ΣΟΚ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ! ΣΑΡΩΝΕΙ Η ΑΚΡΙΒΕΙΑ – ΜΕΓΑΛΟ ΡΕΚΟΡ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ ΣΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΠΙΠΕΔΟ – Η ΕΠΙΣΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΕΡΧΕΤΑΙ!

  Κοινοποίηση:
  ΨΩΜΙ

  Αντιμέτωπα µε νέες αυξήσεις τιμών στα βασικά είδη διατροφής θα βρεθούν και τα ελληνικά νοικοκυριά
  Σιτηρά και γαλακτοκομικά οδηγούν το… ξέφρενο «ράλι» των ανατιμήσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, με τη ζήτησή τους να έχει αυξηθεί κατακόρυφα, ωθώντας τις διεθνείς τιμές των τροφίμων να «χτυπούν» το Νοέμβριο ρεκόρ δεκαετίας για τέταρτο συνεχόμενο μήνα!

  Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO), ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων, ο οποίος παρακολουθεί τις διεθνείς τιμές των πιο σημαντικών προϊόντων διατροφής παγκοσμίως, μέσα στο Νοέμβριο κατέγραψε νέα άνοδο, φτάνοντας τις 134,4 μονάδες, σε σύγκριση με τις 132,8 μονάδες του Οκτωβρίου.

  Σύμφωνα με το imerisia.gr, ειδικά ο δείκτης τιμών σιτηρών σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, καθώς αυξήθηκε κατά 3,1% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, και ήταν 23,2% υψηλότερος από το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, με τις τιμές του σιταριού να φτάνουν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2011. Ο δείκτης τιμών γαλακτοκομικών σημείωσε τη μεγαλύτερη μηνιαία άνοδο, στο 3,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καθώς καταγράφηκε ισχυρή ζήτηση εισαγωγών για βούτυρο και γάλα σε σκόνη.

  Οι παγκόσμιες τιμές ζάχαρης αυξήθηκαν 1,4% σε μηνιαία βάση και αυξήθηκαν σχεδόν κατά 40% σε ετήσια βάση. Ο δείκτης τιμών του κρέατος σημείωσε την τέταρτη συνεχή μηνιαία πτώση του, σημειώνοντας πτώση 0,9% τον μήνα, ενώ οι παγκόσμιες τιμές φυτικών ελαίων μειώθηκαν κατά 0,3%

  Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων έχει σχεδιαστεί για να αποτυπώνει το συνδυασμένο αποτέλεσμα των αλλαγών των τιμών σε μια σειρά προϊόντων διατροφής, συμπεριλαμβανομένων των φυτικών ελαίων, των δημητριακών, του κρέατος και της ζάχαρης και να τις συγκρίνει από μήνα σε μήνα.

  Οι ανατιμήσεις θα φανούν στα ράφια των σούπερ μάρκετ
  Αντιμέτωπα µε νέες και ίσως μεγαλύτερες ανατιμήσεις στα βασικά είδη διατροφής εκτιμάται πως θα βρεθούν τα ελληνικά νοικοκυριά το 2022. Από τα 60 διαφορετικά είδη διατροφής που εξετάζει η ΕΛΣΤΑΤ στο πλαίσιο της έρευνας για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, προκύπτει ότι τον Οκτώβριο του 2021 οι τιμές ήταν αυξημένες σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021 στα 44 από αυτά. Οι αυξήσεις ξεκινούν από 0,49% και φτάνουν έως 21,45% (στο αρνίσιο και το κατσικίσιο κρέας).

  Τα σούπερ μάρκετ έχουν συγκρατήσει ένα μέρος των αυξήσεων που τους έχουν τιμολογήσει οι προμηθευτές, λειτουργώντας σε ένα ιδιαιτέρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, ενώ σε αρκετές κατηγορίες προϊόντων έχουν απόθεμα που έχει τιμολογηθεί χαμηλότερα. Ωστόσο, οι αυξήσεις των τιμών είναι θέμα χρόνου και αναμένεται να γίνουν αισθητές σε όλη την γκάμα των προιόντων, εισαγόμενων και εγχωρίως παραγόμενων.

  Στα προϊόντα που δεν θα γλυτώσουν από την κούρσα ανατιμήσεων ανήκουν το ψωμί (η τιμή του έχει αυξηθεί κατά 3,71% από τις αρχές του έτους), το ελαιόλαδο (αυξήθηκε κατά 17,92%), τα φρέσκα λαχανικά (αύξηση τιμών 13,34%), τα φρούτα (ακριβότερα κατά 9,52%), τα θαλασσινά (αύξηση 5%), οι πατάτες, το γάλα, η ζάχαρη, ο καφές.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  6 Σχόλια

  1. Δεν πειράζει αν δεν έχετε ψωμί να φάτε και οι νεοδημοκράτες τρώγονται ευχάριστα

  2. Ξυπνήστε ψέκες και εμβολιαστείτε άμεσα, γιατί είναι καλύτερα να ψοφήσετε από ασιτία παρά από κορονοϊό.

  3. Μόνο μεταλλαγμένα θα τρώμε…μεγάλη η ατζέντα!

  4. δεν πειραζει, θα φαμε τα εμβολια. υπαρχουν τεραστιες πσοτητες.

  5. Αυτά να τα ακούνε κυρίως οι μπολιασμενοι που νομίζουν ότι μόνο εμείς οι ανεμβολιαστοι θα πεινάσουμε από τα κατοσταευρα πρόστιμα της Κούλας! Γίδια η πείνα και η φτώχεια που έρχεται θα μας πληξει όλους! Μπολιασμενους και αμπολιαστους! Ξυπνάτε!!!!

  6. Η ακρίβεια ακρίβεια μεν ,αλλά τα χειμερινά θέρετρα τίγκα για τις γιορτές!!!!
   Τελικά ποιοι και πόσοι έχουν λεφτά σ’ αυτόν τον τόπο και μετά κλαίγονται????

  Comments are closed.