ΣΕ ΕΠΙΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΡΙΠΛΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ – ΤΑ ΑΚΡΑΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ ΠΟΥ ΕΠΕΞΕΡΓΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΠΕΝΤΑΓΩΝΟ

  Κοινοποίηση:
  ragdaies ekselikseis

  Κάθε πιθανή περίπτωση πρόκλησης από την Αγκυρα, ειδικά τους προσεχείς μήνες, μελετάται ενδελεχώς από το «Πεντάγωνο», όμως το τελευταίο διάστημα έχει μπει στο μικροσκόπιο των επιτελών, σύμφωνα με πληροφορίες, ίσως το πιο ακραίο σενάριο τουρκικής επιθετικότητας: μία ταυτόχρονη αποστολή ερευνητικών σκαφών και γεωτρύπανων σε τρεις διαφορετικές περιοχές.

  Η Τουρκία διαθέτει αυτή τη στιγμή δύο «ετοιμοπόλεμα» ερευνητικά σκάφη – τα Barbaros και Oruc Reis – και τρία γεωτρύπανα – τα Fatih, Υavuz και Κanuni. Εχει δηλαδή τη δυνατότητα, εάν το επιδιώξει, να προχωρήσει σε μία ακραία ενέργεια σε τρία διαφορετικά μέτωπα με προφανή στόχο να προκαλέσει αντιπερισπασμό και να διασπάσει τις ελληνικές δυνάμεις, οι οποίες θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μία τέτοιας έκταση απειλή.

  Τα τρία σημεία
  Με βάση όσα έχει δηλώσει το τελευταίο διάστημα η τουρκική ηγεσία μετά το τουρκολιβικό σύμφωνο, τα πρόσφατα αιτήματα της TPAO για αδειοδότηση ερευνών αλλά και παλαιότερες απόπειρες για σεισμικές έρευνες εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας η Αγκυρα «σημαδεύει» τρία σημεία. Το πρώτο είναι η περιοχή νότια του Καστελλόριζου στα όρια της κυπριακής με την ελληνική ΑΟΖ. Η Τουρκία θεωρεί ότι το Καστελλόριζο δεν δικαιούται υφαλοκρηπίδας και τον Οκτώβριο του 2018 με παράνομη Navtex το σεισμογραφικό «Βarbaros» επιχείρησε ανεπιτυχώς να εισβάλλει στην ελληνική υφαλοκρηπίδα.

  Το δεύτερο σημείο είναι οι περιοχές νότια και ανατολικά της Κρήτης, της Ρόδου και της Καρπάθου – εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας πάλι – για τις οποίες ζήτησε άδεια για έρευνες υδρογονανθράκων η τουρκική εταιρεία πετρελαίων TPAO. Η τρίτη περίπτωση είναι η Τουρκία να αποστείλει ερευνητικό ή άλλο σκάφος για λογαριασμό της Λιβύης, στα νοτιοδυτικά της Κρήτης, εντός της υποτιθέμενης λιβυκής υφαλοκρηπίδας.

  Τα σενάρια αντίδρασης
  Η Αθήνα έδειξε και το 2018 ότι θα αντιδράσει δυναμικά και δεν θα ανεχθεί παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων και έρευνα εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ακόμη και αν ένα τουρκικό ερευνητικό συνοδεύεται από πολεμικά πλοία το «Πεντάγωνο» έχει ετοιμάσει σενάρια αντίδρασης, ακόμη και στρατιωτικής εμπλοκής. Τι θα γίνει όμως σε περίπτωση που η Αγκυρα επιλέξει να στείλει δύο ερευνητικά ταυτόχρονα για παράδειγμα ένα στην περιοχή του Καστελλόριζου, το δεύτερο νότια της Κρήτης αλλά και ένα τρίτο σκάφος, ενδεχομένως ένα γεωτρύπανο στα νοτιοδυτικά της Κρήτης; Πώς θα αποκρουστεί αυτή η πρόκληση αν σε όλες τις περιπτώσεις τα σκάφη συνοδεύονται και από πολεμικά πλοία;

  Στο «Πεντάγωνο» δεν θεωρούν τίποτα απίθανο από πλευράς Τουρκίας. Οι επιτελείς έχουν τη βεβαιότητα ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις έχουν την ικανότητα να απαντήσουν όπως πρέπει αν η Τουρκία επιχειρήσει να μετατρέψει την αποστολή ενός ερευνητικού σκάφους σε θερμό επεισόδιο. Υπάρχει πλήθος σχεδίων για τις ενέργειες του Στόλου, την υποστήριξη από την Αεροπορία και την ενεργοποίηση άλλων μέσων.

  Η κατάσταση όμως περιπλέκεται αν η Αγκυρα επιλέξει να τραβήξει κι άλλο το σχοινί απειλώντας δηλαδή σε άλλα δύο μέτωπα. Το σενάριο αυτό αναλύεται προσεκτικά και γίνεται προετοιμασία από το ελληνικό «Πεντάγωνο». Σ’ αυτή την ακραία περίπτωση προσωπικό και μέσα θα πρέπει να φτάσουν στα όρια αντοχών και δυνατοτήτων προκειμένου να σπεύσουν για να εξουδετερώσουν ένα τριπλό τουρκικό χτύπημα, σε διαφορετικές περιοχές της Μεσογείου και της Ανατολικής Μεσογείου.

  Η παρουσία Γαλλίας και ΗΠΑ
  Σε Μαξίμου και «Πεντάγωνο» γνωρίζουν καλά ότι αν Ελλάδα και Τουρκία φτάσουν στο έσχατο σημείο μίας στρατιωτικής αντιπαράθεσης πολύ δύσκολα μία τρίτη χώρα – ακόμη και σύμμαχός μας – θα εμπλακεί. Ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο η Αθήνα καταβάλλει προσπάθειες το τελευταίο διάστημα ώστε να πείσει κυρίως τους Γάλλους αλλά και τους Αμερικανούς να παγιώσουν και να ενισχύσουν τη ναυτική τους παρουσία στη Μεσόγειο προκειμένου να φρενάρουν εγκαίρως τους τουρκικούς «τσαμπουκάδες». Αυτό μπορεί να επιτευχθεί και με κοινές ασκήσεις με τις δύο χώρες και ήδη γίνονται κινήσεις σ’ αυτή την κατεύθυνση. Οι σχέσεις της χώρας μας τόσο με το Παρίσι όσο και με την Ουάσιγκτον είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο και η Αθήνα και σε διπλωματικό και σε αμυντικό επίπεδο επιχειρεί να εκμεταλλευτεί αυτό το μομέντουμ.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  9 Σχόλια

  1. Θα έπρεπε να ξέρετε πως στην Ελλάδα δεν υπάρχει ΄΄πεντάγωνο”, παρά μόνο στις ΗΠΑ. Εδώ το αποκαλούμε Υπουργείο Άμυνας…. ή εθνικής Άμυνας… Έχετε αναφέρει 4 φορές (μπορεί και παραπάνω) την λέξη ”Πεντάγωνο” και εννοείται το Υπουρ. Εθν. Άμυνας..
   προσπαθήστε να είστε ακριβής σε όσα λέτε, και μην αντιγράφεται αμερικανιές

  2. Για αρχή και 200 γεωτρύπανα να διαθέτει ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΤΛΗΣΕΙ ΤΙΠΟΤΑ. ΜΗΝ ΤΣΙΜΠΑΤΕ. Δεν έχουν τεχνογνωσία οι Τούρκοι να κάνουν πετρέλαιο. Μόνο έρευνες και τίποτα άλλο. Και πουθενά δεν έχουν βγάλει πετρέλαιο ή φυσικό αέριο.
   Το πρόβλημα μας είναι οι πολιτικοί μας και οι θερμαστές τους.

  3. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΘΕΛΟΥΜΕ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΝΟΙΑΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΕΞΑΛΟΥ ΟΙ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΕΓΓΛΕΖΟΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ ΤΟΥ ΤΡΑΜΠ ΟΧΙ ΟΛΟΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΜΠΙΖΝΕΣ ΕΜΕΙΣ ΟΜΩΣ ΜΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΤΙ ΚΑΝΟΥΜΕ? ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΤΟ ΠΕΔΙΟ ΚΑΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΧΕΙ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΟΜΩΣ ΚΥΡΙΟΙ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ
   ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΧΤΥΠΗΣΕΙ ΠΡΩΤΟΣ
   ΑΥΤΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΑΝ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΚΑΝΟΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΕ ΜΕΓΑΛΗ ΣΚΑΛΑ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΕΛΕΙΜΕΝΙΣΜΕΝΑ ΠΛΟΙΑ ΣΤΗΝ ΤΡΙΠΟΛΗ ΜΕΤΑ ΑΜΕΣΩΣ ΣΤΟΝ ΝΑΥΣΤΑΘΜΟ ΣΤΗ ΣΜΥΡΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑ ΚΟΝΤΙΝΑ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΑ
   ΚΑΙ ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΕΒΡΟ ΣΑΝ ΒΛΙΤΖΚΡΙΚ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΜΕ ΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΟΝΩΝ ΚΑΙ ΦΩΤΙΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΕΝΗ ΤΟΤΕ ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΝΩ ΧΕΡΙ ΕΑΝ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΥΡΚΟ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΣΔΕΝ ΘΑ ΤΡΕΞΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ
   ΤΩΡΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΟΛΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΡΟΜΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΙΣΡΑΙΛ ΑΦΗΣΤΕ ΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΥΣΤΙΚΑ ΠΕΝΗΝΤΑ ΤΑΝΚΣ ΚΑΙ ΜΙΑ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΕΦΕΔΡΩΝ ΜΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΦΑΙΝΩΝΤΑΙ
   ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΤΕΤΟΙΟΝ ΕΧΘΡΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΠΡΟΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΗΝΗΣΕΩΝ

  4. Μας δουλευουν και οι 2 Κουληδες και ο Τσιπρας χορευει καρσιλαμα

  5. Η Τουρκία έχει 3 γεωτρυπανα-πλοια..Εμείς,πόσα έχουμε?..
   Τώρα που θα πέσει η μαλαπερδα του Ερντογάν βαρειά ΜΑ ΠΟΛΥ ΒΑΡΕΙΑ στο κεφάλι του Κούλη και της Κούπας,θα δούμε μέχρι πόσο βαθειά θα φτάσει το Οθωμανικό γεωτρυπανο!!..
   Και θα δούμε τους περηφανους ΝεοΔημοκρατες,να σύρονται στα πόδια του Ερντογάν για μια πεολειχία ακόμα…
   Το κακό είναι ότι θα μας τον ακουμπήσουν κι εμάς! Κακό πράμα η επακουμβησις!!!

   1. Εχεις θεμα εσυ , ολο μαλαπερδες βαριες και πεοθυλασμους εχεις στο μυαλο σου χρυση μου!

  6. η Αθηνα δεν θα ανεχτει παραβιαση κυριαρχικων δικαιωματων..τοσα χρονια που γινονται εναεριες παραβιασεις τι κανετε; μας δουλευετε ψιλο γαζι ολοι..

  Leave a Response