίκα…

Για τις γυναίκες που κακοποιήθηκαν και βρήκαν φρικτό θάνατο από τον σύζυγο τους…

Για τις γυναίκες που κακοποιούνται από τον σύζυγο τους…

Για την Βασιλική, την Κωνσταντίνα, την Καρολάιν, την Γαρυφαλλιά, την Αννίσα, την Μαρία, την Σταυρούλα, τη Δώρα, την Αικατερίνη, τη Νεκταρία, τη Τζεβριέ… και για όλα τα θύματα των γυναικοκτονιών.

Για όλες τις γυναίκες…

Για όλους μας…

Κάθε άσκηση οποιαδήποτε μορφή βίας αφορά όλους μας!

Μην κλείνεις την πόρτα στα θύματα της βίας!

Διότι αύριο μπορεί να μάθεις ότι έπεσε θύμα βίας η κόρη σου, η φίλη σου, η αδερφή σου, η μητέρα σου, η γιαγιά σου, η γειτόνισσά σου.

Η βία εναντίον των γυναικών έχει τις ρίζες της στο παρελθόν και στις μέρες μας το βιώνουμε ακόμα πιο έντονα. Εκτυλίσσεται πίσω από τις ερμητικά κλειστές πόρτες των σπιτιών και μιας κοινωνίας που δυστυχώς κωφεύει. Δεν ακούει την φωνή αγωνίας των θυμάτων. Απλά σιωπά.

Τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας αυξάνονται καθημερινά συνεχώς, είναι γυναίκες της διπλανής πόρτας. Γυναίκες από διάφορα κοινωνικά στρώματα, διαφόρων ηλικιών, μορφωμένες που εργάζονται και όπου εξωτερικά δεν δείχνουν την βία που βιώνουν.

Όλες οι γυναίκες που πέφτουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας, έχουν ένα κοινό. Κακοποιήθηκαν από τα χέρια αυτού που αγάπησαν, αυτού που φρόντιζαν, αυτού που καλημέριζαν κάθε μέρα, αυτού που ξάπλωναν στον ίδιο κρεβάτι, αυτού που τάιζαν…

Ο γάμος – η συμβίωση τους αυτών των γυναικών είναι ένα μαρτύριο. Ένα μαρτύριο χωρίς τέλος…Ένα μαρτύριο που κρύβεται πίσω από την κλειστή πόρτα του σπιτιού.

Κάποιες σιωπούν από φόβο, από ντροπή, από αγάπη, από προκατάληψη, από οικονομική εξάρτηση.

Κάθε μια γυναίκα θύμα ενδοοικογενειακής βίας κρύβει την δική της ιστορία.

Μια άγνωστη σε πολλούς Αγία έπεσε και αυτή θύμα βίας από τον ίδιο τον σύζυγος της. Η Αγίας Θωμαΐς εκ Λέσβου. Μια Αγία, που ο γάμος της ήταν αγκάθινο στεφάνι. Ενώ οι περισσότεροι Άγιοι της εκκλησίας μαρτύρησαν και βασανίστηκαν από αλλόθρησκους, από βάρβαρους, από κατακτητές για την πίστη του Χριστού. Η Αγία Θωμαΐς μαρτύρησε από τα χέρια του ίδιου του συζύγου της.

Η Αγία δεχόταν καθημερινά από τον ίδιο το σύζυγό της, τις ύβρεις, τους εμπαιγμούς και τους ξυλοδαρμούς αλλά με υπακοή και καρτερία επέμεινε όλα τα βασανιστήρια. Η Αγία με βαθιά πίστη στον Θεό ήλπιζε ότι θα συνεφέρει και θα αλλάξει τον σύζυγό της. Όμως μάταια, καθώς τέτοιοι χαρακτήρες ανθρώπων δεν μπορούν να αλλάξουν συμπεριφορά αν πρώτα δεν το θελήσουν οι ίδιοι.

Ο σύζυγός της, την σκότωσε με τα ίδια του τα χέρια στα 38 της χρόνια και πριν ξεψυχήσει με μεγαλείο ψυχής, συγχωρέσε το δολοφόνο της, τον σύζυγο της. Η εκκλησία μας τιμά την μνήμη της Αγίας, στις 3 Ιανουαρίου. Το σώμα της έμεινε άφθαρτο και τα θαύματα αρκετά ακόμα και σήμερα. Τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου της βρίσκεται στο νησί της Λέσβου καθώς και η μοναδική εκκλησία προς τιμήν της.

Δεν σημαίνει ότι επειδή η Αγία Θωμαΐς σιωπούσε και υπέμενε την απάνθρωπη συμπεριφορά του άντρα της θα πρέπει να κάνει το ίδιο και κάθε γυναίκα που αντιμετωπίζει παρόμοιες καταστάσεις.

Οι γυναίκες που ζουν οποιαδήποτε μορφή βίας σωματικής, ψυχικής, λεκτικής και δέχονται κακοποιητική συμπεριφορά θα πρέπει να ζητήσουν άμεσα βοήθεια διότι υπάρχει η λύση, η φυγή και η καταγγελία!

Μπορεί ο γάμος σύμφωνα με την Ορθόδοξη Εκκλησία να είναι αδιάλυτος «Ούς ο Θεός συνέζευξεν, άνθρωπος μη χωριζέτω». Αλλά στην περίπτωση που μέσα σε έναν γάμο υπάρχει κακοποίηση και κινδυνεύει με οποιοδήποτε τρόπο η σωματική και η ψυχική υπόσταση, τότε η εκκλησία ως μάνα έχει διάκριση. Όπως έλεγαν και οι πατέρες της εκκλησίας μας «Μείζων πασών των αρετών η διάκρισις».

Μάλιστα ως Ορθόδοξοι χριστιανοί οφείλουμε να προστατεύουμε το σώμα μας, καθώς είναι ναός του Αγίου Πνεύματος, «οὐκ οἴδατε ὅτι τὸ σῶμα ὑμῶν ναὸς τοῦ ἐν ὑμῖν Ἁγίου Πνεύματός ἐστιν;». Δεν ξέρετε ότι το σώμα σας είναι ναός του Αγίου Πνεύματος που κατοικεί μέσα σας; (Α’ Κορ. στ’ 16).

Ας μην ξεχνάμε, ότι η θέση της γυναίκας στον χώρο της Εκκλησίας είναι πολύ σημαντική, η εξύψωση της γυναίκας βρίσκει την υψηλότερη έκφρασή της στο πρόσωπο της Παναγία μας. Η Θεοτόκος αποτελεί την ιδανική, πανώρια και θαυμαστή γυναίκα, σταθερό πρότυπο κάθε χριστιανού. Δεν επιτρέπεται σε κανέναν «άνδρα» και πόσο δε στους χριστιανούς άντρες να κακοποίει την γυναίκα.

Όχι μόνο να χτυπάει τη γυναίκα του αλλά ούτε να την παραμελεί, να την απορρίπτει ή λεκτικά να την κακοποίει. Διότι και η γυναίκα είναι «εικόνα» του Θεού.

Ένα είναι σίγουρο, ότι σε τέτοιες σχέσεις δεν υπάρχει αγάπη! Διότι στην αγάπη δεν υπάρχει βία. Η βία συνδυάζεται με το «εγώ», με τη φιλαργυρία, τη φιληδονία και τη σκληροκαρδία. Ενώ το δώρο της αγάπης είναι ανεκτίμητο, έχει τόσο μεγάλη αξία που ξεπερνά κάθε αρετή. Η αγάπη είναι το φως, η χαρά, η επιθυμία για την καλοσύνη και την ευτυχία.

Σύμφωνα με το Απόστολο Παύλο:

«Η αγάπη είναι μακρόθυμη, είναι ευεργετική και ωφέλιμη, η αγάπη δε ζηλεύει, η αγάπη δεν ξιπάζεται (= δεν καυχιέται), δεν είναι περήφανη, δεν κάνει ασχήμιες, δε ζητεί το συμφέρον της, δεν ερεθίζεται, δε σκέφτεται το κακό για τους άλλους, δε χαίρει, όταν βλέπει την αδικία, αλλά συγχαίρει, όταν επικρατεί η αλήθεια. Όλα τα ανέχεται, όλα τα πιστεύει, όλα τα ελπίζει, όλα τα υπομένει. Η αγάπη ποτέ δεν ξεπέφτει.»

Εάν «Ὁ Θεὸς ἀγάπη ἐστί, καὶ ὁ μένων ἐν τῇ ἀγάπῃ ἐν τῷ Θεῷ μένει καὶ ὁ Θεὸς ἐν αὐτῷ» (Α’ Ιωάν. 4, 16), τότε ο άνθρωπος που χρησιμοποιεί βία εναντίον του συνανθρώπου, δεν εμπνέεται από την αγάπη και την ελευθερία του Θεού, αλλά από το μίσος, την εκμετάλλευση και την ασυδοσία.

Οποιαδήποτε μορφή βίας δεν συνάδει με τον Χριστιανισμό!

Η Αγία Θωμαΐς να πρεσβεύει για όλες όλους μας. Ιδιαίτερα για τις γυναίκες που αντιμετωπίζουν οποιαδήποτε μορφή βίας μέσα στον συζυγικό βίο τους. Καθώς η Αγία Θωμαΐς είναι προστάτιδα του συζυγικού βίου.

Να την επικαλούμαστε με πίστη, αγάπη και ιδιαίτερα οι γυναίκες που βιώνουν κακοποιητική συμπεριφορά από το σύζυγό τους. Τα θαύματα της Αγίας Θωμαΐς είναι πολλά.

Προσεύχομαι καθημερινά στον Θεό για όλες τις γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας και για τις ψυχές που έφυγαν. Προσεύχομαι να πάνε στον Παράδεισο με την Αγία Θωμαΐς.

Το τροπάριο της Αγίας Θωμαΐς:

«Τὰς θλίψεις τοῦ βίου σου, ὡς προσφορὰν λογικήν, Χριστῷ προσενέγκασα, τὴν τῶν θαυμάτων ἰσχύν, ̔Οσία ἀντείληφας. ῞Οθεν ὡς συζυγίας, ὑποτύπωσιν θείαν, μέλπομεν Θωμαΐς σε, καὶ πιστῶς σοι βοῶμεν· χαῖρε τῆς νήσου Λέσβου, σεμνὸν ἐγκαλλώπισμα».

π. Θεοφύλακτος

Κελί Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

12 Σχόλια

 1. Μοναχό (πόσο μάλλον Αγιορείτη) που να έχει δικό του site και να πουλάει προϊόντα μέσα από αυτό πρώτη φορά βλέπω. Ο Χριστός πάντως μία φορά πήρε το φραγγέλιο για να διώξει τους εμπόρους από το ναό, λέγοντας “Μη ποιεῖτε τὸν οἶκον τοῦ πατρός μου οἶκον ἐμπορίου”, (Ιωάν. 2,15).
  Μάλλον ντόρο θέλει να κάνει για τ’ όνομα του συντασσόμενος πλήρως με την νεοταξίτικη, αθεϊστικη, ΛΟΑΤΚΙ Αριστερά που έχει αγιοποιήσει τη σύγχρονη γυναίκα ενώ έχει δαιμονοποιήσει τον άντρα.

 2. Η θέση της γυναίκας στον χώρο της Εκκλησίας είναι τόσο ψηλά που τους απαγορεύεται η είσοδος στο Άγιο Όρος.😄

 3. Σ.Π, μήπως είναι συμβόλαιο με τον Σατανά; Έχεις δει τα τρία εξάρια που σχηματίζονται όταν ο τράγος αλλάζει τα στέφανα;

 4. ΣΠ, ο γάμος της Κανά, που τον ευλόγησε ο ίδιος ο Θεός, πώς έγινε, με στέφανα και άλλες μαλακίες;

 5. Πίπης, συμφωνώ ότι ο εκκλησιαστικός γάμος είναι ένα χαρτί αλλά ο Παύλος δεν ήταν μισογύνης. Έχει γράψει υο ωραιότερο κείμενο που έχει γραφτεί ποτέ για την αγάπη.

 6. Αν η εκκλησία σας ήταν του Θεού που θα ένωνε σε γάμου κοινωνία τα ζευγάρια δεν θα υπήρχαν τόσα διαζύγια.

 7. Γεροντα μου . καλά και άγια αυτά που μας λες για τις γυναικοκτονίες.Αν εξαιρέσουμε τους διεστραμμένους εκείνους που προβαίνουν σε τετοια ειδεχθή εγκλήματα, στις υπόλοιπες περιπτώσεις θα πρέπει να αναζητούμε και τα αίτια.Αυτα θα μπορούσαν να είναι, η επιρροή απο τις ΄λεγόμενες φίλες, απο το life style,απο το να θέλουν να τις κάνουν ΟΛΑ τα χατήρια,απ΄το γεγονός οτι εχουν βρη κάποιον αλλο καλύτερο σεξουαλικά απο το να θέλουν να κάνουν εκείνες,τον αρχηγό.οχι εξ’ισου.Εξ ΄άλλου το γυναικείο φύλλο είναι που επιλέγει σύντροφο , ΟΧΙ ο άνδρας. Οποιος πιστεύει το αντίστροφο , πλανάται πλάνην οικτράν

  1. Οι παλιές Ελληνίδες ήταν βουνά και τίμιες γυναίκες , σήμερα έχουν ξεφύγει δυστυχώς.

 8. Θελτε να βαλουμε κατω να μετρησουμε ποσοι αντρες εχουν δολοφονηθει δηλητηριαστει απο γυναικες ή τον εραστη τους και σε ποσους τους εχουν βγαλει τον καρκινο με τις σατανοεμμονες τους; Οι παπαδες ειναι και αμαμητοι και ανυπαντροι και εκτος εργασιακου αγχους και πραγματικοτητας οι περισσοτεροι και δεν εχουν ιδεα τι συμβαινει ουτε στις οικογενειες ουτε στην κοινωνια

 9. Πίπακο ο γάμος είναι συμβόλαιο ενώπιον Θεού και ανθρώπων και εν αγάπη Θεού και κοινωνίας ,και φυσικά ειδικού σκοπού μέσω της τεκνοποίησης κλπ.Ας μην μπερδεύεις λοιπόν το εφήμερο με το τελοιο.

 10. Μη μου αναφέρεις τον Παύλο, ο Παύλος ήταν γνωστός μισογύνης. Επίσης ο γάμος είναι μια νομική πράξη και τίποτα παραπάνω, η πραγματική αγάπη δε χρειάζεται γάμους και παπάδες.

Leave a Response