΄΄Το νου σας΄΄ στην παραπληροφόρηση και στο νέο θαυμαστό Γνωστικό Πόλεμο

Κοινοποίηση:
το νου σας

Η δολιότητα και η παραπληροφόρηση με σκοπό την χειραγώγηση του κοινού ή επιλεγμένων κοινωνικών ομάδων,  στην παγκόσμια ιστορία έχει  μακρύ παρελθόν.

΄΄Το 1096 ο Πέτρος ο Ερημίτης (υποκινούμενος, από ποιους άραγε;) με τις πλάτες του Πάπα Ουρβανού και με ένα πλαστό έγγραφο, που παρουσίαζε δήθεν τον Αλέξιο Κομνηνό να καλεί σε βοήθεια τους Λατίνους χριστιανούς, ενάντια στους Πετσενέγκους και τους Τούρκους, για να σωθεί η Αγιοτάτη  Αυτοκρατορία των Ελλήνων χριστιανών, έδωσε την αφορμή της έναρξης της 1ης σταυροφορίας, με τέσσερεις στρατιές και αρχηγούς τους κάτωθι: ο Ούγος του Βερμαντουά αδελφός του βασιλιά Φίλιππου Α΄ της Γαλλίας, ο Γοδεφρείδος Δ΄ δούκας της Κάτω Λωραίνης, οι αδελφοί Ευστάθιος και Βαλδουίνος, ο Νορμανδός  ηγεμόνας Βοημούνδος, ο Ραϊμόνδος του Σαίν Ζυλ, ο Ροβέρτος της Φλάνδρας, ο Ροβέρτος της Νορμανδίας, αδελφός του βασιλιά Γουλιέλμου Β΄ της Αγγλίας…΄΄

Η αλήθεια είναι, πως στην Ευρώπη του δέκατου και του ενδέκατου αιώνα, η αύξηση του πληθυσμού είχε δημιουργήσει στενο-χωρία στους ευγενείς εκείνης της εποχής, καθώς στερούνταν κληρονομικές κτήσεις και αφού με τους συμφέροντες γάμους μεταξύ τους, δεν μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα, στράφηκαν σε ληστρικές και επεκτατικές επιδρομές  για νέα τιμάρια…

Δεν είναι πλέον μυστικό ότι πόλεμοι, εσωτερικές διαμάχες, πραξικοπήματα και εξεγέρσεις, τεχνητές οικονομικές κρίσεις, μνημόνια και κυρώσεις, ενορχηστρώνονται  από κάποιους αφανείς κύκλους και πραγματοποιούνται από τους εντολοδόχους τους.

Γι΄ αυτούς τους αφανείς  κύκλους που βρίσκονται υψηλά στην κοινωνική ιεραρχία, οι πόλεμοι  είναι αναγκαίοι, καθώς  όταν τα ανέντιμα, απάνθρωπα κοινωνικά και οικονομικά τους  συστήματα, που υποστηρίζουν και ελέγχουν  τελματώνουν. παρατηρείται κίνδυνος να ΄΄εκθρονιστούν΄΄ από τις θέσεις τους. Tότε οι πόλεμοι είναι οι λύσεις  για την συνέχειά τους στον έλεγχο της οικονομίας, τον έλεγχο και εκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών και  την διαιώνιση της ύπαρξής τους. Τελευταία δε παρατηρείται μια έντονη ανταγωνιστικότητα για τον έλεγχο και την εκμετάλλευση της γήινης ατμόσφαιρας, του κοντινού μας διαστήματος,  για την οποία τα συστημικά  μέσα κωφεύουν.

Οι πόλεμοι διακρίνονται σε ληστρικούς, επεκτατικούς, γοήτρου, αντεκδίκησης, θρησκευτικούς, επαναστατικούς και πάντα θα υπάρχει τουλάχιστον ένας επιτιθέμενος και τουλάχιστον ένας αμυνόμενος, τουλάχιστον ένας που προκαλεί τον πόλεμο και ένας που προκαλείται σε πόλεμο.

Τα αίτια, οι αφορμές και οι παράγοντες του πολέμου διαφοροποιούνται ανάλογα  με τις  χρονικές περιόδους  και τις  κοινωνίες. Η  τάση επέκτασης των οικονομικών συμφερόντων από την μία πλευρά  και η  υπεράσπιση των κεκτημένων από την άλλη, αποτελούν τις  βασικότερες αιτίες  των  πολέμων. Συνεπώς  πριν εκφράσουμε την άποψή μας καλό είναι να ερευνούμε τις αιτίες και όχι μόνον την αφορμή μιας πολεμικής σύρραξης.

Τμήμα της τακτικής ενός πολέμου είναι και ο ΄΄πόλεμος των πληροφοριών΄΄.  Τακτική που διαχειρίζεται τις πληροφορίες και τα μέσα επικοινωνίας που τις μεταφέρουν και μεταδίδουν με σκοπό την χειραγώγηση του κοινού και των αντιδράσεων.  Η συνηθέστερη τακτική είναι η παραπληροφόρηση.  Διεξάγεται  οργανωμένα και σε μορφή εκστρατείας. Η δύση στην οποία ανήκουμε,  την έχει προάγει σε επιστήμη, με πλήθος εταιρειών και μη κυβερνητικών οργανώσεων που αναλαμβάνουν τις ΄΄βρώμικες δουλειές΄΄.  Η εκστρατεία μιας ψευδούς  είδησης  μέσω των ΜΜΕ πάντα υποκρύπτει  κάποιο σκοπό και έχει τις ανάλογες συνέπειες.   Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις παραπληροφόρησης της διεθνούς κοινής γνώμης, τις τελευταίες δεκαετίες από τα ελεγχόμενα ΜΜΕ και οι αποκαλύψεις  αυτών, δυστυχώς ΄΄κατόπιν εορτής΄΄.

Τον Αύγουστο του  1964 μεταδόθηκε η ψευδής είδηση ότι δήθεν το Βόρειο Βιετνάμ επιτέθηκε σε δύο πολεμικά σκάφη των ΗΠΑ, στον κόλπο του Τογκίνου. Αποκαλύφθηκε αργότερα πως η επίθεση αυτή ουδέποτε συνέβη και πως ήταν επινόηση του Λευκού Οίκου και ο σκοπός ήταν, να μην πραγματοποιηθεί η  ενοποίηση του Βόρειου και του Νότιου Βιετνάμ, ώστε να παραμείνει ο έλεγχος της περιοχής στις ΗΠΑ.

Το 1983 μεταδόθηκε η ψευδής είδηση ότι δήθεν το νησί της Καραϊβικής κατασκευάζει στρατιωτική βάση για τους Σοβιετικούς, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο τους Αμερικανούς. Αποκαλύφθηκε αργότερα πως αυτό δεν ίσχυε και πως η ψευδής είδηση επινοήθηκε από το επιτελείο του προέδρου Ronald Reagan, ως δικαιολογία για στρατιωτική επέμβαση των ΗΠΑ.

Ο σκοπός ήταν να μην προχωρήσει η αποκατάσταση της Δημοκρατίας και οι κοινωνικές μεταρρυθμίσεις από τον πρωθυπουργό της χώρας Bishop, τον οποίο δολοφόνησαν  αργότερα.

Το 1989 μεταδόθηκε η ψευδής είδηση ότι δήθεν στον Παναμά επενέβησαν οι ΗΠΑ για την σύλληψη του προέδρου Noriega κατηγορώντας τον για διακίνηση ναρκωτικών. Ο σκοπός ήταν να διατηρηθεί ο αμερικανικός έλεγχος του στρατηγικού συγκοινωνιακού κόμβου της διώρυγας.

Αποκαλύφθηκε αργότερα πως ο   Noriega διεκδικούσε την εθνική κυριαρχία, τον έλεγχο της διώρυγας και την κατάργηση της αποικιακής σύμβασης εκμετάλλευσης από το 1903, που είχαν επιβάλλει οι ΗΠΑ.

Τον Ιανουάριο του 1991 μεταδίδεται από το  CNN μία ψευδής – κατασκευασμένη φωτογραφία με έναν κορμοράνο βουτηγμένο στο πετρέλαιο, να προσπαθεί να επιζήσει σε μολυσμένα νερά του Περσικού Κόλπου. Η φωτογραφία αναμεταδίδεται από όλα σχεδόν τα κανάλια πληροφόρησης, ευαισθητοποιώντας την κοινή γνώμη. Η ψευδής – κατασκευασμένη φωτογραφία πέτυχε το σκοπό της. Ο κόσμος της πολιτισμένης, της ευαίσθητης, της ορθολογικής δύσης με την κριτική σκέψη, λειτούργησε όπως ήταν αναμενόμενο (οι παλαιότεροι θα θυμούνται τον δημοσιογράφο Χατζηνικολάου στο mega και τις φυλλάδες τότε, να αναμεταδίδουν την ψευδή – κατασκευασμένη εικόνα) διαμορφώνοντας  άποψη και κριτική κατά του  Σαντάμ Χουσεΐν. Του Σαντάμ Χουσεΐν που από πιστός σύμμαχος των ΗΠΑ είχε εκδηλώσει τάσεις ανεξαρτητοποίησης και επιπλέον  εχθρότητα προς το Ισραήλ, του  Σαντάμ Χουσεΐν που τόλμησε να σκεφθεί πως θα μπορούσε να πραγματοποιεί τις πωλήσεις  πετρελαίου σε άλλο νόμισμα αντί του δολαρίου, του  Σαντάμ Χουσεΐν που τον παρέσυραν με ένα άριστα ενορχηστρωμένο σχέδιο οι  μυστικές υπηρεσίες των  ΗΠΑ και του Ισραήλ ώστε να εισβάλει στο Κουβέιτ.

Σαν να μην έφθανε αυτό, ενώπιον της επιτροπής του Κογκρέσου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, στην Ουάσιγκτον, παρουσιάσθηκε μια κοπέλα, με μόνο το μικρό της όνομα, Ναΐρα, καταθέτοντας με κλάματα, πως δήθεν απάνθρωποι ιρακινοί στρατιώτες εισέβαλαν σε ένα μαιευτήριο στο Κουβέιτ και πετούσαν τα νεογέννητα από τις θερμοκοιτίδες για να τις μεταφέρουν στη Βαγδάτη. Τώρα πια η πολιτισμένη, η ευαίσθητη, η ορθολογική δύση με την κριτική σκέψη, βεβαιώθηκε για την απανθρωπιά του Σαντάμ Χουσεΐν και των Ιρακινών και συναινεί  στην τιμωρία τους.

Αργότερα αποκαλύφθηκε, αφού ένας δημοσιογράφος παραδέχθηκε ότι οι κορμοράνοι είχαν περιλουστεί με πετρέλαιο για τις ανάγκες της φωτογράφισης δηλαδή της παραπληροφόρησης.

Δύο χρόνια αργότερα, αποκαλύφθηκε πως το επίθετο της Ναϊρα, ήταν Αλ-Σαμπάχ και ήταν κόρη του Σαούντ Αλ-Σαμπάχ, πρεσβευτή του Κουβέιτ στην Ουάσιγκτον και πως η κατάθεσή της ενορχηστρώθηκε, στήθηκε με άλλα λόγια, από την εταιρία Hill and Knowlton.

Η αποσταθεροποίηση του Ιράκ και η οριστική διάλυση αργότερα με τον 2ο πόλεμο του Κόλπου, ήταν ο σκοπός με τις γνωστές πια σε όλους συνέπειες.

Το 1992 μεταδόθηκε η ψευδής είδηση και εικόνα για την ύπαρξη δήθεν  ΄΄στρατοπέδων θανάτου΄΄ των Σέρβων, κατηγορώντας τους για εγκλήματα πολέμου.

Η ψευδής αυτή είδηση είχε ενορχηστρωθεί από την εταιρεία  Ruder Finn και τον Bernard Kouchner υπουργό της Γαλλίας, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.

Το 1994 εν μέσω του εμφυλίου πολέμου στη Βοσνία μεταδόθηκε η ψευδής είδηση ότι δήθεν Σέρβοι μαχητές βίασαν μια καθολική καλόγρια ονόματι ΄΄ αδελφή Λούσυ΄΄ συνταράσσοντας την κοινή γνώμη.

Αργότερα αποκαλύφθηκε (το παραδέχθηκε ο μουσουλμάνος πρόεδρος της Βοσνίας  Izetbegovic)  πως τα διαβόητα ΄΄στρατόπεδα θανάτου΄΄ ήταν απλά στρατόπεδα αιχμαλώτων.

Ο βιασμός της ΄΄ αδελφής Λούσυ΄΄ δεν ήταν πραγματικό γεγονός αλλά μέρος ενός μυθιστορήματος του Άλφρεντ Κοντράν! και επιλέχθηκε ως προπαγανδιστική ψευδή είδηση εναντίον των Σέρβων.

Το 1999 μεταδόθηκε η ψευδής είδηση, ότι δήθεν οι  Σέρβοι διαπράττουν γενοκτονία εναντίον των Αλβανών του Κοσσόβου.

Αργότερα ο Jamie Shea επίσημος εκπρόσωπος Τύπου, παραδέχθηκε πως ήταν καθαρά εφεύρημα των επιτελών του ΝΑΤΟ.

Σκοπός,  ο οποίος επετεύχθη, ήταν η κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου επέμβαση του ΝΑΤΟ, η διάλυση της ενιαίας Γιουγκοσλαβίας, ο απόλυτος έλεγχος των Αμερικανών και των τοποτηρητών τους στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Το 2001 πραγματοποιήθηκε η επέμβαση στο Αφγανιστάν με την δικαιολογία της δήθεν σύλληψης του Μπιν Λάντεν, ως κίνηση εκδίκησης για την 11η Σεπτεμβρίου. Η αλήθεια είναι πως  οι Ταλιμπάν, που είχαν οργανωθεί και εξοπλιστεί από τους Αμερικανούς,  είχαν προσφερθεί  να παραδώσουν τον Μπιλ Λάντεν γνωρίζοντας πού κρυβόταν, αλλά αυτό δεν συνέβη, καθώς ο σκοπός της επέμβασης ήταν ο έλεγχος και η εκμετάλλευση του σημαντικού  αυτού γεωστρατηγικού σημείου.

Το 2003 μεταδόθηκε η ψευδής είδηση πως δήθεν ο  Σαντάμ Χουσεΐν διαθέτει επικίνδυνα όπλα μαζικής καταστροφής και μεγάλα αποθέματα χημικών όπλων. Την ψευδή αυτή είδηση είχε ΄΄επιβεβαιώσει΄΄  στον ΟΗΕ ο Αμερικανός Στρατηγός Κόλιν Πάουελ, εμφανίζοντας μάλιστα και «στοιχεία»

Τον Ιούλιο του 2016 σε επίσημη έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου, αποκαλύφθηκε  ότι με ευθύνη του τότε πρωθυπουργού Τόνυ Μπλαίρ, υπήρξε ευρύτατη παραπληροφόρηση του κοινού σχετικά με τα όπλα μαζικής καταστροφής και τα αποθέματα χημικών όπλων που δήθεν κατείχε το Ιράκ και ότι ο πόλεμος δεν ήταν απαραίτητος.

Το 2017 Αύγουστο μήνα, η ΄΄Liberation΄΄ στο εξώφυλλό της κυκλοφόρησε με μια φωτογραφία νεκρών παιδιών και με τον τίτλο ΄΄Τα παιδιά του Ασάντ΄΄ κατηγορώντας την Συρία για χρήση χημικών όπλων.

Ένα χρόνο αργότερα η ΜΚΟ ΄΄Λευκά κράνη΄΄ δημοσίευσε βίντεο όπου έδειχνε παραμορφωμένους ανθρώπους από τοξικό αέριο ΄΄Σαρίν΄΄ κατηγορώντας και πάλι τον Ασάντ.

Αργότερα αποκαλύφθηκε πως η ΜΚΟ ΄΄Λευκά κράνη΄΄ στήθηκε από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες περί το 2013 και πως το βίντεο ήταν σκηνοθετημένο.

Η δύση προκειμένου να επιτυγχάνουν τα σχέδιά της, δεν έχει κανέναν ενδοιασμό να συνεργάζεται και να εκπαιδεύει ακραίες πολιτικές ή παραστρατιωτικές ομάδες. Το είδαμε στην Συρία, στην Λιβύη, το είδαμε στην Βολιβία το 2019, το βλέπουμε τώρα στην Ουκρανία.

΄΄Το νου σας΄΄ λοιπόν.

Η ενημέρωση τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται από δύο διαφορετικές ομάδες. Τα κυρίαρχα μέσα αποτελούν την πρώτη ομάδα, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια, είτε σε εθνικό είτε σε παγκόσμιο επίπεδο, με κάποιες πολυεθνικές να παίζουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο. Είναι αλληλένδετα με την πολιτική και οικονομική εξουσία και λειτουργούν περισσότερο ως όργανα προπαγάνδας παρά ενημέρωσης.

Στον αντίποδα έχουμε τα εναλλακτικά μέσα ενημέρωσης τα οποία είναι πολυπληθέστερα και κινούνται σε μικρότερες κλίμακες, λειτουργώντας πιο δημοκρατικά και με περισσότερη ανεξαρτησία. Έχουν αναπτύξει μια δυναμική, η οποία έχει ανησυχήσει την πολιτική και οικονομική ελίτ και γι΄ αυτό παρατηρούμε τελευταία έντονη την προσπάθεια ελέγχου, καθοδήγησης και ακραίων μέτρων αποκλεισμού σε αυτά τα εναλλακτικά μέσα που δεν συμμορφώνονται στις επιταγές της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.

Όμως…

ςαρ

Πριν ένα χρόνο το ΝΑΤΟ, δημοσίευσε μια μακροσκελή μελέτη με τον τίτλο – Cognitive Warfare- ΄΄Γνωστικός πόλεμος΄΄  με την πρόθεση να διερευνήσει την δυνατότητα χειραγώγησης πληθυσμών, θεσμών και κρατών, με νέα εργαλεία και τεχνικές.

Ο σκοπός της παραδοσιακής προπαγάνδας δεν είναι να ΄΄προγραμματίσει΄΄ τα μυαλά, αναφέρεται στην μελέτη, αλλά να επηρεάσει στάσεις και συμπεριφορές, κάνοντας τους ανθρώπους να υιοθετήσουν μια συγκεκριμένη στάση, η οποία μπορεί να συνίσταται στο να κάνουν ορισμένα πράγματα ή συχνά, να σταματήσουν να τα κάνουν.

Ο Γνωστικός πόλεμος αξιοποιείται  μεθοδικά ως συστατικό μιας παγκόσμιας στρατηγικής από αντιπάλους που στοχεύουν στην αποδυνάμωση, την παρέμβαση και την αποσταθεροποίηση στοχευόμενων πληθυσμών, θεσμών και κρατών, προκειμένου να επηρεάσουν τις επιλογές τους, να υπονομεύσουν την αυτονομία των αποφάσεων τους και την κυριαρχία των θεσμών τους.

Ο Γνωστικός πόλεμος εκμεταλλεύεται τα τρωτά σημεία του ανθρώπινου μυαλού, λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι σχεδιασμένο να επεξεργάζεται πληροφορίες, οι οποίες, φυσικά, πάντα χρησιμοποιούνταν στον πόλεμο. Ωστόσο, λόγω της ταχύτητας και της εμβέλειας της τεχνολογίας και των πληροφοριών, το ανθρώπινο μυαλό δεν είναι πλέον σε θέση να επεξεργάζεται τη ροή των πληροφοριών.

Εκεί που ο  Γνωστικός πόλεμος διαφέρει από την προπαγάνδα είναι το γεγονός ότι όλοι συμμετέχουν, κυρίως ακούσια, στην επεξεργασία πληροφοριών και στη διαμόρφωση γνώμης, με έναν άνευ προηγουμένου τρόπο. Ενώ τα άτομα υποτάσσονταν παθητικά στην προπαγάνδα, τώρα συμβάλλουν ενεργά σε αυτήν.

Στην ενότητα με τίτλο ΄΄Τα τρωτά σημεία του ανθρώπινου εγκεφάλου΄΄ η μελέτη αναφέρει:

Συγκεκριμένα ο εγκέφαλος, δεν είναι σε θέση να διακρίνει εάν συγκεκριμένες πληροφορίες είναι σωστές ή λάθος.

Οδηγείται σε συντομεύσεις για τον προσδιορισμό της αξιοπιστίας των μηνυμάτων σε περίπτωση υπερφόρτωσης πληροφοριών.

Οδηγείται στο να πιστεύει δηλώσεις ή μηνύματα που έχει ήδη ακούσει ως αληθινά, παρόλο που αυτά μπορεί να είναι ψευδή.

Αποδέχεται τις δηλώσεις ως αληθείς, εάν υποστηρίζονται από αποδεικτικά στοιχεία, χωρίς να αφορά την αυθεντικότητα αυτών των στοιχείων.

Όσον αφορά τον κόσμο των συναισθημάτων, η μελέτη συνεχίζοντας αναφέρει το εξής τρομακτικό: ΄΄Σε πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο, θα ήταν λάθος να υποτιμήσουμε τον αντίκτυπο των συναισθημάτων … Τα συναισθήματα,  ελπίδα, φόβος, ταπείνωση, διαμορφώνουν τον κόσμο και τις διεθνείς σχέσεις με την επίδραση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης΄΄

Όχι, δεν ζούμε στο αύριο.  Συμβαίνει σήμερα.

Σε μια εποχή όπου η μνήμη ανατίθεται σε συνεργάτες της google, του gps, των ειδοποιήσεων ημερολογίου και των αριθμομηχανών, θα προκαλέσει αναγκαστικά μια γενικευμένη απώλεια γνώσης που δεν είναι απλώς μνήμη… Με άλλα λόγια, μια μακροπρόθεσμη διαδικασία απενεργοποίησης των συνδέσεων στον εγκέφαλό μας, βρίσκεται σε εξέλιξη…

Και μην νομίζετε πως η άλλη πλευρά έχει μείνει πίσω, Ρωσία και Κίνα ίσως να είναι ένα βήμα μπροστά.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

  1. Handelsblatt 3.9.2015
    Τό σύμβολο τής τραγωδίας
    Ενα μικρό παιδάκι δύο τρίω χρόνων από τήν Συρία δέν επέζησε τής απόδραση στήν Μεσόγειο.Πνί-
    γηκε στίς ακτές τής Αλικαρνασσού (Μποντρούμ).Πρωταπριλιά.Τό πνιγμένο παιδάκι είναι μία λαστιχένια κούκλα.Κοιτάξτε πόσο καλοχτενισμένα είναι τά μαλάκια τού νεκρού παιδιού.
    Ο Αιλάν δέν επέζησε τήν φυγή από τόν πόλεμο τής Συρίας.
    Γιάννης Λακων

Comments are closed.