ΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΝΤΟΜΙΝΟ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΚΛΟΝΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ: ΜΑΥΡΑ ΣΥΝΝΕΦΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ, ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ! ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΟΚ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ, ΣΤΑ ΥΨΗ Η ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ – ΕΡΧΕΤΑΙ ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΚΟΚΚΙΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΠΛΕΙΣΤΗΡΙΑΣΜΟΙ ΚΑΙ ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!

  Κοινοποίηση:
  ΤΡΑΠΕΖΑ

  Μετά την αμερικανική Silicon Valley Bank και την ελβετική Credit Suisse, ήρθε η σειρά της Deutsche Bank, της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζες και εκ των μεγαλυτέρων της Ευρώπης. Οι μετοχές της κατέγραψαν τη μεγαλύτερη πτώση της τριετίας, έχοντας μάλιστα από τις αρχές του Μαρτίου, επιπλέον, χάσει περίπου το 20% της αξίας τους. ΚΙ όμως η οικονομική εικόνα της είναι σημαντικά βελτιωμένη τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τα καθαρά κέρδη ανήλθαν το 2022 στο ύψος των 6,1 δισ. δολαρίων, που ήταν και η καλύτερη επίδοσή του από το 2007.
  Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 διαμορφώθηκε στο 13,4% στο τέλος του 2022, ενώ ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας ήταν 142% και ο καθαρός δείκτης σταθερής χρηματοδότησής της διαμορφώθηκε στο 119%. Αυτά τα στοιχεία δείχνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας σχετικά με τη φερεγγυότητα ή τη ρευστότητα της τράπεζας. Ωστόσο οι επενδυτές εστίασαν περισσότερο σε κάποια σημεία που δημιουργούν ακόμη προβληματισμό. Να σημειωθεί ότι για τη Deutsche Bank ο λόγος κόστους προς κέρδη ήταν στο 75% το 2022, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος ήταν κοντά στο 61%, ενώ βέβαια δε λείπουν ανησυχίες για το πόσο επηρεάζει την εικόνα της η “κακή” τράπεζα που δημιούργησε το 2019 για να κλείσει ανεπιθύμητα περιουσιακά στοιχεί

  Κλίμα έντονης δυσπιστίας έχει σκεπάσει τις αγορές, που για άλλη μια εβδομάδα στο εβδομαδιαίο “κλείσιμό” τους, βίωσαν και πάλι συνθήκες αναταραχής

  Μετά από μια σύντομη προσπάθεια ανάκαμψης, οι αγορές υπέκυψαν στις πιέσεις για ακόμα μια φορά την Παρασκευή 24/3, με φόντο τους ισχυρούς τραπεζικούς τριγμούς, την έντονη παρουσία των πωλητών και τα αυξημένα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και όλα αυτά στον απόηχο και των νέων αυξήσεων επιτοκίων που ανακοίνωσαν Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) και η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE).

  Και παρότι η FED μπορεί να μην τρόμαξε τις αγορές με τα επιτόκια, ωστόσο η τραπεζική κρίση δείχνει να έχει διάρκεια και να αγγίζει συστημικά μεγέθη και άλλων Ευρωπαϊκών Τραπεζών που κάθε άλλο παρά εύκολα διαχειρίσιμα μπορούν να θεωρηθούν.

  Πλέον, και με αφορμή όσα συνέβησαν την εβδομάδα που πέρασε, είναι προφανές ότι οι τράπεζες, ειδικά όσες στο παρελθόν είχαν κάποια ζητήματα, έχουν βρεθεί στο “στόχαστρο”. Μάλιστα διάχυτο είναι το ερώτημα, σε αυτό το κλίμα έντονης αμφισβήτησης, για το ποιο θα είναι το επόμενο θύμα.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι, ήδη χθες, η Citigroup υποβάθμισε τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό τομέα σε “neutral”, από “overweight” προειδοποιώντας ότι “οι ταχύτατες αυξήσεις των επιτοκίων θα επιβαρύνουν περαιτέρω την οικονομική δραστηριότητα και τα κέρδη των Τραπεζών και η αναμενόμενη συνέχιση της νομισματικής σύσφιξης, ενισχύει τις ανησυχίες που πυροδοτήθηκαν από την τελευταία αναταραχή στον Παγκόσμιο Τραπεζικό τομέα”.

  Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Wall Street Journal σε ανάλυσή της αναφερόμενη στην “φουρτούνα” που γνώρισε η γερμανική τράπεζα, οι πιστωτές αυξάνουν το κόστος χρηματοδότησης της Deutsche Bank και κάνουν τους αντισυμβαλλομένους της επενδυτικής τραπεζικής πιο απρόθυμους να το αντιμετωπίσουν. Δεν έχουμε να κάνουμε με εκροές καταθέσεων όπως στην SVB ή περιουσιακών στοιχείων όπως στην Credit Suisse. Παρόλα αυτό ο φαύλος κύκλος που άνοιξε μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνος για τη Deutsche Bank. Συνολικά, πάντως, βρίσκονται στο στόχαστρο συνολικά οι τραπεζικές μετοχές. Οι μετοχές των Barclays και BNP Paribas υποχώρησαν περίπου 5%.

  “Σε έναν τομέα όπου μια νευρική αγορά μπορεί να μετατρέψει μια χαμηλή αποτίμηση σε μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία, τα παλιά προβλήματα της Deutsche Bank επιστρέφουν για να την στοιχειώσουν” σχολιάζει η WSJ και καταλήγει, αναφερόμενη στο πόσο ισχυρή μπορεί να είναι η αρνητική ψυχολογία στις αγορές: “Η Deutsche Bank αυτές τις μέρες μπορεί να μην φοβάται πολλά, πέρα από τον φόβο αυτόν καθεαυτό”.

  Πάντως εν μέσω τέτοιου κλίματος με άνοδο έκλεισαν την Παρασκευή οι μετοχές στη Wall Street, αντιστρέφοντας τις αρχικές τους απώλειες καθώς η Deutsche Bank κατάφερε να “μαζέψει” τις απώλειές της.
  Ο Dow Jones ενισχύθηκε 132,28 μονάδες ή 0,41% στις 32.238,15 μονάδες. Ο S&P 500 έκλεισε με άνοδο 0,57%, ενώ ο Nasdaq παρουσίασε μικρότερη άνοδο 0,3%. Και οι τρεις δείκτες κατέγραψαν κέρδη σε εβδομαδιαία βάση, με το Dow ενισχύεται 0,4%, ενώ ο S&P 500 και ο Nasdaq σημειώνουν κέρδη 1,4% και 1,6% αντίστοιχα.

  Οι εισηγμένες στις ΗΠΑ μετοχές της Deutsche Bank υποχώρησαν 3,11%, μετριάζοντας τις αρχικές απώλειες του 7%.

  Στο κλίμα αυτό το ελληνικό χρηματιστήριο που, ως ρηχή και σημαντικά εξαρτώμενη από τις τράπεζες αγορά, κατέγραψε σημαντική πτώση την Παρασκευή, με το Γενικό Δείκτη vα κλείνει στις 1.021,16 μονάδες με απώλειες 2,97%, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ ουδέποτε πέρασε σε θετική τροχιά. Στο σύνολο της αγοράς μόνο 19 τίτλοι έκλεισαν θετικά, έναντι 89 που υποχώρησαν με τον τραπεζικό δείκτη να καταγράφει συντριπτικές απώλειες 5,78% με κλείσιμο στις 736,22 μονάδες.

  Στο κλίμα αυτό, κι εν μέσω ανησυχιών για την οικονομία πτωτικά κινείται το πετρέλαιο, με τιμές για το μπρεντ κάτω από τα 79 ευρώ. ενώ ο χρυσός αν και δοκίμασε τιμές πάνω από τα $2005 έκλεισε κάτω από τα $2000.

  Παράλληλα νέα αύξηση στα στεγαστικά δάνεια φέρνει για χιλιάδες δανειολήπτες η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει εκ νέου κατά 50 μονάδες βάσης τα επιτόκια, ενώ αναμένονται τουλάχιστον 2 ακόμη αυξήσεις. Σύμφωνα με το Mega, υπάρχει κίνδυνος νέας γενιάς κόκκινων δανείων, αλλά και τσουνάμι πλειστηριασμών.
  Η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει σημαντικά όλα τα δάνεια που είναι με κυμαινόμενο επιτόκιο και συνδέονται ευθέως με το euribor, με έμφαση κυρίως στα στεγαστικά δάνεια, αλλά και τα επιχειρηματικά.

  Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι πριν ξεκινήσει η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ (τον περασμένο Ιούλιο), το μέσο επιτόκιο στα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου ήταν 2%, ενώ τον Ιανουάριο είχε φτάσει στο 4% και πλέον διαμορφώνεται κοντά στο 5%. Με δεδομένες τις πρόσθετες αυξήσεις των επιτοκίων από τώρα μέχρι και τον Ιούλιο, εκτιμάται ότι τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών είναι πολύ πιθανό να προσεγγίσουν ακόμα και το 7%. Βέβαια, δεν αποκλείεται οι τρέχουσες εξελίξεις με την κατάρρευση της SVB και τα μεγάλα προβλήματα της Credit Suisse να οδηγήσουν την κεντρική τράπεζα σε ηπιότερη πολιτική.

  Παράδειγμα
  Στεγαστικό δάνειο 100.000 € (με κυμαινόμενο επιτόκιο)

  Διάρκεια εξόφλησης: 20 έτη
  Δόση Ιούνιο 2022: 560 €
  Τέλη Ιανουαρίου 2023: 667 €

  Δόση Φεβρουαρίου: 695 €
  Νέα δόση Μαρτίου: 720 €
  Συνολική μηνιαία αύξηση: 160 €

  Ετήσια επιπλέον επιβάρυνση: 1.920 €
  Υπερκαλύπτει: Ετήσια Αύξηση του κατώτατου μισθού (1.669 € καθαρά)

  Με νέα μελλοντική αύξηση: Δόση 782,5 €
  Ετήσια επιπλέον επιβάρυνση: 2.670 €

  Στο μεταξύ, τη λίστα σύμφωνα με την οποία μπορεί να απορριφθεί η αίτηση για τη ρύθμιση οφειλών θέτει σε ισχύ το υπουργείο Οικονομικών, γνωστοποιώντας τη διαδικασία της αιτιολογίας μη συναίνεσης των χρηματοδοτικών φορέων.

  Οι βελτιώσεις που περιλαμβάνει ο νέος νόμος υποχρεώνουν τράπεζες και διαχειριστές δανείων να δημοσιοποιούν εγγράφως τις αιτίες της απόρριψης των ρυθμίσεων που παράγει αυτόματα η πλατφόρμα, ενώ διευρύνεται ο αριθμός των δικαιούχων υπαγωγής στον μηχανισμό και καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο.

  Μεταξύ των λόγων μη συναίνεσης είναι:

  – Ανεπαρκής οικονομική δυνατότητα εξυπηρέτησης αιτούμενης ρύθμισης

  – Μη συμμετοχή συνοφειλετών ή/και εγγυητών

  – Αίτημα οφειλέτη για ρύθμιση μόνο με φορείς του Δημοσίου

  – Αθέτηση ρυθμίσεων που είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν

  – Ιστορικό αντισυναλλακτικής συμπεριφοράς

  – Επίκειται πλειστηριασμός εντός των επόμενων τριών μηνών

  – Πρόσφατη εξυπηρετούμενη ρύθμιση δανείου που εποπτικά δεν επιτρέπει επαναρρύθμιση

  – Ενήμερη οφειλή ή ρυθμισμένη και ενήμερη οφειλή για την οποία δεν υφίσταται ανάγκη ρύθμισης

  – Πρόσφατη ρύθμιση με πιστωτή, στον οποίο έχουν παρασχεθεί εξασφαλίσεις με αποτέλεσμα τη μη ισότιμη μεταχείριση των πιστωτών

  – Υφιστάμενη ενεργή πίστωση

  – Συγχρηματοδότηση με φορέα ή χρηματοδότηση με την εγγύηση φορέα, ο οποίος δεν έχει εγκρίνει τη ρύθμιση.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  3 Σχόλια

  1. Για να αφήνει κάποιος τα λεφτά του ακόμη σε μια τράπεζα χωρίς να έχει κάποιο όφελος από τόκους, πρέπει να είναι εντελώς μ@λ@κας. Υπάρχει θέμα είτε να χάσει όλα τού τα λεφτά ή να τα κουρεψουν. Ξεχάσατε τι έπαθαν επί Βενιζέλου όσοι είχαν πάρει ομόλογα, τα εχασαν τα λεφτά. Τώρα ρισκάρει κάποιος που δεν σηκώνει τα λεφτά του από την τράπεζα ειδικά αφού δεν παίρνει τόκους για ποιο λόγο να τα έχεις σε μια τράπεζα. Εκτός και αν είσαι τόσο μα τόσο μ@λ@κας έτσι ώστε οι τραπεζίτες να κερδίζουν επενδύοντας τα δικά σου λεφτά και να ρισκάρεις εσύ να τα χάσεις. Σηκώστε τα ρε βλακες όσοι τα έχετε στην τράπεζα, κάνετε μάγκες κάτι αξεστα λαμογια και ρισκάρετε τις οικονομίες σας.

  2. Με ολο το σεβασμο τι σημαινει “αγορες” ? Τα κορακια που ρουφανε τα φραγκα μας απο τα ομολογα και τα χρηματιστηρια, μετα μας…αξιολογουνε μπας και μας δωσουνε δανεικο κανα φραγκο απο τα κλεψιμαιικα? Γεια σου ρε καθε Ψωρος ! Ζουμε τελικα πολυ…σημιτικα!

  Comments are closed.