Άνοδο για έναν ακόμη μήνα κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 5% τον Μάιο, έναντι 4,6% τον Απρίλιο, με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην τρίτη θέση σε όλη την Ευρώπη πίσω μόνο από τη Βουλγαρία (6,3%) και τη Λιθουανία (5,1%).
Ο μεγαλύτερος παράγοντας που τροφοδοτεί τον πληθωρισμό εξακολουθεί να είναι η ενέργεια. Οι τιμές του ενεργειακού κόστους κατέγραψαν ετήσια αύξηση 20,2%, παραμένοντας σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, παρά τη μικρή υποχώρηση σε σχέση με το 21,6% που είχε καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα.
Σχετικά με τον πληθωρισμό στα τρόφιμα, αυτός παρουσίασε επιβράδυνση, καθώς διαμορφώθηκε στο 3,1%, έναντι 3,8% τον προηγούμενο μήνα, ωστόσο οι τιμές παραμένουν σημαντικά υψηλότερες σε σχέση με τα επίπεδα των προηγούμενων ετών, διατηρώντας το κόστος διαβίωσης σε αυξημένα επίπεδα.







