CASUS BELLI ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ! ΚΛΕΒΕΙ ΑΠΟ ΕΝΙ ΚΑΙ TOTAL ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ 7 ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ – ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΑΘΗΝΑ, ΛΕΥΚΩΣΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΙΣΙ

  Κοινοποίηση:
  ragdaies-ekselikseis

  Όπως φαίνεται η Άγκυρα δεν θα αφήσει αναπάντητη την παραχώρηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής ΑΟΖ σε ΕΝΙ και TOTAL και ετοιμάζει «πειρατικές» γεωτρήσεις στο οικόπεδο.

  Οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να δοκιμάσουν τα ήδη τεντωμένα νεύρα της Λευκωσίας και τα αντανακλαστικά κρατών, των οποίων εταιρείες δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις πως η κατοχική Τουρκία θα στείλει ένα από τα δύο γεωτρύπανα νοτίως της Κύπρου και πιο συγκεκριμένα στο θαλασσοτεμάχιο 7.

  Υπενθυμίζεται συναφώς ότι προ ημερών η Κυπριακή Δημοκρατία υπέγραψε συμφωνία με τις εταιρείες TOTAL και Εni για να δραστηριοποιηθούν στο θαλασσοτεμάχιο 7. Σημειώνεται πως η γαλλο-ιταλική συνεργασία θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις τον ερχόμενο Ιανουάριο.

  Η παρουσία γεωτρύπανου νοτίως της Κύπρου συνιστά σοβαρότερη ενέργεια, χωρίς να υποβαθμίζονται οι προηγούμενες. Η Άγκυρα με την ενέργεια αυτή υλοποιεί σχεδιασμό που αφορά έρευνες σε θαλασσοτεμάχια που καλύπτουν, με βάση τον τουρκικό χάρτη, το F και G.

  Το θαλασσοτεμάχιο 7 –είτε εμπίπτει είτε όχι στον τουρκικό χάρτη– έχει προ πολλού μπει στο στόχαστρο του καθεστώτος Ερντογάν. Είχε αναφερθεί από Τούρκους αξιωματούχους πριν αδειοδοτηθεί, αλλά τούτο δεν φαίνεται να επηρεάζει τον προγραμματισμό των Τούρκων. Δηλαδή, να δραστηριοποιηθούν και στη νότια θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, σε αδειοδοτημένα και μη θαλασσοτεμάχια.

  Σημειώνεται πως η Τουρκία διά του ψευδοκράτους είχε ενημερώσει τον περασμένο Απρίλιο τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, ότι θα προχωρήσει σε γεωτρήσεις σε τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, νοτίως του νησιού.

  Ο εκπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Νέα Υόρκη, Ισμέτ Κορούκογλου, σε επιστολή του προς τον Γ.Γ., απαντώντας σε καταγγελίες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την παράνομη παρουσία του «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ, παρέπεμψε στη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ του ψευδοκράτους και της τουρκικής κρατικής εταιρείας ΤΡΑΟ.

  Στα πλαίσια αυτά, ανακοίνωσε στον Γενικό Γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες την πρόθεση της τουρκικής πλευράς για σεισμικές έρευνες και στη συνέχεια για γεωτρήσεις στα θαλασσοτεμάχια F και G. Τα F και G καλύπτουν τα θαλασσοτεμάχια 1, 2, 8, 9, μέρος του 13, 12 (όχι την Αφροδίτη).

  Στη Λευκωσία παρακολουθούν από κοντά τις τουρκικές κινήσεις, που είναι ιδιαίτερα προσεκτικές καθώς θέλουν να αιφνιδιάσουν. Πότε θα στείλουν γεωτρύπανο στην περιοχή; Δεν υπάρχουν πληροφορίες σε αυτή τη φάση.

  Εκτιμάται πως θα γίνει πριν τον Ιανουάριο για να προλάβει η Τουρκία τη γεώτρηση των TOTAL και Εni. Σημειώνεται ότι οι δύο εταιρείες έχουν επιλέξει και το σημείο που θα τρυπήσουν, έχοντας ενδείξεις για το τι μπορεί να βρουν από τη γεώτρηση. Δεν αποκλείεται πάντως να γίνει κίνηση από πλευράς των Τούρκων κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ενδεχομένως κι αυτή την εβδομάδα, εξουδετερώνοντας κάθε δυνατότητα συνεννόησης σε διπλωματικό επίπεδο.

  Είναι προφανές πως η Άγκυρα προτίθεται να τραβήξει μέχρι τέλους το σχοινί στα ενεργειακά. Θέλει κατ’ αρχήν να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ταυτόχρονα να μειώσει σε σημείο εξευτελισμού, διασυρμού, το κράτος της Κύπρου. Προειδοποιητικές βολές έστειλε ήδη η κατοχική Τουρκία διά των υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας:

  «Προειδοποιούμε εκ νέου την κυβέρνηση της “ελληνοκυπριακής διοίκησης” ότι δεν μπορεί να διεξάγει έρευνες υδρογονανθράκων στην τουρκική υφαλοκρηπίδα βάσει των παράνομων αδειών τους» ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Χαμί Ακσόι.

  Στην τουρκική ρητορική συντηρείται και ο εκφοβισμός επαναφέροντας συχνά-πυκνά τον μπαμπούλα του Αττίλα. Επαναλαμβάνουν πως μπορεί να ενεργήσουν όπως και το καλοκαίρι του 1974, με την εισβολή και κατάληψη εδαφών. Αυτή η ρητορική έχει να κάνει μόνο με εκφοβισμό καθώς δεν είναι στα σχέδιά τους πολεμική επιχείρηση.

  aozopsosos

  Η Τουρκία εντάσσει τις κινήσεις της σε έναν σχεδιασμό για την ευρύτερη περιοχή. Γι’ αυτό και θεωρεί πως μπορούν οι Ελληνοκύπριοι να χαλάσουν τους σχεδιασμούς αυτούς με το ενεργειακό τους πρόγραμμα. Έχει συμφέροντα στην Ανατολική Μεσόγειο, κάνει κινήσεις στη Συρία, στη Λιβύη, στον Κόλπο και, όπως σημειώνουν Τούρκοι αξιωματούχοι σε συνομιλητές τους, δεν πρόκειται να ανατραπεί «ο επιδιωκόμενος ρόλος της Άγκυρας γιατί το θέλουν οι Ελληνοκύπριοι».

   

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  6 Σχόλια

  1. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΕΙ ΤΕΜΑΧΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΑΟΖ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ:
   1. ΤΑ ΕΝ ΛΟΓΩ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΣΑΦΩΣ ΕΓΚΥΤΕΡΑ ΤΩΝ ΚΥΠΡΙΑΚΩΝ ΑΚΤΩΝ.
   2. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΧΕΙ ΠΟΥΛΗΣΕΙ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ, ΣΥΝΕΠΩΣ ΕΧΕΙ ΑΠΩΛΕΣΕΙ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΔΙΚΑΙΟΜΑΤΑ ΕΙΧΕ.
   3. ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ ΔΕΝ ΜΕΤΕΙΧΑΝ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ, ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΗΤΑΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΓΓΛΩΝ. ΠΟΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΕΠΙΚΑΛΟΥΝΤΕ;

   ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΔΕΝ ΚΑΝΕΙ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΩΝ ΑΥΤΩΝ;
   Η ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΗΡΩΣ ΤΥΧΟΔΙΩΚΤΙΚΗ-ΕΠΕΚΤΑΤΙΚΗ-ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΚΗ-ΜΙΛΙΤΑΡΙΣΤΙΚΗ-ΛΥΣΤΡΙΚΗ.
   ΓΙΑΤΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ¨ΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ ¨”ΑΝΤΙΦΑ” “ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΟΥΣ” “ΕΙΡΗΝΙΣΤΕΣ” ΚΤΛΠ ΔΕΝ ΕΝΟΧΛΕΙΤΑΙ; ΟΕΟΟ;

   1. Η βρώμα η τουρκία, υποστηρίζει ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα, και συνεπώς, σύμφωνα με την μογγόλικη «λογική» της, η Κύπρος δικαιούται μόνο χωρικά ύδατα 6 ν.μ.και όχι Α.Ο.Ζ.
    Ακριβώς την ίδια «λογική», θέλουν να εφαρμόσουν και στο Αιγαίο, υποστηρίζοντας ότι η δική της Α.Ο.Ζ. φτάνει μέχρι τον 24 Μεσημβρινό, δηλαδή στα παράλια της Αττικής.

  2. Ο πολύ πατριώτης κούλης-μπιλντεμπεργκ τι λέει για όλα αυτά?Θα κάνει μία δίκαιη μοιρασιά 90-10 υπέρ των τούρκων?

  3. Η πίπα-καραμέλα του ρατσιστή,του ξενοφοβικού όταν”προτάσσεις” το εθνικό συμφέρον ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ… .ΟΙ ΒΡΩΜΙΑΡΗΔΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΒΡΩΣΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟΠΑΤΡΙΩΤΙΚΟ ΑΙΣΘΗΜΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΤΕΙΝΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΑΦΑΝΙΣΟΥΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΤΡΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΕΘΝΟΣ…

  4. Πάμε στοίχημα ότι οι Τούρκοι θα μοιραστούν το Αιγαίο τουλάχιστον ενεργειακά? Η ευρωπαϊκή ένωση τους έκλασε τα αρχίδια και θα συνεχίζει να το κάνει ( Η Γερμανία τους έχει πελάτες) και εμείς στέλνουμε πρωθυπουργούς να συνομιλούν. Απορώ τι συνομιλίες είναι αυτές με κάποιον πειρατή που το μόνο κάνει σε κάθε συνομιλία να εκβιάζει και να απειλεί. Γιατί πάει ο Μητσοτάκης για να ακούσει τις απειλές και από κοντά? Δεν νομίζω πάει για να εκτελέσει τις εντολές της Γερμανίας. Εμείς θα είμαστε πάντα γερμανικό προτεκτοράτο όσο ψηφίζουμε μαριονέτες. Τον ήπιαμε κανονικά από τωρα.

  5. ,ο ερντογαν σύντομα θα κάνει πίπες κ θα δώσει κωλο.τουρκος καλός μόνο νεκρος .γαμω τον αλλάχ σας και την μωχαμεντη σας την τραβεστι

  Leave a Response