ΣΟΚ ΚΑΙ ΔΕΟΣ – ΜΟΝΤΕΛΟ 4 ΕΡΓΑΣΙΜΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΜΕ ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΜΙΣΘΩΝ – ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΔΙΑΛΥΟΝΤΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

  Κοινοποίηση:
  ftoxeia

  Δείτε τι συζητάνε στη Γερμανία, τη Γαλλία και την Αυστρία για να καταλάβετε τι έρχεται και στην Ελλάδα. Τουλάχιστον εκεί τα συζητάνε, ενώ εδώ μας έχουν «υπνωτίσει» με εκατοντάδες μέτρα και όταν θα ξημερώσει η μέρα των οικονομικών  μέτρων, τότε θα είναι αργά για όλους.

  Η ιδέα να μειωθεί η εβδομάδα εργασίας στις τέσσερις ημέρες επανέρχεται στην επικαιρότητα σαν φάρμακο για να διατηρηθεί η απασχόληση στη διάρκεια και μετά την άνευ προηγουμένου κρίση που έχει προκληθεί από τον κορονοϊό.

  Όμως το ζήτημα είναι πολύ αμφιλεγόμενο από την πλευρά των επιχειρήσεων.

  Ο πρόεδρος της ισχυρής συνδικαλιστικής ομοσπονδίας της μεταλλουργίας IG Metall, ο Γιεργκ Χόφμαν, είναι αυτός που άρχισε μια εθνική συζήτηση προτείνοντας να θεσπισθεί ένα τέτοιο μέτρο για να προστατευθεί η απασχόληση, τη στιγμή που η καμπύλη της ανεργίας αυξάνεται στη χώρα, όπως και αλλού στον κόσμο.

  Ο σοσιαλδημοκράτης υπουργός Εργασίας Χουμπέρτους Χάιλ δήλωσε ο ίδιος χθες, Τετάρτη, στον περιφερειακό δημοσιογραφικό όμιλο Funke πως «ένας μειωμένος χρόνος εργασίας με μερική μισθολογική αντιστάθμιση μπορεί να είναι ένα κατάλληλο μέτρο».

  Η βασική ιδέα είναι ότι, δουλεύοντας λιγότερο, οι μισθωτοί θα μοιραστούν καλύτερα έναν αριθμό θέσεων απασχόλησης που τείνει να μειωθεί.

  «Απάντηση στις αλλαγές»

  Ένα τέτοιο μέτρο θα ήταν μια «απάντηση στις διαρθρωτικές αλλαγές σε τομείς όπως η αυτοκινητοβιομηχανία», η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση του ηλεκτρικού αυτοκινήτου, όπως και στην επιτάχυνση της αύξησης της χρήσης της ψηφιακής τεχνολογίας λόγω της πανδημίας, επιχειρηματολογεί ο επικεφαλής της IG Metall στην εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung.

  Ο ίδιος ζητεί επίσης «μια κάποια μισθολογική αντιστάθμιση» εκ μέρους των εργοδοτών, για να μην προκληθεί σημαντική απώλεια αγοραστικής δύναμης.

  Δεν πρόκειται για την πρώτη μάχη της IG Metall για τη διάρκεια της εργασίας. Το 1995 κατάφερε να επιβάλει τις 35 ώρες εργασίας την εβδομάδα στη βιομηχανία και το 2018 κέρδισε το δικαίωμα για τους μισθωτούς που το επιθυμούν να μην εργάζονται παρά 28 ώρες την εβδομάδα για δύο έτη, με περιορισμένη απώλεια μισθού.

  Η τελευταία πρότασή της υποστηρίζεται από το 60% των Γερμανών, σύμφωνα με έρευνα του Yougov που δόθηκε χθες, Τετάρτη, στη δημοσιότητα.

  Το κόμμα της αριστεράς Die Linke προχωρεί περισσότερο υπερασπιζόμενο μια «γενική μείωση της διάρκειας εργασίας στις 30 ώρες» χωρίς μείωση μισθού.

  Κόκκινο πανί

  Η πρόταση αυτή είναι κόκκινο πανί για τους εργοδότες. Το μόνο που θα κάνει είναι «να επιδεινώσει το τεράστιο σοκ στην παραγωγικότητα» που υφιστάμεθα αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον Στέφεν Κάμπετερ, διευθυντή της εργοδοτικής ομοσπονδίας BDA.

  «Όσο περισσότερο διαρκεί η κρίση του κορονοϊού, τόσο περισσότερο οφείλουμε να βρούμε ευφυείς λύσεις που να μην περιορίζονται στη διανομή μισθολογικών αντισταθμίσεων και επιδοτήσεων», δηλώνει στο περιοδικό Wirtschaftswoche ένας αξιωματούχος του συντηρητικού κόμματος της Άγγελα Μέρκελ, ο Κάρστεν Λίνεμαν.

  Μεγάλες γερμανικές επιχειρήσεις, όπως οι Bosch, ZF, Friedrichshafen και Daimler, συνάπτουν συμφωνίες μείωσης του χρόνου εργασίας, ενώ συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη στις εταιρείες Continental ή Airbus.

  Όμως στην περίπτωση αυτή οι εργαζόμενοι πρέπει να κάνουν σημαντικές οικονομικές θυσίες.

  Το μοντέλο είναι η εβδομάδα εργασίας των τεσσάρων ημερών που είχε θεσμοθετηθεί από την Volkswagen στην αρχή των χρόνων του 1990 για να διασωθούν 30.000 θέσεις εργασίας που απειλούνταν, καθώς ο όμιλος βρισκόταν σε κρίση. Οι μισθωτοί είχαν αναγκασθεί τότε να δεχθούν μείωση 10% του μισθού τους.

  Στην αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία πλήττεται πολύ από την κρίση, η εβδομάδα εργασίας των τεσσάρων ημερών με μισθολογική αντιστάθμιση δεν θα ήταν «ούτε πρόσφορη ούτε οικονομικά βιώσιμη δεδομένης της κατάστασης» του τομέα, τονίζει ο Βίλφριντ Πορτ, διευθυντής ανθρώπινων πόρων της Daimler.

  Η κυβέρνηση της Άγγελα Μέρκελ επιθυμεί να αποφασίσουν τελικά για το ζήτημα οι κοινωνικοί εταίροι, όπως το θέλει η κοινωνική παράδοση στη Γερμανία.

  Αν η ανεργία δεν μειωθεί σύντομα, η συζήτηση για τη μείωση του χρόνου εργασίας μπορεί να γίνει ένα μείζον θέμα της προεκλογικής εκστρατείας ενόψει των επόμενων βουλευτικών εκλογών που θα διεξαχθούν στα τέλη του 2021.

  Η συζήτηση δεν περιορίζεται στη Γερμανία. Στη Γαλλία, εκτός από τη διεύρυνση του μηχανισμού της μερικής ανεργίας, υπάρχει η δυνατότητα να υπογραφούν συμφωνίες για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και με στόχο να διασωθεί η απασχόληση, αλλά με τίμημα μισθολογικές θυσίες, κάτι που προκαλεί συζήτηση.

  Στην Αυστρία, το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πρότεινε, σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο, ένα πρόγραμμα μείωσης του χρόνου εργασίας κατά 20% με παράλληλη μείωση του καθαρού μισθού κατά 5%.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  21 Σχόλια

  1. Όλοι εσείς που βρίζετε και κράζετε σαν τις κάριες, ψηφίσατε πασοκοσύριζα και ΝΔ! Το έχω ξανά πεί, ΔΕΝ σας λυπάμαι! Καλά να πάθετε, γιατί ψηφίζετε με γνώμονα την προσωπική σας βόλεψη, με ότι αυτό συνεπάγεται! Η κατάντια των νεοελλήνων φαίνεται κάθε φορά στις εκλογές, που το 60%! δεν πάει να ψηφίσει, και έτσι δίνει το δικαίωμα να τον κυβερνούν αυτοί οι προδότες, διεφθαρμένοι και άθλιοι πολιτικάντηδες! Αφήνουν αυτούς να αποφασίζουν για το μέλλον τους, λες και οι ίδιοι δεν ξέρουν, σαν να είναι άβουλα όντα…Το 40% που πηγαίνει να ψηφίζει, ψηφίζει τους ίδιους λωποδύτες – και μετά – κλαίγονται σαν τις γυναικούλες! Είναι αυτό που είπε ένας αρχαίος σοφός ”Κατά τον λαό και οι άρχοντες”! Το λέω κάθε μέρα στον κοινωνικό μου περίγυρο, και έχω γίνει κακός, γιατί άμα λες αλήθειες που πονάνε, οι νεοελληναράδες-νεοραγιάδες σε μισούν! Δεν με νοιάζει όμως καθόλου! Καλύτερα μισητός, παρά ανόητος…Ούτε με νοιάζει για αυτή τη χώρα, που για να βρείς δουλειά, έστω και σκουπιδιάρης, θέλεις ΜΕΣΟΝ!!! Προσωπικά, είμαι σεκιούριτι αρκετά χρόνια! Ευτυχώς, που οι εταιρίες δεν εμπιστεύονται τους ξένους, επειδή τους φοβούνται για τις κλεψιές, διαφορετικά αλλοδαπούς θα έπαιρναν, και ούτε σεκιουριτάς δεν θα έβρισκες δουλειά…Αυτή είναι η ζοφερή πραγματικότητα στον ελλαδιστάν το 2020…
   Υ.Γ. Στέφανε, μιάς και το ανέφερα για τις εταιρίες σεκιούριτι, κάνε ένα ρεπορτάζ για δαύτες, και θα βγάλεις, όχι ένα, αλλά δέκα ‘λαυράκια’!!! Να δείς εκεί τις χάος και εργασιακός ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ επικρατεί…Εταιρίες που πληρώνονται από τους πελάτες και δεν πληρώνουν το προσωπικό τους (φύλακες), διότι βάζουν τα λεφτά στην τράπεζα να τοκίζονται…να δουλεύουν 12ωρα (ή και πάραπάνω) για 500-600 ευρώ, και να σε βάζει ‘μέσα’ 2 και 3 μήνες τουλάχιστον! Και να έχεις έξοδα και υποχρεώσεις, όπως όλοι…για να μη μιλήσω για τα ‘δικαιώματα’ του φύλακα που είναι ΑΝΥΠΑΡΚΤΑ! Είσαι έρμαιο του καθενός…σε βρίζουν όλοι ακόμη και να μη φταίς (οι πελάτες που φυλάς, η εταιρία σου, οι νταλικέρηδες και η αστυνομία)…Κάνε ένα ρεπορτάζ και θα διαπιστώσεις του λόγου το αληθές…Λίγες – ελάχιστες εταιρίες σεκιούριτι αξίζουν…

  2. Η ΜΕΡΚΕΛ ΔΗΛΩΣΕ ΧΘΕΣ ΟΤΙ ΘΑ ΔΕΧΘΕΙ ΑΛΛΟΥΣ 1.000.000 ΛΑΘΡΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩΣ ΑΝ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΝ ΠΑΛΙ ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΤΟΥ 2015.
   ΑΥΤΗ ΥΠΟΤΙΘΕΤΑΙ ΕΙΝΑΙΒΧΡΙΣΤΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΣΑ!

  3. μόνο οι ολιγαρκείς και οι αυτάρκεις ίσως επιβιώσουν από αυτό το ολοκαύτωμα που έρχεται

  4. Τους λαθροεισβολεις που ειναι φορεις μυριων μολυσματικων ασθενιων
   θα τους επιβληθουν μετρα ,απελασης και κλεισιμο συνορων στις εισβολες λαθρομεταναστων
   και οχι ηλιθια μετρα διασωσης των ψευτοναυαγων λαθρομεταναστων φορεων μεγατονων μολυνσεων πληστων ασθενιων,που τα μετρα διασωσης πληρωνοντε με εκατομυρια αιματυρων φορων που επιβαλλοντε ,ποτε θα σταματησει αυτη η βλακεια
   για να προστατευτει η υγεια των Ελληνων πολιτιτων
   η τα μετρα εξωντοσης ισχυουν μονον για τους Ελληνες

  5. O Mητσοτακης θα επιβαλλει φορους στους λαθροεισβολεις
   θα γινουν περικοπες στα επιδοματα τους αυτοι εχουν πολυ περισσοτερες απολαβεςκαι επι πλεον δεν πληρωνουν ουτε καν και ενοικιο
   η μονον οι περικοπες γινοντε στις συνταξεις και στους Ελληνες εργαζομενους απο τον ρατσιστη Μητσοτακη

  6. Νέα νομοθεσία σε όλη την ΕΕ και Βρετανία
   29 ώρες εργασίας την εβδομάδα επίσης να βοηθούν οι εργαζόμενοι και αλλά τμήματα και τις ώρες και τις ημέρες θα τις καθορίζουν οι εργοδότες Επίσης στην Βρετανία που εινε κρατοσ της σκλαβιάς και των απατεώνων εργοδοτών ο νόμος που ισχύει αν δούλευεις μόνο 2 χρόνια σε εργασία μπορείς να απολυθείς άμεσα με χρονικό όριο μιας εβδομάδας χωρίς αποζημίωση και χωρίς λόγο

  7. Τους πολιτικους τους εκλεξαμε εμεις και τους δωσαμε θεση εργασιας.
   Εμεις ειμαστε οι δικοι τους εργοδοτες .
   Αφου οι πολιτικοι ειναι ανικακανοι ,δεν ειναι σε θεση να προσφερουν προσοδοφορο ερργασια και
   διαλυουν την επιχειρηση κρατος.Θα πρεπει εμεις που ειμαστε οι εργοδοτες τους
   να τους απολυσουμε,και να πληρωσουνε προστιμο διοτι κατεστρεψαν το κρατος,να δημευτει η περιουσια τους ,να δουλευουν σαν σκλαβοι αυτοι και οι οικογενειες τους εως οτου ξεχρεωσουν γενεες 14
   ειναι το μικροτερο προστιμο που πρεπει να τους επιβληθει ,το κανονικο ειναι να εκτρελεστουν σαν προδοτες τις πατριδος οπως εκτελουσαν αυτοι εν ψυχρω τους αριστερους ως προδοτες,τορα εινα αυτοι οχι μονον προδοδες αλλα και ολετηρες της πατριδος
   Τους νομους τις πατριδος τους καθοριζει ο λαος με το συνταγμα του εις το ονομα τη; Αγιας Τριαδος,τα βρωμικα χερια τους που καθοριζουν νομους εναντιων για να καλυψουν τα κλεψιμεικα και τις προδοσιες τους
   και εναντιων της πιστεως πρεπει να τους κοπουν.

  8. Όσο πιο γρήγορα καταλάβουμε ότι οι 300+1 είναι μια αδίστακτη, στυγνή, ανθελληνική, Ξενοκίνητη συμμορία που 46 χρόνια μας αφανίζει τόσο πιο γρήγορα θα απελευθερωθουμε απο δαύτους αλλα και τα “αθέατα” σιωνιστικά αφεντικά τους.

   Μην ξεχνάμε οτι αυτοί που τους στηρίζουν είναι τα ντόπια κομματοκοπρόσκυλα..παντός χρώματος τόσο αυτών που είναι μέσα στο μασωνικό κΥνο-βολευτήριο όσο και αυτών των άθλιων τσομπαναραίων που γυρεύουν να τρουπώσουν στο κΥνο-βολευτήριο για να βολέψουν τα τομάρια τους και των συμμοριών τους..

   Αν τους αφαιρέσουμε αυτούς

  9. μην τολμήσεις να ΑΓΓΙΞΕΙΣ τούς ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ κυριε…μητσοκούλη …
   οσο για τούς σκλάβους του ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ….
   ΣΤΑ ΑΧΑΜΝΑ ΜΑΣ …

   1. Βρε ηλίθιε, απο τον ιδιωτικό τομέα πληρώνεσαι, το ξέρεις;;; Τι νομιζεις, ο Κουλης και ο καθε Κουλης βγάζει λεφτά απο την τσέπη του μαι σε πληρώνει;;;; Ανοητο υποκειμενο;;; Εγω και αλλα κορόιδα σαν κι εμενα σε πληρώνουν για να κάθεσαι, να τα ξύνεις και να μας βριζεις. Αν εγω σταματήσω να τροφοδοτώ το κράτος, που Λογικα αυτο επρεπε να κανουμε ολοι, αν ειχαμε μια στάλα μυαλό στο κεφαλι μας, να δω εσυ απο που θα πληρωθείς;;;

   2. Τρολάκι μία χαρά κάνεις την δουλίτσα που σου έχουν αναθέσει……..!

   3. Μπράβο σας ρε ο καθένας τόν πισινό του μόνο, μακριά από το κολο μας κι όπου θέλει ας είναι τομάρια που φάγατε με χρυσά κουτάλια επί ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ με εξοχικά όλοι σας παραθαλάσσια

  10. ΟΔΗΓΟΙ, ΙΔΙΑΙΤΕΡΗ ΠΡΟΣΟΧΗ – ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΣ : ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΑΣΒΕΣΤΟΧΩΡΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, στην έξοδο του χωριού προς το Νοσοκομείο, σούπερ μάρκετ εξακολουθεί να λειτουργεί τον αυθαίρετο, παράνομο υπαίθριο χώρο στάθμευσης ΙΧΕ αυτοκινήτων των πελατών του. Τα αυτοκίνητα των πελατών του εισέρχονται / εξέρχονται στον παράνομο χώρο στάθμευσης από τη μοναδική οδό που χρησιμοποιούν ΤΑ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΑ προς και από το ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ Παπανικολάου. Σταθμεύουν τα αυτοκίνητα πάνω στην οδό, πάνω στα πεζοδρόμια, εισέρχονται και εξέρχονται ανέλεγκτα στην κεντρική οδό, ενώ πολλές φορές αναγκάζονται οι οδηγοί, που κινούνται κανονικά στη οδό, να τα προσπερνάνε, με είσοδο στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας και μάλιστα ΠΡΙΝ ΑΠΌ ΚΛΕΙΣΤΗ ΣΤΡΟΦΗ, ΧΩΡΙΣ ΟΡΑΤΟΤΗΤΑ. Πλήρης κατάργηση του ΚΟΚ από τους ΑΣΥΝΕΙΔΗΤΟΥΣ πελάτες του καταστήματος. Παρά τις καταγγελίες η αστυνομία απούσα, όπως και οι υπηρεσίες του δήμου ΠΥΛΑΙΑΣ ΧΟΡΤΙΑΤΗ. Και όλα αυτά σε μια χώρα με, ΕΤΗΣΙΩΣ, 700 ΝΕΚΡΟΥΣ και δεκάδες βαριά ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ σε τροχαία ατυχήματα.

  11. Ο εργοδότης θέλει τον εργαζόμενο όλη μέρα να σκύβει το κεφάλι και να δουλεύει και να του δίνει ψίχουλα, ίσα ίσα να ζει. Αυτός να πλουτίζει εις βάρος πτωμάτων. Γνωρίζω τέτοια καθάρματα για αυτό το αναφέρω. Πατάνε επί πτωμάτων, ξέρουν ότι ο εργαζόμενος έχει οικογένεια, έχει ανάγκες και του πετάνε ένα ξεροκόμματο ισα ίσα να ζει, γνωρίζοντας ότι δεν υπάρχουν δουλειές και το κράτος τους υποστηρίζει.

  12. Ο COVID-19 είναι ένας ιός που μπορεί στο μέλλον να ελέγχει τους νέους ανθρώπους. Τώρα προσπαθεί να γαλουχήσει τα παιδιά από το προ νήπιο, ούτως ώστε όταν μεγαλώσουν αυτά να είναι υποχείρια τους. Να μπορούν να ελέγξουν τους ανθρώπους κάτι περίπου όπως βλέπουμε στα κινηματογραφικά έργα με θέμα το Μέλλον και τις παρακολουθήσεις ακόμα που τους εμφυτεύουν ψεύτικες αναμνήσεις. Κάτι τέτοιο περίπου, θέλουν να πετύχουν. Δεν θα το επιτρέψω αυτό για τα παιδιά μου.

  13. Εκεί θα δουλεύουν και 28 ώρες γιατί θα έχουν δουλειά.
   Εδώ θα πλακωνόμαστε ποιος θα ψάξει τον κάδο απορριμάτων για τα αποφάγια.

  14. Ξαφνικά ειδοποιητήρια και ειδικά φύλλα πορείας σε Εφέδρους.

   1. ΚΑΛΑ ΠΡΟΣΕΧΕ ΜΟΥΛΕ ΜΗΝ ΣΚΙΣΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΚΑΛΣΟΝ ΚΑΙ ΑΛΛΑΞΕ ΠΛΕΥΡΟ…

  15. Προς πολιτικάντιδες λοιμωξιολόγους.
   Κορωνοϊός: Ο πιο απροσδόκητος τρόπος να θωρακίσετε την υγεία μας?
   Οι κορωνοϊοί που μπορούν να μολύνουν τους ανθρώπους είναι επτά. Οι τρεις από αυτούς (SARS-CoV-2, SARS-CoV-1 και MERS-CoV) μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά αναπνευστικά συμπτώματα, ενώ οι άλλοι τέσσερις προκαλούν σχετικά ήπια κρυολογήματα.

   Η μνήμη των Τ-κυττάρων του οργανισμού μας θα μπορούσε να μας προστατεύσει από την ανάπτυξη σοβαρής COVID-19 και ενδεχομένως να εξηγήσει το γιατί κάποιοι άνθρωποι νοσούν σοβαρά από την COVID-19, ενώ άλλοι όχι.

   Με αυτά πρέπει να ασχοληθούν οι διάφοροι Λοιμωξιολόγοι και όχι με μάσκες και κατάργηση των ατομικών ελευθεριών του ανθρώπου!!

  Comments are closed.