ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! ΕΤΣΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ 800 ΕΥΡΩ ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ – ΒΗΜΑ ΒΗΜΑ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

  Κοινοποίηση:
  PROSOXI-MAKELEIO

  Οι εργαζόμενοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι που σταμάτησαν να δουλεύουν μετά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού θα λάβουν 800 ευρώ και για να τα πάρουν θα πρέπει να ακολουθήσουν μία συγκεκριμένη διαδικασία.

  Την απόφαση για την καταβολή των 800 ευρώ από το κράτος ανακοίνωσαν την Τετάρτη οι αρμόδιοι υπουργοί και ανέφεραν πως τα χρήματα θα δοθούν στις αρχές Απριλίου.

  Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται τα 800 ευρώ

  Αμεσα θα ενεργοποιηθεί η η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην Εργάνη και μέσω αυτής οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων που έκλεισαν με κρατική εντολή λόγω κορωνοϊού θα μπορούν να λάβουν τα 800 ευρώ, ποσό που καλύπτει το διάστημα 15 Μαρτίου- 30 Απριλίου και δίνεται έναντι του μισθού, που ο εργοδότης δεν οφείλει λόγω ανωτέρας βίας.

  Υπενθυμίζεται πως από τη διαδικασία εξαιρούνται οι αυτοί που εργάζονται εξ αποστάσεως, αυτοί που διατελούν σε πάσης φύσεως νόμιμη άδεια, το προσωπικό ασφαλείας.

  Το μέτρο αυτό αφορά περίπου 500.000 εργαζομένους, ενώ το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού και όχι μόνο βάσει αυτού του έκτακτου επιδόματος.

  Η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ θα καλύψει και τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους με μεγάλη μείωση του τζίρου, που οφείλεται στον κορωνοϊό.

  Η διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί

  Το πρώτο βήμα θα πρέπει να γίνει από τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες, οι οποίοι έβαλαν υποχρεωτικό λουκέτο βάσει του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας λόγω κορωνοϊού. Θα πρέπει να μπουν στο Πληροφοριακό Σύστημα Εργάνη, στη συνέχεια να επιλέξουν την καρτέλα «Ειδικά έντυπα» και από εκεί την επιλογή «Δηλώσεις Αναστολής Δραστηριοτήτων Εργοδοτών».

  Εκεί καλούνται να συμπληρώσουν όλα τα απαραίτητα πεδία, να αναφέρουν όχι μόνο τους εργαζόμενους που δεν εργάζονται λόγω του υποχρεωτικού λουκέτου, αλλά και και εκείνους που μπορεί να εξακολουθούν να εργάζονται (στην περίπτωση που λειτουργεί κάποιος από τους κλάδους της επιχείρησης (πχ στην εστίαση τα delivery).

  Οι απαραίτητες υπεύθυνες δηλώσεις μέσω Εργάνης

  Οι επιχειρήσεις και οι εργοδότες πρέπει να υπογράψουν υπεύθυνη Δήλωση στο Πληροφοριακό Σύστημα (ΠΣ) ΕΡΓΑΝΗ του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, με την οποία δηλώνουν ότι η επιχείρησή τους τελεί υπό το καθεστώς προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

  Τα στοιχεία των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών αντλούνται αυτόματα από το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ.

  Και οι εργαζόμενοι όμως θα πρέπει ο καθένας ατομικά να υποβάλλει υπεύθυνη Δήλωση σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα ανοίξει μέσα στο σύστημα ΕΡΓΑΝΗ.

  Θα πρέπει να αναφέρει:

  τα προσωπικά του στοιχεία,
  τα στοιχεία του προσωπικού τους τραπεζικού λογαριασμού (ΙΒΑΝ),
  τα στοιχεία της επιχείρησης στην οποία εργάζεται, προκειμένου να συμπεριληφθούν στα μέτρα οικονομικής στήριξης, αποζημίωσης ειδικού σκοπού, ασφαλιστικής κάλυψης, έκτακτων επιδομάτων, επιταγών κατάρτισης, που θα θεσπιστούν και θα εφαρμοστούν για τη στήριξη των εν λόγω εργαζομένων.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  8 Σχόλια

  1. ΚΥΡΙΕ ΣΤΕΦΑΝΕ ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ ΣΤΑ ΚΤΕΛ ΓΙΑΤΙ ΠΡΟΛΑΒΑΝΕ ΚΑΙ ΑΠΩΛΥΣΑΝΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΚΤΕΛ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΔΡΟΜΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΜΙΑ !!! ΟΥΤΕ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΟΥΤΕ ΤΟ 800ΑΡΙ !!! ΨΑΞΤΕ ΤΟ !!!

  2. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΑΝ ΜΗ ΤΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΥΤΗ Η ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ….

  3. Και όσες εταιρείες δεν έκλεισαν με κρατική απόφαση αλλά έκλεισαν με απόφαση του εργοδότη διότι δεν υπήρχαν πχ παραγγελίες λόγω του ιού ;;;
   Αυτοί τίποτα ;;;

   1. Αν η επιχείρηση κλείσει με απόφαση του εργοδότη και όχι κρατική εντολή, είναι υποχρεωμένος να σε πληρώνει κανονικά για όσο διάστημα παραμείνει κλειστή.

  4. Κι όσοι έχουν συμβάσεις που λήγουν μέσα στην διακοπή λειτουργίας και δεν τις ανανεώνουν λόγω κορονοϊου;
   Τίποτα.

   1. Οποιαδήποτε απόλυση γίνεται μετά την 15η Μαρτίου είναι παράνομη και δεν γίνεται αποδεκτή. Αν λήγει μετά την συγκεκριμένη ημερομηνία η σύμβαση εργασίας ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να την ανανεώσει μέχρι νεοτέρας.

  Leave a Response