ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ! ΜΕΓΑΛΟΣ ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ ΣΤΗΝ ΕΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΣΕ ΑΙΓΑΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΣΟΓΕΙΟ – ΤΑ ΠΙΟΝΙΑ ΣΤΗΘΗΚΑΝ, ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΠΟ ΕΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ

    Κοινοποίηση:
    τουρκικη φρεγατα

    Οι Τούρκοι ανασύρουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τη ναυμαχία της Πρέβεζας 483 χρόνια πριν για να πείσουν ότι έχουν ναυτική παράδοση, ξεχνώντας το “Μάλτα γιοκ”

    Η Τουρκία ήταν πάντα μια χώρα που δεν είχε ναυτική παράδοση, με αποτέλεσμα να προσπαθεί κάποιος με δυσκολία να βρει κάποια σημαντική νίκη του τουρκικού ναυτικού και αυτή χαμένη κάπου στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας, εδώ και πάρα πολλά χρόνια.

    Μια από αυτές τις εξαιρετικά σπάνιες νικηφόρες στιγμές του τουρκικού ναυτικού είναι η Ναυμαχία της Πρέβεζας, η οποία  πραγματοποιήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 1538, μεταξύ του Οθωμανικού Ναυτικού υπό την ηγεσία του Οθωμανού  καπετάνιου Barbaros Hayreddin Pasha και του συμμαχικού Ναυτικού των Σταυροφόρων υπό τη διοίκηση του Γενοβέζου Ναυάρχου Andrea Doria.

    ”Καρφώνουν” τα αμυντικά προγράμματα της χώρας Τούρκοι στρατιωτικοί

    Ιστορικά στοιχεία

    Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς, η κατάληψη ορισμένων νησιών στο Αιγαίο που κατείχαν οι Ενετοί  από το Οθωμανικό Ναυτικό ,ώθησε τα ευρωπαϊκά κράτη με εμπορικά και στρατιωτικά συμφέροντα στη Μεσόγειο.
    Επιστρέφει στην “ατζεντα των «27»” η Ανατολική Μεσόγειος – “Αδειάζουν” οι ΗΠΑ την Τουρκία για το Κυπριακό
    Η Ευρώπη ήθελε να σταματήσει την οθωμανική προέλαση.  Έτσι η Ισπανία, με τη συμμετοχή της Βενετίας, της Πορτογαλίας, της Μάλτας και της Γένοβας  σχημάτισαν στη συμμαχία του Παπισμού και  μαζί με την Αυστρία, σχημάτισαν ένα μεγάλο χριστιανικό ναυτικό υπό τη διοίκηση του Ναυάρχου Ντόρια.

    Με τη δύναμή του, ο Ναύαρχος Ντόρια, που πολιόρκησε το Κάστρο της Πρέβεζας που ανήκε στους Οθωμανούς, αποχώρησε στην Κέρκυρα, η οποία βρισκόταν υπό Ενετοκρατία, με την άφιξη του τουρκικού ναυτικού.
    Σε αυτή τη φάση, το Οθωμανικό Ναυτικό, ανάγκασε το  Ναυτικό των Ευρωπαίων, το οποίο ήταν ανώτερο από κάθε άποψη, να πολεμήσει στην ανοιχτή θάλασσα.

    Ο Αντρέα Ντόρια, που πίστευε ότι οι Οθωμανοί θα έδιναν «πόλεμο αντιπερισπασμού», σοκαρίστηκε από την τακτική και τις απροσδόκητες επιθέσεις του Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά.

    Υπό τη διοίκηση του Barbaros, το Οθωμανικό Ναυτικό με 122 πλοία επιτέθηκε στο  Ναυτικό των Ευρωπαίων, αποτελούμενο από 262 πλοία, στις 27 Σεπτεμβρίου με ελιγμούς επιδέξια ανοιχτά της Πρέβεζας.

    Το ναυτικό των Σταυροφόρων, που αποτελείται από ιστιοφόρα που κινούνται με τον άνεμο, αντεπιτέθηκε επίσης εκμεταλλευόμενος τη διαθεσιμότητα του ανέμου, αλλά η διακοπή του ανέμου στο μέλλον έκανε το ναυτικό να χάσει την ικανότητα ελιγμών του.
    Σε αυτή τη διαδικασία, το Οθωμανικό Πολεμικό Ναυτικό, το οποίο αποτελούνταν από πλοία τύπου «έλξης» που μπορούσαν να ταξιδεύουν τόσο με πανιά όσο και με κουπιά, προκάλεσε μεγάλες απώλειες στο Ναυτικό των Σταυροφόρων βυθίζοντας πολλά πλοία.

    Ηττημένος, ο  Αντρέα Ντόρια εκμεταλλεύτηκε το σκοτάδι και έφυγε από το πεδίο της μάχης.
    Η μάχη στα ανοιχτά νερά μπροστά από το Φρούριο της Πρέβεζας είχε ως αποτέλεσμα τη νίκη του Οθωμανικού Ναυτικού.
    Σάλενμπεργκ: Η Ανατολική Μεσόγειος δεν είναι ο κήπος της Τουρκίας
    Η νίκη του Barbaros, ο οποίος είναι εκείνος που είπε ότι, «αυτός που κυβερνά τις θάλασσες θα κυβερνήσει τον κόσμο», εδραίωσε πλήρως την τουρκική κυριαρχία στη Μεσόγειο.

    Η νίκη, γιορτάστηκε  πρωτίστως στην Κωνσταντινούπολη αλλά και σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία.
    Βέβαια από την άλλη θα πρέπει να θυμίσουμε το περιβόητο που έμεινε στην ιστορία, το  “Γιόκ Μάλτα” των Τούρκων ναυτικών του Μπαρμπαρόσα, που δεν κατάφερε να βρεί την Μάλτα για να την κατακτήσει.

    Μιλάμε για τέτοιους τρομερούς θαλασσοπόρους, του γλυκού νερού…

    Ωστόσο κάθε χρόνο, η 27η Σεπτεμβρίου, γιορτάζεται ως «Ημέρα των Τουρκικών  Ναυτικών Δυνάμεων».

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    1 Comment

    1. Ρε Κούλη αντί να πας σε πόλεμο για να κονομησεις λέω να τους πουλήσεις μερικά νησιά κ να πάρεις μερτικο.

    Comments are closed.