ΤΑ ΓΑΜΨΑ ΝΥΧΙΑ ΤΗΣ “ΠΑΝΙΣΛΑΜΙΚΗΣ” ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΤΟΥ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΓΔΑΡΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΟΥΣ! ΜΙΑ ΤΟΛΜΗΡΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΠΑΝΑ!

  Κοινοποίηση:
  ÁÈÇÍÁ-ÕÐÏÃÑÁÖÇ ÓÕÌÖÙÍÉÙÍ ÅËËÁÄÁÓ-ÔÏÕÑÊÉÁ-ÌÅÔÁÎÕ ÕÐÏÕÑÃÙÍ ÔÙÍ ÄÕÏ ÊÕÂÅÑÍÇÓÅÙÍ--ÓÔÇ ÖÙÔÏ ÖÙÔÏ ×ÑÇÓÔÏÓ ÌÐÏÍÇÓ/EUROKINISSI

  Το 1970 ο Ερμπακάν ιδρύει το πρώτο ισλαμικό κόμμα στην σύγχρονη Τουρκία, το «Εθνικό Κόμμα» του οποίου το στίγμα ήταν καθαρά ισλαμικό. Το 1996 έγινε ο πρώτος ισλαμιστής πρωθυπουργός της Τουρκίας. Το 1970 μετά την ίδρυση του ισλαμικού κόμματός του, ο Ερμπακάν άσκησε δριμύτατη κριτική στα υπόλοιπα κόμματα για τον δυτικό τους προσανατολισμό χαρακτηρίζοντάς τα ότι ανήκουν «στον δυτικό όμιλο» (club). Η κριτική του προς τα κόμματα είχε συνδεθεί και κατά των διασυνδέσεων με την Ευρώπη, θεωρώντας ότι θα έπρεπε να προσανατολιστούν σε μία άλλη στρατηγική.

  Ο Ερμπακάν θεωρούσε ότι η Τουρκία θα έπρεπε να παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην δημιουργία μιας «Ισλαμικής Κοινής Αγοράς».

  Ισλαμιστές διανοούμενοι όπως ο Necip Fazil Kisakurek φαντάζονταν την Τουρκία ως την ηγέτιδα δύναμη και πρωταγωνιστή του Ισλαμικού κόσμου. Άλλος γνωστός διανοούμενος, ο Sezai Karakoc, υποστήριξε ότι τα σημερινά σύνορα περιορίζουν την μεγέθυνση της Τουρκίας σε μια «Μεγάλη Ισλαμική Συνομοσπονδία».

  Όλες αυτές οι ιδέες και οι απόψεις μπορούν να εκληφθούν ως ρητορικές επιθυμίες, όμως εξακολουθούν και σήμερα να καλλιεργούνται συμβάλλοντας στην διαμόρφωση της τουρκικής κοινής γνώμης.

  Εξάλλου ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας, Α. Νταβούτογλου, στις μελέτες του και στα άρθρα του είχε καλλιεργήσει την περίοδο 1986-2002 την ιδέα της «Πανισλαμικής Προσέγγισης». Ταυτόχρονα ισχυριζόταν ότι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου έδινε στην Τουρκία την ιστορική ευκαιρία για τη δημιουργία όπως γράφει ενός «Hayat Alani», δηλαδή ενός «ζωτικού χώρου».

  Ο τρόπος που θα πετύχαινε τον στόχο του επικεντρώνεται στην εξωτερική πολιτική της οποίας θεμέλιο θα είναι η Ισλαμική Ιδεολογία.

  Ας περιμένουμε να δούμε προς τα πού θα προσανατολίσει την πολιτική του ο Νταβούτογλου ως νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας.

  Όσον αφορά στη χώρα μας, η ιστορία διδάσκει ότι πρέπει να έχουν γνώση οι φύλακες της πατρίδας μας…

   

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  2 Σχόλια

  1. Ο/Η Δεν το σώζεται γεννίτσαροι φερέφωνα των εμπόρων όπλων λέει:

   Μετά το στραπάτσο των Ισραηλινών εργοδοτών σας, κάτι έπρεπε να πείτε για να συνεχίσουν οι δουλειές με τα όπλα τους. Μάταια το άρθρο προσπαθεί να κρύψει το νέο που σαρώνει την Τουρκία.

   600.000 νέοι Τούρκοι προτίθονται να εξαγοράσουν την θητεία τους. Ήδη αυτό συμβαίνει με πολλούς, απλά το ποσό είναι απαγορευτικό για τους φτωχούς, κάτι που θα αλλάξει ο Ερντογάν μόλις ορκιστεί. Ήδη συμβαίνει αυτό με τους Τούρκους του εξωτερικού που έχουν ευνοοϊκή ρύθμιση. Τα έσοδα από μία τέτοια κίνηση θα έβγαζαν την Ελλάδα από το μνημόνιο, χωρίς ΚΑΝΕΝΑ άλλο μέτρο.

  Leave a Response