ΤΑ ΣΑΡΩΣΑΝ ΟΛΑ, ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ! ΧΑΚΕΡ “ΧΤΥΠΗΣΑΝ” ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΤΟΥ ΟΤΕ – ΜΑΖΙΚΗ ΥΠΟΚΛΟΠΗ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΩΝ ΚΛΗΣΕΩΝ ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ – ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΘΕΜΑ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ – ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΝΕΙ Η ΕΤΑΙΡΕΙΑ

  Κοινοποίηση:
  1

  Τεράστια υποκλοπή κι υφαρπαγή τηλεφωνικών δεδομένων εκατομμυρίων Ελλήνων πολιτών (ανάμεσα σε αυτούς του πρωθυπουργού, κυβερνητικών στελεχών κ.ά.) φέρεται να έχει πραγματοποιηθεί -όπως αποκαλύπτει  τις τελευταίες ημέρες μέσω του δικτύου του ΟΤΕ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες, άγνωστοι «εισβολείς» κατέγραψαν τα δεδομένα την περίοδο 1η έως 5 Σεπτεμβρίου δεκάδων εκατομμυρίων τηλεφωνικών κλήσεων, SMS σε μια πρωτοφανή υπόθεση

  Τα στοιχεία αφορούν το δίκτυο τηλεφωνικών κλήσεων από σταθερά και κινητά, στοιχεία καλούντος καλουμένου, κεραίες κινητής τηλεφωνίας που κάλυψαν τις κλήσεις κλπ. Με μεγάλο ζητούμενο ποιοι και πώς μπορεί να διαχειρίζονται ήδη τα δεδομένα αυτά και να δημιουργηθούν θέματα εθνικής ασφάλειας.

  Στελέχη του ΟΤΕ  μνημονεύουν ότι πρόκειται για ηλεκτρονική επιδρομή από το εξωτερικό και εκφράζεται ελπίδα ότι αυτό μπορεί να έχει γίνει για «εμπορικούς» – διαφημιστικούς λόγους.

  Σημειώνεται ότι την τεράστια αυτή διαρροή των στοιχείων φέρεται να έχει γίνει ενημέρωση του Μαξίμου.

  H ανακοίνωση του ΟΤΕ

  Μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή αρχείου με στοιχεία κλήσεων, χωρίς ονοματεπώνυμο, εντοπίστηκε από την COSMOTE. Σύμφωνα με ανακοίνωση της COSMOTE ΚΙΝΗΤΕΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε., κατά τη διάρκεια ελέγχου των συστημάτων της, ανιχνεύτηκε μη εξουσιοδοτημένη εξαγωγή αρχείου από σύστημα της εταιρείας ως αποτέλεσμα κυβερνοεπίθεσης.

  Το εν λόγω αρχείο περιλάμβανε στοιχεία, χωρίς ονοματεπώνυμο, των κλήσεων που πραγματοποίησαν ή δέχθηκαν συνδρομητές κινητής το πενθήμερο 1 έως 5/9/2020 και συγκεκριμένα: αριθμό τηλεφώνου, ημέρα και ώρα πραγματοποίησης της κλήσης και διάρκειά της. Εμφανίζονταν, επιπλέον, τύπος συσκευής, IMSI 1 , ηλικία, φύλο, ARPU 2, συντεταγμένες σταθμού βάσης και πρόγραμμα κινητής των συνδρομητών COSMOTE.

  Τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιούνται από την εταιρεία για τη βελτιστοποίηση του δικτύου και των παρεχόμενων υπηρεσιών.

  Το αρχείο δεν περιλάμβανε περιεχόμενο κλήσεων (συνομιλίες) ή περιεχόμενο μηνυμάτων, ονοματεπώνυμα ή διευθύνσεις, ούτε κωδικούς πρόσβασης ή δεδομένα πιστωτικών καρτών ή τραπεζικών λογαριασμών.

  Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρείας, δεν απαιτείται καμία ενέργεια από την πλευρά των πελατών. «Η εταιρεία απέκλεισε άμεσα την πρόσβαση, έλαβε όλα τα αναγκαία μέτρα και ενημέρωσε από την πρώτη στιγμή τις αρμόδιες Αρχές, όπως προβλέπεται».

  Η διερεύνηση του συμβάντος βρίσκεται σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ένδειξη περί δημοσιοποίησης ή άλλης χρήσης του παρανόμως αποκτηθέντος αρχείου.

  Το φαινόμενο των κυβερνοεπιθέσεων (cyberattacks) παγκοσμίως, αποτελεί καθημερινότητα για όλα τα συστήματα τεχνολογίας εταιρειών, οργανισμών και θεσμών. Σύμφωνα με την εταιρεία, τα συστήματα κυβερνοασφάλειας που διαθέτει αποκρούουν κάθε μήνα πάνω από 500.000 κακόβουλες επιθέσεις τρίτων και επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών (DDoS).

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  16 Σχόλια

  1. Λοιπόν για να τελειώνει το παραμύθι με τους ‘χάκερ’.
   Είμαι πρώην ‘χακερ’, προγραμματιστής by trade από τότε που γεννήθηκα.
   Οι ‘κυβερνοεπιθέσεις’ τύπου Χόλιγουντ δεν υφίστανται πια με τόσα πρωτόκολλα ασφαλείας.
   Όταν διαβάζετε ανακοινώσεις εταιριών (yahoo στο παρελθόν, ΟΤΕ τώρα κ.α.), για απώλεια δεδομένων από ‘χάκερς’ δύο είναι οι περιπτώσεις.

   1. Κάποιος ηλίθιος υπάλληλος φόρτωσε ιστοσελίδα-τσόντα ή άλλο πρόγραμμα το οποίο περιείχε ‘trojan’ ιό (ο οποίος στέλνει δεδομένα σε τρίτο email ‘αθόρυβα’). Δύσκολο βέβαια γιατί όλες οι επιχειρήσεις έχουν antitrojan προγράμματα και θα το έπιαναν, εκτός κ εάν ο συγκεκριμένος υπάλληλος ήταν στα παπάρια του για την ασφάλεια του η/υ της επιχείρησης ή
   2. Κάποιος αγόρταγος υπάλληλος ΠΟΥΛΗΣΕ τα δεδομένα σε τρίτους (που εξαρτάται από την επιχείρηση)

   Και στις δύο περιπτώσεις οι εταιρίες χρησιμοποιούν το παραμύθι ‘κυβερνοεπίθεση’ για να γλιτώσουν νομικές κυρώσεις και δυσφήμιση. Γνωρίζω περίπτωση υπαλλήλου κινητής το όνομα της οποίας αρχίζει από V ο οποίος δούλευε στο τμήμα έκδοσης λογαριασμών κ πουλούσε τις μηνιαίες κλησεις συνδρομητών σε ντετέκτιβ. 150e τη σελίδα.
   Δε μπορεί πια κάποιος ‘χάκερ’ να συνδεθεί με η/υ εταιρίας χωρίς ‘εσωτερική βοήθεια’ και να σπαμάρει κωδικούς για να συνθεθεί. Θα χρειαστεί 10000000 υπολογιστές και 1000000 χρόνια.
   Όλα γίνονται εκ των έσω.

  2. Το σλόγκαν της Cosmote ήταν

   Ο κόσμος μας εσείς

   Τώρα εγινε ο κόσμος μας εσείς

   Οι ρουφιάνοι σας εμεις

  3. Πανελλήνιο φακελωμα και ανύπαρκτο κράτος. Όλοι βουτηγμένοι στη σαπιλα. Αλήθεια τι σχέση έχουν οι μητσοτακηδες και το λοιπό σύστημα με παράνομα κοντέινερ μαύρου εμπορεύματος. Ποιοι καπετάνιοι πληρώνονται για να τους αποφέρουν μαύρο χρήμα. Ποια η σχέση υποκλοπών της κοσμοτε με τα παραπάνω αναγραφόμενα…και ακόμα έχει ζουμί η υπόθεση που εις βάρος της Ελλάδας διακινούν ψάρια από Ιαπωνία δήθεν ως ελληνικά σε πλαστική συσκευασία ως φρεσκο… έρχονται κι άλλα λαμόγια από τον Βλάντ και το τάγμα του δράκου που θα τρέμετε την ώρα που γεννήθηκατε…την Ελλάδα δεν θα την αφήσουμε στα βρωμοοχερα σας…

   1. Ο Κούλης συμφώνησε με Μέρκελ για εδαφικό ξεπούλημα.. κατά σύμπτωση Τούρκοι έκαναν υποκλοπές από κοσμοτε…η Μέρκελ τάχει καλά με Ερντογάν….τα κοντέινερ τι ρόλο παίζουν…. έρχεται ο μπαμπούλας….αόρατος,…εφιαλτικος….και δίκαιος…και όχι φασίστας…η βρώμα δεν έχει χρώματα…όπου και να σταθείς….. Βρωμάει..

  4. Πριν λίγο καιρό δεν λέγατε για το νέο απόκτημα της ΕΥΠ που μπορεί να σαρώσει μαζικά ποσά τηλέφωνα και τα πάντα? Μην κοροϊδευόμαστε η βαλίτσα υπερκοριος μπήκε για πρώτη φορά σε λειτουργία σήμερα μαζικά απλο

  5. Άντε γιατί μας είχανε γίνει τσουρέκια τόσα χρόνια με την αξιοπιστία κοσμοτε

  6. Να πάνε οι υπεύθυνοι στην φυλακή, να πληρώσει η γερμανική Cosmote 5 δις πρόστιμο και να αποζημιωθούν όλοι οι συνδρομητές της Cosmote με 100.000 ευρώ ο καθένας. Έτσι δεν θα τους ξεφύγει ξανά κανένα δεδομένο…..

  7. Ένας από τους βασικούς λόγους που το 5G είναι εδώ είναι επειδή επιτρέπει στις εταιρείες που διοικούνται από τον Bill Gates και τον Mark Zuckerberg και τον Jeffrey Beasos, να συλλέξουν τα προσωπικά δεδομένα σας και να ακούσουν τις συνομιλίες σας στο κινητό σας τηλέφωνο.
   Πάντα μπορούσαν να το κάνουν αυτό, αλλά δεν υπήρχε τρόπος να ΜΕΤΑΦΕΡΟΥΝ ΔΕΔΟΜΕΝΑ για να τα υποβάλλουν σε αναλυτικά στοιχεία και στη συνέχεια να
   κερδίσουν χρήματα και και να τα πουλήσουν .
   Σήμερα χτίζεται μια πόλη στην Αριζόνα 80.000 άτομων με κέντρο δεδομένων
   που θα είναι σε θέση να λάβει όλα αυτά τα νέα δεδομένα τα δεδομένα στο alexis στο σπίτι σας ….πιστεύετε ότι το alexis λειτουργεί για εσάς ???
   Δεν δουλεύει για σένα …το κινητό σου κατασκοπεύει.
   Υ.Γ.-Η ΕΥΠ αποψίλωσε πεύκα στην Αγία Παρασκευή με κόστος €20.000 για να κάνει δημιουργήσει εγκαταστάσεις μέσω των οποίων θα κάνει παρακολουθήσεις……Ο νοων νοητω..
   -Vodafone: Γιατί έπεσε το δίκτυο ???

  8. Μπουρδέλα!!! Μόνο τους λογαριασμούς ξέρουν να εισπράττουν!!! Ψηφιακή διακυβέρνηση και παπ@ριες!!!

  9. Το θέμα είναι ότι οι ημερομηνίες συμπίπτουν με τήλ εξωτερικού από Ηνωμένο Βασίλειο από εταιρείες επενδύσεων…Δέν χρειάζεται ονοτεπώνημο γιατί βρίσκεται από imsi, το πότε θα αντικαταστήσει η εταιρεία τίς sim καθώς υπάρχει κίνδυνος για sim swap κι ξεκάθαρη παράβαση GDPR…

  Leave a Response