«ΒΟΜΒΑ» ΓΙΑ ΤΑ F-35: Ο ΤΡΑΜΠ ΦΕΡΕΤΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ ΝΑ ΑΝΟΙΞΕΙ ΞΑΝΑ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΟΙ… «ΣΥΜΜΑΧΙΚΕΣ» ΗΠΑ ΚΑΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΑΕΙ ΔΙΑΚΟΠΟΥΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΝΟΔΟ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Κοινοποίηση:
trumpf35

Οι πληροφορίες περί ενδεχόμενης επανένταξης της Τουρκίας στο πρόγραμμα των μαχητικών F-35, όπως δημοσιεύθηκαν στους New York Times, προκαλούν έντονο προβληματισμό για τις ισορροπίες στη νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και τις επιπτώσεις στην ελληνική ασφάλεια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίζεται πρόθυμος να εξετάσει την άρση του αδιεξόδου που δημιουργήθηκε μετά την αγορά των ρωσικών S-400 από την Άγκυρα, παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά νομικά και πολιτικά εμπόδια από το Κογκρέσο.

Οι εξελίξεις αυτές αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για την αποτελεσματικότητα της ελληνικής διπλωματίας. Οι επικριτές της κυβέρνησης υποστηρίζουν ότι η Αθήνα δεν έχει αναπτύξει αρκετά ενεργητική στρατηγική ώστε να προασπίσει τα ελληνικά συμφέροντα απέναντι στις συνεχείς διπλωματικές πρωτοβουλίες της Τουρκίας. Κατά την άποψή τους, η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να παρακολουθεί τις εξελίξεις περισσότερο ως θεατής παρά ως παράγοντας που διαμορφώνει τις αποφάσεις των συμμάχων της.

Παράλληλα, παραμένει στενή η προσήλωση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στις Ηνωμένες Πολιτείες, με την Ουάσιγκτον να επιδιώκει πρωτίστως την εξυπηρέτηση των δικών της στρατηγικών συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό, οι ΗΠΑ διατηρούν ανοιχτούς διαύλους τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Τουρκία, γεγονός που, σύμφωνα με τους επικριτές, αποδεικνύει ότι οι συμμαχικές σχέσεις δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκη ταύτιση συμφερόντων ούτε εγγυήσεις για την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Ανεξάρτητα από την τελική έκβαση του ζητήματος, η πιθανότητα επαναφοράς της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35 αναδεικνύει την ανάγκη για μια πιο δραστήρια και πολυδιάστατη ελληνική διπλωματική στρατηγική, με στόχο την αποτελεσματικότερη προάσπιση των εθνικών συμφερόντων σε ένα ιδιαίτερα ρευστό διεθνές περιβάλλον. Κάτι που με Μητσοτάκη και Γεραπετρίτη στα πράγματα δεν αναμένεται αποδεδειγμένα.

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

1 Comment

Leave a Response