ΤΟ makeleio.gr ΣΤΗ ΧΕΙΜΑΡΡΩΔΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΟΒΕΣΙ – ΕΚΟΨΕ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥΣ ΠΙΣΙΝ@ΥΣ Η ΕΥΡΩΠΑΙΑ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ! “ΈΚΛΕΒΑΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΧΡΗΜΑΤΑ” – «ΚΕΡΑΥΝΟΙ» ΠΟΥ ΧΤΥΠΟΥΝ ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ – «ΑΝ ΕΙΧΕ ΥΛΟΠΟΙΗΘΕΙ Η 717, ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΧΕ ΓΙΝΕΙ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ»

Κοινοποίηση:
laura2

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε η Ευρωπαία Εισαγγελέας Λάουρα Κοβέσι, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μετά το μπαράζ συναντήσεων που είχε κατά την επίσκεψή της στην Αθήνα. Το makeleio.gr ήταν εκεί.

«Εγκληματίες έκλεβαν ευρωπαϊκά χρήματα για πολλά χρόνια», τόνισε για τις υποθέσεις διαφθοράς και κατάχρησης κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα και συνέχισε λέγοντας ότι «η έρευνα δεν έφτασε μέχρι εκεί που μπορούσε εξαιτίας του ελληνικού Συντάγματος».

Η Ευρωπαία Εισαγγελέας έστειλε παράλληλα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία θα συνεχίσει το έργο της παρά τις όποιες πιέσεις. Συγκεκριμένα τόνισε ότι «Θα κάνουμε τη δουλειά μας παρά τις προσπάθειες εκφοβισμού» ενώ προειδοποίησε «όποιον σκέφτεται να παρέμβει στο έργο μας να το ξανασκεφτεί».

Για το άρθρο 86

Στη συνέχεια αναφέρθηκε και στο άρθρο 86 του Συντάγματος, και τόνισε ότι υπάρχει πολιτική βούληση ώστε το Κοινοβούλιο να προχωρήσει σε αλλαγή του άρθρου το οποίο αφορά την ευθύνη υπουργών.

«Το Κοινοβούλιο μπορεί να τροποποιήσει το άρθρο 86. Υπάρχει πολιτική θέληση να γίνει αυτό», σημείωσε.
«Έχουμε δύο περιπτώσεις που το άρθρο αυτό εμπόδισε την έρευνα μας. Για τα Τέμπη και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτό είναι το ελληνικό Σύνταγμα, ο μόνος τρόπος να αλλάξει είναι μέσω της συνταγματικής αναθεώρησης. Ελπίζω ότι υπάρχει βούληση να αλλάξει. Διαφορετικά αν έχουμε στο μέλλον το ίδιο πράγμα, θα έχουμε το ίδιο αποτέλεσμα. Δεν μπορούμε να παραβιάσουμε το ελληνικό Σύνταγμα. Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν είναι ένας ξένος θεσμός, έχουμε Έλληνες εισαγγελείς. Το κλιμάκιο είναι πολύ καλό. Είναι θαρραλέοι εισαγγελείς. Εφαρμόζουμε τον ποινικό κώδικα της Ελλάδας. Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να απευθυνθεί σε μας στα ελληνικά. Είμαστε εδώ για να συνεργαστούμε με τις ελληνικές αρχές. Ξέρω ότι έχουν ανοίξει την έρευνα. Είναι αποκλειστική αρμοδιότητα της ευρωπαϊκής εισαγγελίας. Αλλάξτε το Σύνταγμα κι αυτό δεν θα ξανασυμβεί» είπε.
Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

laura1

 «Η δικαιοσύνη δεν μπορεί να μετατραπεί σε reality show»

Η κ. Κοβέσι υπογράμμισε επίσης ότι «η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να μετατραπεί σε ένα reality show», επικρίνοντας την πρακτική της δημόσιας έκθεσης μαρτύρων: «Αν θέλετε να βρείτε την αλήθεια, μην βάζετε τους μάρτυρες στην τηλεόραση. Μια γάτα δεν πιάνει τα ποντίκια με κουδουνάκι στο λαιμό».

Διαβεβαίωσε πως η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία «είναι εδώ για να μείνει», δίνοντας το στίγμα της παρουσίας και της συνέχειας του έργου της στην Ελλάδα.

«Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ μπορώ να πω ότι εγώ έχω εντοπίσει μια προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα προπέτασμα καπνού. Πώς γίνεται για τόσα χρόνια να υπάρχει διαφθορά και να μην έχουν πρόσβαση στα κονδύλια οι αληθινοί αγρότες. Έλαβα ένα γράμμα από μια κυρία που μου έλεγε ότι δεν μπορεί να έχει πρόσβαση επειδή όλοι δωροδοκούσαν. Δεν ήθελε να μπει σε αυτό τον μηχανισμό. Ας μιλήσουμε γι’ αυτό. Αν μιλάμε για τις φήμες, δεν θα λύσουμε το πρόβλημα» είπε σε άλλο σημείο.

«Δεν είναι μόνο ο ΟΠΕΚΕΠΕ»

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογράμμισε ότι η υπόθεση δεν αποτελεί μεμονωμένο φαινόμενο. «Δεν είναι η μόνη. Υπάρχουν αρκετές υποθέσεις. Υπάρχει διαφθορά με αγροτικές επιδοτήσεις και σε άλλα κράτη μέλη. Γι’ αυτό έχουμε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία», σημείωσε, δίνοντας μάλιστα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Όλα τα λιμάνια στην Ευρώπη είναι εκτεθειμένα – εξ όσων γνωρίζω, η κοκαΐνη δεν έρχεται από τον ουρανό, μπαίνει από τα λιμάνια».

Η κ. Κοβέσι προχώρησε ακόμη πιο πέρα, λέγοντας ότι «υφιστάμεθα εισβολή από εγκληματικές οργανώσεις από την Κίνα» και προειδοποίησε ότι χρειάζονται άμεσες και συντονισμένες δράσεις: «Πρέπει να κάνουμε κάτι όχι μόνο στον Πειραιά αλλά σε όλα τα λιμάνια».

«Η διαφθορά μπορεί να σκοτώσει – Παράδειγμα τα Τέμπη»

Σε άλλο σημείο αναφορικά με τη διαφθορά και τις συνέπειές της τόνισε: «Όταν μιλάμε για τη διαφθορά, δεν είναι μόνο καθήκον των εισαγγελέων να τη λύσουν. Δεν θα εξαφανιστεί χωρίς πρόληψη. Επηρεάζει τις ζωές όλων μας, γιατί υπάρχει άμεση σχέση ανάμεσα στη διαφθορά και τη φτώχεια», είπε, φέρνοντας ως παράδειγμα τα Τέμπη: «Το οικονομικό έγκλημα και η διαφθορά μπορεί να σκοτώσουν – τα Τέμπη είναι ένα από αυτά τα παραδείγματα».

Σε άλλο σημείο, απαντώντας σε ερώτηση για τα Τέμπη τόνισε: «Δεν θέλω να πω πολλά, διότι υπήρχαν φήμες για πιθανότητα λαθρεμπορίου. Όμως, αυτή τη στιγμή δεν έχουμε πληροφορίες που να μας επιτρέπουν να ανοίξουμε έρευνα», τόνισε, διευκρινίζοντας ότι «υπάρχουν μόνο κομμάτια πληροφοριών, τα οποία δεν επαρκούν για να κινηθούμε σε υπόθεση λαθρεμπορίου». Πρόσθεσε όμως ότι αν είχε υλοποιηθεί η σύμβαση 717, δεν θα είχε συμβεί αυτή η τραγωδία στα Τέμπη. 

Δείτε το χαρακτηριστικό απόσπασμα:

Ταυτόχρονα, απαντώντας στην κριτική για την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, η κ. Κοβέσι ξεκαθάρισε: «Δεν είμαστε τέλειος θεσμός και δεχόμαστε κριτική, αλλά όποιος λέει ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία δεν είναι ανεξάρτητη, αυτό είναι fake news».

Προειδοποίησε δε ότι «η ανεξαρτησία είναι κόκκινη γραμμή, δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να την υπερβεί».

Για τα σπιτάκια ανακύκλωσης

Η Λάουρα Κοβέσι δέχτηκε ερωτήσεις και για το σκάνδαλο με τα σπιτάκια ανακύκλωσης. Όπως είπε, δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει για την ώρα ότι στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ανοιχθεί η υπόθεση. «Είμαστε στο στάδιο της διερεύνησης, έουμε πάρει πολλές πληροφορίες», κατέληξε στην απάντησή της.

Η Λ. Κοβέσι για την επιχείρηση «Καλυψώ» και τη διαφθορά στην Ευρώπη

ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

2 Σχόλια

  1. Ρίχνε στο ψαχνό….. Μόλις καθαρίσει ο τόπος, θα σου στήσουμε άγαλμα ως νέα Αθηνά, θα ονοματήσουμε αεροδρόμια, λεωφόρους, αυτοκινητόδρομους. Γιατί αυτό το λιθαράκι χρειαζόταν…..

Leave a Response