ΣΟΚ. ΜΙΛΑΣ; ΦΥΛΑΚΗ. ΑΝΤΙΔΡΑΣ; ΦΥΛΑΚΗ. ΑΠΕΡΓΕΙΣ; ΦΥΛΑΚΗ. ΦΩΝΑΖΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΡΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΣΟΥ; ΦΥΛΑΚΗ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΛΗΜΜΕΛΗΜΑ! ΤΟ ΝΕΟ ΤΕΤΡΑΤΟΥΡΓΗΜΑ ΤΩΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΔΩΝ ΣΤΟΝ ΠΟΙΝΙΚΟ ΚΩΔΙΚΑ.

  Κοινοποίηση:
  mathites-kinitopoiisi-mat-04

  Eνα ακόμη μέτρο καταστολής κοινωνικών αντιδράσεων, απεργιακών κινητοποιήσεων και συνδικαλιστικών διεκδικήσεων, νομοθέτησε… νύχτα η Κυβέρνηση Μητσοτάκη.

  Πρόκειται, γιά τη διάταξη του άρθρου 187 ΠΚ, που στέλνει στη φυλακή, χωρίς αναστολή ή μετατροπή ποινής, πολίτες που κατηγορούνται γιά διάπραξη πλημμελημάτων, για τα οποία δεν θα οδηγούνταν στη φυλακή, ακόμη και σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης τους.

  Αυτό καταγγέλλουν με ανακοινώσεις τους, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθήνας, που ζητάνε την άμεση κατάργηση της τροποποιηθείσας με τον Ν. 4908/2022 παρ. 6 του άρθρου 187 Π.Κ. .
  Σε ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, εξηγεί ότι, “η διάταξη ως οιονεί δικονομικού χαρακτήρα δίνει δυνατότητα αναδρομικής ισχύος σε τελεσθείσες ήδη πράξεις ακόμη και προ του χρόνου ψήφισής της και επιχειρεί να αποτρέψει κάθε κοινωνική δραστηριότητα (απεργιακές κινητοποιήσεις, συνδικαλιστικές διεκδικήσεις κλπ) και κάθε μορφή κοινωνικής αντίδρασης, οδηγώντας στα σωφρονιστικά καταστήματα πολίτες που κατηγορούνται, για διάπραξη πλημμελημάτων, για τα οποία δεν θα οδηγούνταν στη φυλακή ακόμη και σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης τους”.

  O ΔΣΑ, μιλάει για κατάλυση του τεκμηρίου αθωότητας και για ανατροπή της ισορροπίας του δικαϊκού μας συστήματος, αφού μπορεί σε ένα δολοφόνο, ή σε έναν έμπορο ναρκωτικών, να δοθεί ανασταλτική ισχύς στην έφεση του και να κυκλοφορεί ελεύθερος, ενώ αντιθέτως, με τη νεοεισαχθείσα ρύθμιση επιβάλλεται στο Δικαστήριο, ακόμα και για ήσσονος σημασίας πλημμελήματα, εφόσον κριθεί ότι, διαπράττονται από συμμορία, να μην χορηγηθεί ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση και να οδηγηθούν στη φυλακή!
  Διαβάστε τις ανακοίνωση της Συντονιστικής Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των
  Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, που συνεδρίασε την Πέμπτη, 24 – 3- 2022 και στη συνέχεια την ανακοίνωση του ΔΣΑ:

  – “Η Συντονιστική Επιτροπή εκφράζει την έντονη αντίθεσή της στην ακολουθούμενη κυβερνητική πρακτική της αιφνίδιας και αποσπασματικής νομοθέτησης, με αφορμή θέματα που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα και προς ικανοποίηση του «κοινού περί δικαίου αισθήματος».

  Η θέσπιση διατάξεων και δη στο πεδίο του ποινικού δικαίου πρέπει να είναι αποτέλεσμα ουσιαστικής διαβούλευσης, προκειμένου τα θέματα αυτά να ρυθμίζονται λυσιτελώς και να διασφαλίζεται η αξιολογική και συστηματική συνοχή του ποινικού δικαίου.
  Η Συντονιστική Επιτροπή καταγγέλλει απερίφραστα τη νέα τροποποίηση της διάταξης του άρθρου 187 Π.Κ., με την προσθήκη της παρ. 6, δυνάμει των ρυθμίσεων του άρθρου 72 Ν. 4908/22, αποτελεί ένα ακόμη δείγμα παράβασης των κανόνων καλής νομοθέτησης αφού εισήχθη προς ψήφιση αιφνιδίως, χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη διαβούλευση και χωρίς να έχει εκφραστεί επ’ αυτού η Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής.

  Η νέα ρύθμιση, σύμφωνα με την οποία σε περίπτωση καταδίκης για τις αξιόποινες πράξεις, που αναφέρονται στο άρθρο αυτό και μάλιστα πλημμεληματικού χαρακτήρα, δεν επιτρέπεται αναστολή ή μετατροπή της ποινής με κανένα τρόπο, η δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ποινή, και μάλιστα με αναδρομική ισχύ, καταλύει το τεκμήριο αθωότητας του κατηγορουμένου, στερεί από το δικαστή τη δυνατότητα αναστολής ή μετατροπής της ποινικής, όπως και την αναστέλλουσα δύναμη τυχόν ασκηθείσας εφέσεως και αντιβαίνει στην αρχή της αναλογικότητας, καθώς περιορίζει ανεπιστρεπτί τα δικαιώματα του κατηγορουμένου, τη στιγμή μάλιστα που τα δικαιώματα αυτά δεν στερούνται από κατηγορούμενους για αδικήματα με μεγαλύτερη ποινική ή ηθική απαξία, όπως η περίπτωση ανθρωποκτονίας από πρόθεση.
  Η διάταξη ως οιονεί δικονομικού χαρακτήρα δίνει δυνατότητα αναδρομικής ισχύος σε τελεσθείσες ήδη πράξεις ακόμη και προ του χρόνου ψήφισής της και επιχειρεί να αποτρέψει κάθε κοινωνική δραστηριότητα (απεργιακές κινητοποιήσεις, συνδικαλιστικές διεκδικήσεις κλπ) και κάθε μορφή κοινωνικής αντίδρασης οδηγώντας στα σωφρονιστικά καταστήματα πολίτες που κατηγορούνται για διάπραξη πλημμελημάτων για τα οποία δεν θα οδηγούνταν στη φυλακή ακόμη και σε περίπτωση αμετάκλητης καταδίκης τους.

  Η Συντονιστική Επιτροπή ζητεί από τον Υπουργό Δικαιοσύνης να αναλάβει άμεσα νομοθετική πρωτοβουλία για την κατάργηση της παραγράφου 6 του άρθρου 187 Π.Κ. όπως αυτή προστέθηκε με το Ν. 4908/22.”.

  – Ο ΔΣΑ ζητεί την άμεση κατάργηση της τροποποιηθείσας με τον Ν. 4908/2022 παρ. 6 του άρθρου 187 Π.Κ.
  Όλως αιφνιδίως, κατά παράβαση των αρχών της καλής νομοθέτησης, δίχως προηγούμενη διαβούλευση με τους επιστημονικούς φορείς και δη τους Δικηγορικούς Συλλόγους, αλλά και χωρίς την προηγούμενη επεξεργασία στην αρμόδια Διαρκή

  Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, εισήχθη με τροπολογία στο Νόμο 4908/2022 (άρθρο 72) διάταξη με την οποία τροποποιείται το άρθρο 187 του Ποινικού Κώδικα και μεταξύ άλλων προστίθεται παράγραφος 6 και διαμορφώνεται η εξαιρετικά δυσμενής ρύθμιση ότι «στις
  περιπτώσεις καταδίκης για αξιόποινες πράξεις του παρόντος άρθρου, καθώς και για τα συναφή αδικήματα που συνεκδικάστηκαν με την ίδια απόφαση, η ποινή δεν αναστέλλεται ούτε μετατρέπεται με κανέναν τρόπο, τυχόν δε ασκηθείσα έφεση δεν έχει αναστέλλουσα ισχύ.»

  Με την ως άνω ρύθμιση:
  -Καταλύεται το ισχύον εισέτι τεκμήριο αθωότητας.

  -Ανατρέπεται η ισορροπία του δικαϊκού μας συστήματος, αφού ενώ επί βαρύτατων αδικημάτων με ποινές πρόσκαιρης ακόμη και ισοβίου καθείρξεως δύναται η τυχόν ασκηθείσα έφεση να έχει ανασταλτική δύναμη, αντιθέτως με τη νεοεισαχθείσα ρύθμιση επιβάλλεται στο Δικαστήριο ακόμα και για ήσσονος σημασίας πλημμελήματα να μην χορηγήσει την ανασταλτική δύναμη της έφεσης, με αποτέλεσμα ο καταδικασθείς πρωτοδίκως να οδηγείται στη φυλακή.

  -Εκδηλώνεται η δυσπιστία του νομοθέτη στο φυσικό Δικαστή, διότι του αφαιρεί τη μέχρι πρότινος διακριτική ευχέρεια να αποφασίζει ο ίδιος τόσο επί της δυνατότητας αναστολής ή μετατροπής της επιβληθείσας ποινής όσο και επί της αναστέλλουσας δύναμης επί της τυχόν ασκηθείσας εφέσεως εκ μέρους του
  κατηγορουμένου.

  Υπό τα ανωτέρω δεδομένα είναι επιβεβλημένη η άμεση κατάργηση της παραγράφου 6 του άρθρου 187 του Ποινικού Κώδικα όπως η τελευταία προστέθηκε με το Νόμο 4908/2022 και καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να προβεί στις δέουσες ενέργειες.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  22 Σχόλια

  1. Μόνο αν είσαι παιδεραστής δεν πας φυλακή,αρκεί να είσαι φιλαράκι του κρετίνου.Μπορεί να γίνεις και υπουργός

  2. ΘΥΜΑΣΤΕ ΠΟΥ ΓΙΟΡΤΑΖΕ Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ …………………ΤΩΡΑ ΛΟΥΣΤΙΤΕ ΤΟΥΣ

  3. Πως καταντισε ετσι η νεα δημοκρατια να μιλαει για δημοκρατια!!!!

  4. “ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΗΤΕΙΑ”!!! ΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ? ΤΟΝ ΚΡΑΤΑΝΕ..ΜΕ “ΚΑΣΕΤΕΣ” ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ?? ΔΕΜ ΠΕΙΡΑΖΕΙ..ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ!!!

  5. Κυβέρνηση ηλίθιων που το μόνο που κάνουνε είναι να καταπιέζουν το λαό για να κλέβουν ανενόχλητοι. Ψόγος σε όσους ψηφίζουν ακόμα Μητσοτάκη

  6. Ακολουθεί βήμα βήμα τα χνάρια του Ερντογάν. Δεν λέω για τον Κιμ, αυτόν τον έχει ξεπεράσει σε αυταρχικότητα και ολοκληρωτισμό εδώ και καιρό.

  7. Γι’αυτο εβαλαν την χρυση αυγη φυλακη…για να γλιτωσουν το βρωμοξυλο!

  8. Αφού οι φυλακές θα αδειάζουν, μιας και οι εγκληματίες πολύ βαρέων παραπτωματων, θα βγαίνουν στο αψε-σβησε έξω, με κάποιους νόμους Παρασκευοπουλων, πρέπει να γεμίζουν κάπως…. Μην τις γκρεμίσουμε κιόλας.

  9. Αυτο ειναι ψυχωτικο και φουλ παρανοικο.Ποιος ομως ειναι αυτος που τους τα συμβουλευει ολα αυτα για να τα πραττουν ;; Αυτο το αινιγμα πρεπει να λυθει με καθε τροπο .

  10. Νόμοσχέδιο του κ@λου!!!
   Μητσοτάκη γ@@@@σαι!!!!

  11. Αν η κυβίστηση ήταν άθλημα ο Γρηγόρης Ψαριανός θα ήταν πρωταθλητής κι αν η ντροπή είχε πρόσωπο θα του έμοιαζε.

  12. Οι εγκληματίες της Χ.Α. είναι στην φυλακή, η ”δημοκρατία” νίκησε…Ποιό είναι λοιπόν το πρόβλημα καλά μου γίδια; Φάτε όση ”δημοκρατία” θέλετε και βουλώστε το…

  13. Βουλευτές, δικαστές και όσοι αμείβονται με βάση το βουλευτικό μισθό είναι ανέκαθεν, λαδωμένα με λεφτά των Ελλήνων, διεφθαρμένα ανδρείκελα.
   Μόνο όταν εκλείψουν θα σωθεί η Ελλάδα μας.

  14. Μητσοτακη δεν θελατε ρε ραγιαδες….????Ο ΗΛΙΑΣ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ ΣΑΣ ΧΑΛΑΓΕ ΕΕΕΕ…????
   ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ….. ΦΑΤΕ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΗΛΙΘΙΟΙ ΕΛΛΗΝΟΦΩΝΟΙ ΨΗΦΟΦΟΡΟΙ…!!!!

  15. Όλοι οι δυνάστες τους ίδιους νόμους έχουν……

  16. Καλά η κυβέρνηση έχει βάλει σκοπό να μας οδηγήσει σε κανονική ένοπλη επανάσταση.
   Έχουν καταπατήσει τα πάντα.

  17. Αυτό θέλουμε.
   Ψηφίζουμε αυτούς που μας στερούν την ελευθερία.
   Και θα συνεχίζουμε να τους ψηφίζουμε.

  18. Ο ψυχανώμαλος Κούλης πότε θα ξεκουμπιστεί από τη χώρα να ησυχάσουμε? Ανεξάρτητη δικαιοσύνη υπάρχει τελικά στη χώρα μας ή τζάμπα τους ταΐζουμε κ αυτούς…,ένα να θυμούνται όλοι τους, πως έχει ο καιρός γυρίσματα.

  19. Κουλη μαλλον σε λαθος χωρα βρισκεσαι μ αυτες τις “μεταρυθμισεις” ! Καλυτερα στριψε για μπανκλαντες μερια η για τιποτα μαου μαου!
   Συνεχας και το κουνας το δαχτυλο και….προσεχε!
   Εισαι ψυχασθενικος εμμονικος αδερφακι μου και στην Ελλαδα σιγουρα σε καλο δεν θα σου βγει!
   Ενας Νεοδημοκρατης.

  Comments are closed.