EIKONA ΣΟΚ! ΔΕΙΤΕ ΜΕ ΤΙ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΜΕΤΕΦΕΡΑΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ. ΟΥΤΕ Ο ΤΑΜΤΑΚΟΣ ΝΑ ΗΤΑΝ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ – ΤΡΑΜΠ. ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ

  Κοινοποίηση:
  KOULIS USA 3

  Με ένα τζιπ σαν αυτά που έχουν οι αγρότες μας στην Λάρισα μεταφέρουν οι πράκτορες του Λευκού Οίκου τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο αρχηγείο του Ντόναλντ Τραμπ.

  KOULIS USA

  000

  Δείτε πως είχε γίνει δεκτός ο Ερντογάν.

  ΩΡΑ 22:47  Ολοκληρώθηκε η κρίσιμη συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ στον Λευκό Οίκο

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

  Λίγο αργότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Πρόεδρος είχαν διμερή συνάντηση και στη συνέχεια ακολούθησε διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

  Σημειώνεται πως στη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς ήταν παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

  Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ.

  Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο και η υπογραφή του από τον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

  Η πρώτη φωτογραφία των δύο ζευγαριών:

  U.S. President Donald Trump and first lady Melania Trump welcome Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis and Mareva Grabowski-Mitsotakis as they arrive at the White House in Washington, U.S., January 7, 2020. REUTERS/Jonathan Ernst

  kyriakostrump2-1200x800 kyriakostrump-1200x800

  usa-leykos-oikos-mitsotakis-mareva-07-01-2020

  Οι πρώτοι διάλογοι

  κουλης 3

  κουλης 4 κουλης 5

  «Θα συζητήσουμε τις σχέσεις των δύο χωρών. Είμαι σίγουρος ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θα έχει πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να μου πει. Θα συνεχίσουμε να αναπτύσσουμε τις διμερείς σχέσεις, οι οποίες μπορεί να γίνουν ακόμη καλύτερες» ήταν το πρώτο σχόλιο του αμερικανού προέδρου.

  President Donald Trump, accompanied by first lady Melania Trump, talks on the Colonnade as he welcome Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis at the White House, Tuesday, Jan. 7, 2020, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)
  President Donald Trump, accompanied by first lady Melania Trump, talks on the Colonnade as he welcome Greek Prime Minister Kyriakos Mitsotakis at the White House, Tuesday, Jan. 7, 2020, in Washington. (AP Photo/Alex Brandon)

  Από την πλευρά του, ο έλληνας πρωθυπουργός επαίνεσε τον αμερικανό πρόεδρο για την φορολογική πολιτική που εφαρμόζει, ενώ έκανε λόγο για περίοδο απρόβλεπτων εξελίξεων στο παγκόσμιο γίγνεσθαι. Παράλληλα, αναφέρθηκε εκτενώς και στη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την οποία, όπως είπε, πατά πάνω στα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

  Απαντώντας ο αμερικανός πρόεδρος, θέλοντας να μην πάρει σαφή θέση, υποστήριξε πως είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα το οποίο συζητά με πολλές χώρες που εμπλέκονται στην περιοχή.

  Η ελληνική πλευρά στοχεύει στην ανάδειξη της Ελλάδας ως πόλου σταθερότητας και ως του πιο αξιόπιστου εταίρου της Ουάσινγκτον στην περιοχή, με βασικό «χαρτί» τα ενεργειακά μετά και την υπογραφή του East Med, αλλά και την αγορά αμερικανικών μαχητικών. «Δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε, εντός εισαγωγικών να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία» τόνιζε ο πρωθυπουργός μιλώντας με ομογενείς στη Φλόριντα, προαναγγέλλοντας εν πολλοίς το περιεχόμενο των συζητήσεων.

  Στους εκβιασμούς της Τουρκίας και στην επιθετική της συμπεριφορά στη Μεσόγειο, αναφέρθηκε άλλωστε ο κ. Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Damon M. Wilson. «Η συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες είναι νομικά κενή και γεωγραφικά γελοία. Δείτε το χάρτη και θα δείτε ότι δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης» είπε μεταξύ άλλων.

  ΩΡΑ 21: 15 Έφθασε λίγα λεπτά μετά τις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) στον Λευκό Οίκο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, όπου τους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και η σύζυγός του Μελάνια.

  Σε λίγο ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχουν διμερή συνάντηση και στη συνέχεια θα ακολουθήσει διευρυμένη συνάντηση μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

  Σημειώνεται πως στη συνάντση από αμερικανικής πλευράς θα είναι παρών, μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και οι υπουργοί Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και Εμπορίου Γουίλμπουρ Ρος.

  Ο πρωθυπουργός επισκέπτεται τον Λευκό Οίκο σε μια συγκυρία που, όπως έχει τονίσει, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται στο καλύτερο επίπεδο που ήταν ποτέ. Τόσο η ψήφιση του Eastmed Act από το Κογκρέσο και η υπογραφή του από τον Αμερικανό Πρόεδρο, όσο και οι θέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ εναντίον της δήθεν συμφωνίας Τουρκίας – Λιβύης ενισχύουν τις ελληνικές θέσεις, την ώρα που η Τουρκία έχει οδηγηθεί, όπως έχει σημειώσει ο κ. Μητσοτάκης, στην απόλυτη απομόνωση.

  Τι επιδιώκει η Αθήνα 

  Η Αθήνα καταρχάς επιδιώκει αναγνώριση του ρόλου της Ελλάδος στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η Αθήνα πιστεύει πως η Ελλάδα μπορεί να μετεξελιχθεί στον πιο αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

  • Η Αθήνα θα επιδιώξει, επίσης, την καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένει να εξασφαλίσει από τον Αμερικανό πρόεδρο ότι οι ΗΠΑ δυσφορούν για τη στάση που κρατά η Τουρκία στη Λιβύη, το Αιγαίο και την Κύπρο.
  • Στο τραπέζι θα τεθούν και τα εξοπλιστικά: Η Αθήνα θέλει να εμβαθυνθεί η αμυντική συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες. Η Αθήνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, θέλει να μπει στο πρόγραμμα για τα F35 αλλά και για τη συμπαραγωγή drones.
  • Επενδύσεις και ενέργεια: Η Ουάσινγκτον προσδίδει πολύ μεγάλη σημασία στον αγωγό φυσικού αερίου East Med.

  Τι θέλουν οι ΗΠΑ από την Ελλάδα 

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου, οι Αμερικανοί είναι αρκετά θετικοί στις επενδύσεις και όχι μόνο. Αξιωματούχος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου μίλησε για ιστορική στιγμή στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η συνάντηση αποτελεί μια έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας που έχει η στρατηγική σχέση της Αθήνας με την Ουάσιγκτον. Ο Λευκός Οίκος θεωρεί την Ελλάδα πυλώνα σταθερότητας και σύνεσης στην ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. «Από πηγή προβλημάτων η Ελλάδα γίνεται πηγή λύσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο αξιωματούχος. Η Ουάσινγκτον ακόμη επενδύσει στην τριμερή Ελλάδας – Κύπρου και Ισραήλ.

  Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μιχάλη Ιγνατίου, στο ζήτημα της Τουρκίας η Αμερική θα παραμείνει Πόντιος Πιλάτος και δεν θα πάρει θέση στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο. Ο Αμερικανός αξιωματούχος υποστηρίζει μάλιστα ότι ο Ελληνας πρωθυπουργός δεν θα απογοητευτεί από την εξέλιξη της συνάντησης με τον Ντόναλντ Τραμπ. Η Ουάσινγκτον, μάλιστα, εκτιμά τις προσπάθειες που κάνει η ελληνική κυβέρνηση να κρατήσει ανοιχτή την επικοινωνία με την Αγκυρα. Διπλωμάτες, πάντως, περιμένουν τα πάντα από τον Ντόναλντ Τραμπ, γιατί -όπως λένε- είναι απρόβλεπτος και μπορεί να παίξει ρόλο διαμεσολαβητή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  11 Σχόλια

  1. Suburban Chevlolet αλεξίσφαιρο είναι των μυστικών υπηρεσιών της Homeland. Αυτά που μεταφέρουν τους επισήμους. Άστοχη και κακόβουλη η κριτική του άρθρου.

  2. Είναι πράγματι νεκροφόρα.Κούλη ξεφτίλα.Κοίτα μέσα στή νεκροφόρα μήπως σού βάλει καί κανέ-
   να φτηνό φέρετρο.
   Γιάννης Λάκων

  3. Ρε ηλιθιοι αυτα τα αμερικανικα αυτοκινητα χρησιμοποιουν. Που κολατε καραγκιοζηδες;

  4. Ανοησίες. Μια χαρά αυτοκίνητο είναι. Μπορεί να είναι και υψίστης ασφαλείας. Δηλαδή για να είστε ευχαριστημένοι θέλατε καμιά Λίμο σαν αυτές που μεταφέρουν την Μαντόνα και την Γκάγκα; Επικεντρωθείτε στα ουσιώδη και αφήστε τις ανοησίες.

  5. Οι Δημοσιογράφοι συνέχεια μιλούσαν για τον καλό του φίλο Ερντογαν πάντως ενώ ο Τραμπ όχι μόνο τοποθέτησε την Ελλάδα στις χώρες που δεν πληρώνουν το 2% στο ΝΑΤΟ αλλά και στις χώρες που έχουν τζιχαντιστές του ISIS!
   Πραγματικά απορώ τι πήγε να κάνει εκεί πέρα το Κούλις

  Leave a Response