ΠΟΙΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ; ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΤΟΥ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΜΟΧΘΟΥ; ΚΑΝΕΙΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΑΥΡΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΠΟΥ ΔΙΑΝΥΟΥΜΕ – ΕΝΝΕΑ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΧΑΣΑΝ ΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥΣ ΜΕΣΑ ΣΕ ΟΚΤΩ ΗΜΕΡΕΣ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΠΑΛΕΥΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΡΟΚΑΜΑΤΟ

  Κοινοποίηση:
  Συγκέντρωση στην πύλη της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος πραγματοποιούν αυτή την ώρα οι εργαζόμενοι, στο πλαίσιο της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η διοίκηση του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγικής Βιομηχανίας για το εργατικό δυστύχημα που σημειώθηκε τη Δευτέρα (29/05) με έναν νεκρό εργάτη και δύο σοβαρά τραυματισμένους, Τρίτη 30 Μαΐου 2023. 
(ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

  Όταν κανείς δεν ενδιαφέρεται για τους ανθρώπους του μεροκάματου αυτά συμβαίνουν! Σε διάστημα οκτώ ημερών έχουν χάσει την ζωή τους εννέα εργαζόμενοι επαναφέροντας στην επικαιρότητα με το πιο τραγικό τρόπο την έλλειψη κατάλληλων προδιαγραφών ασφαλείας, την επιτήρηση και την εφαρμογή των νόμων.

  Με μελανά χρώματα περιγράφει την κατάσταση της ασφάλειας στην εργασία στην Ελλάδα ο Ανδρέας Στοϊμενίδης, πρόεδρος του ΟΣΕΤΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Υγεία και Ασφάλεια στην Εργασία.

  Ο κ. Στοϊμενίδης επισημαίνει ότι εδώ και τρία χρόνια, μετά την ανεξάρτητη έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΟΣΕΤΕΕ), είχαν προβλέψει και επισημάνει την εξαιρετικά αρνητική πορεία των θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στη χώρα μας. Επίσης, ότι είχαν προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεργαστούν ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πολύ αρνητικής κατάστασης.

  «Από τις αρχές του 2023 μετράμε, σύμφωνα με τη διαρκή ανεξάρτητη έρευνα της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εργαζομένων Τεχνικών Επιχειρήσεων Ελλάδος, 71 απώλειες», σημειώνει ο ίδιος. Και συνεχίζει: «Είχαμε προβλέψει εδώ και τρία χρόνια την εξαιρετικά αρνητική πορεία των θεμάτων Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία (ΥΑΕ) στη χώρα μας και είχαμε προειδοποιήσει την κυβέρνηση ότι πρέπει να συνεργαστούμε ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της πολύ αρνητικής κατάστασης».

  Αναφερόμενος στις αιτίες της κορύφωσης των εργατικών δυστυχημάτων στην Ελλάδα, η οποία αποτελεί μάλιστα και τη μοναδική ευρωπαϊκή χώρα με αυτήν τη δραματική ανοδική τάση, σταχυολογεί κυρίως τις εξής:

  Την εντατικοποίηση της εργασίας, την έλλειψη συλλογικών συμβάσεων εργασίας, τις θεσμικές μεταλλάξεις και τους πειραματισμούς των ελεγκτικών μηχανισμών δίχως την πολιτική και οργανωτική υποστήριξή τους, την ελλιπή λειτουργία του τριμερούς διαλόγου Συνδικάτων – Εργοδοτών – Κυβέρνησης, τη νομοθέτηση μέτρων που αυξάνουν τις επικίνδυνες συνθήκες όπως η άσκηση έργου σε μη αδειούχους χειριστές μηχανημάτων και ηλεκτρολόγους, τη μη ίδρυση Ασφαλιστικού Φορέα για τον Επαγγελματικό Κίνδυνο, την αντιμετώπιση των ζητημάτων σε επίπεδο δικαιοσύνης (καθυστερήσεις, διάχυση της ευθύνης) και την πλήρη υποβάθμιση των θεμάτων ΥΑΕ, τα οποία τίθενται σε πολύ χαμηλή προτεραιότητά.

  «Τα δεδομένα αυτά μας οδηγούν σε αλλεπάλληλα αρνητικά ρεκόρ στην επαγγελματική υγεία και ασφάλεια. Και όλα αυτά σε μία στιγμή που η τάση στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θετική, η βελτίωση σαφής και τίθεται ο στόχος του εκμηδενισμού των εργατικών δυστυχημάτων και των επαγγελματικών ασθενειών για το 2030 (Vision Zero)», υπογραμμίζει.

  Για τη δραματική κατάσταση στον ελληνικό χώρο – όπως επισημαίνει ο κ. Στοιμενίδης – στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ζητηθεί η στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: «Θα επικοινωνήσουμε με τον αρμόδιο Επίτροπο κ. Νίκολα Σμιτ ώστε να συνεργαστούμε για την ανάσχεση της εξαιρετικά επικίνδυνης αυτής κατάστασης. Τα λόγια είναι περιττά. Είναι ώρα για άμεση ανάληψη ευθύνης και δράσης. Δεν μπορεί το 2023 σε μία χώρα της Ενωμένης Ευρώπης να χάνονται εργαζόμενοι με ρυθμό που δε σταματά να κλιμακώνεται», καταλήγει.

  Η ανάπτυξη μιας κουλτούρας ασφάλειας στον χώρο εργασίας και η συνεχής προσπάθεια για βελτίωση των συνθηκών ασφάλειας είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία των εργαζομένων και την αποτροπή των εργατικών ατυχημάτων, αλλά όλα αυτά φαίνεται να είναι ψιλά γράμματα στον βωμό του κέρδους.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  6 Σχόλια

  1. Ναι θα βάλει το κράτος ελεγκτικούς μηχανισμούς να ελέγχει ο κάθε τεχνίτης εάν κοτσάρισε σωστά τον γάντζο εάν ο συγκολλητής κρατάει την τσιμπίδα με βρεγμένα χέρια εάν ο μηχανικός φοράει τα άρβυλα του εάν ο ηλεκτρολόγος κατέβασε τον διακόπτη πριν δουλέψει εάν ο μανουβραδόρος χρησιμοποιεί ξεφτισμένο Σαμπάνι ρε μαλάκες έχετε δουλέψει ποτέ σε βαπόρι να δείτε τι παίζει??? Δηλαδή το κράτος θα έχει και έναν ελεγκτή πάνω απο το κεφάλι του κάθε τεχνίτη??? Η πόστα που δούλευε εκεί δεν έβλεπε πως κοτσάρισε το πτερύγιο?? Ομολογουμένως δύσκολο να βγάλεις και να κοτσάρεις πτερύγιο απο προπέλα kamewa αλλά αυτο δεν λέει τίποτα πάνω από όλα πρέπει να προσέχουν οι ίδιοι οι τεχνικοί. Τώρα όσο για τα σωματεία χαχαχα….δεν θα σχολιάσω τίποτα ..Σωματεία….χαχαχα….!!!! Θες να μήνεις άνεργος γράψου στο σωματείο χαχαχα…!!!

  2. Πάνω από 4.500 είναι οι νεκροί από τα τροχαία από τους δρόμους έχει σβήσει ακόμα και η διαγράμμιση.

   Το ΚΚΕ κρατάει τον έναν νεκρό σε δημοσιότητα για πολιτικούς καθαρά λόγους θέλουν να διαλύσουν την ναυπηγοεπισκευαστική με τις απεργίες

   να πάνε να δουλέψουν αρκετή ζημιά έχουμε κάνει σε όλη τη χώρα οι κομμουνιστές

   1. ξεφτιλισμένε ανεγκέφαλε, ο κομμουνισμός είναι Η ΜΟΝΗ ελπίδα για σας τους ραγιάδες.

  3. Αυτά τα λένε και τα κουμμούνια-συμμορίτες. Συγχαρητήρια για την εξέλιξη..

   1. Ρε φίλε,δεν είναι η πρώτη φορά που σχολιάζεις εδώ μέσα,βγάλε τις παρωπίδες που φοράς!Συμπολίτες μας χάνουν τη ζωή τους,απλοί βιοπαλαιστές και όχι κομματόσκυλα της Κουμουνδούρου ή του Περισσού!Γίνε λίγο άνθρωπος και συνειδητοποίησε ότι και το κόμμα σου δεν είναι λιγότερο κομμουνιστικό…

   2. “πελασγέ” της εθνοψέκας, μακάρι να ξεστραβωθείς κάποτε, και να σταματήσεις να είσαι ΤΟΣΟ πιονι που να κατηγορείς την μόνη πολιτική δύναμη που είναι πραγματικά στο πλευρό σου, σαν ο πιο χρήσιμος ηλίθιος του συστήματος.

  Comments are closed.