ΠΑΛΙ ΜΕ… ΧΑΡΤΟΥΡΑ ΑΠΑΝΤΑΕΙ ΤΟ ΥΠΕΞ ΣΤΟ “ΣΕΡΓΙΑΝΙ” ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – “ΕΞΑΦΑΝΙΣΑΝ” ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΑΝ ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΛΟΙΟ ΜΑΣ ΚΑΙ Ο ΣΤΟΛΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ…

  Κοινοποίηση:
  0-02-0a-35804bf17cad6ef58e0c753d249eac403873606e0e028a05761c477da4e39768_884a77cd

  Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας έδωσε εντολές με αποδέκτη την Άγκυρα για «έντονο διάβημα διαμαρτυρίας» για παρενόχληση πλοίου και έκδοση παράτυπης Navtex. Δηλαδή πάλι με “χαρτούρα” κάνει η χώρα διπλωματία και υπεράσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων με τον στόλο να παραμένει απαθής και μακριά από τα γεγονότα.

  Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ, δόθηκαν οδηγίες για την πραγματοποίηση έντονου διαβήματος διαμαρτυρίας αναφορικά με τουρκική παρενόχληση κατά του ερευνητικού πλοίου Nautical Geo, καθώς και την έκδοση παράτυπης Navtex.

  «Η συνεχιζόμενη αυτή τουρκική στάση είναι παντελώς απαράδεκτη» τονίζεται στο τέλος της ανακοίνωσης και οι τούρκοι τρέχουν στα λαγούμια από το φόβο τους.

  Το ερευνητικό πλοίο γαλλικών συμφερόντων «Nautical Geo» (υπό σημαία Μάλτας) που επιχειρεί τα τελευταία 24ωρα να διεξαγάγει έρευνες σε περιοχή ανατολικά της Κρήτης, στο πλαίσιο της χαρτογράφησης της πιθανής πορείας του αγωγού East Med, εμποδίζεται από τουρκικά πολεμικά κάθε φορά που βρίσκεται πέραν των χωρικών υδάτων (6 ν.μ.).

  Το τουρκικό ναυτικό δεν επέτρεπε στο «Nautical Geo» να προχωρήσει στις έρευνες τις οποίες έχει αναλάβει για λογαριασμό του ελληνικού Δημοσίου, κάτι που ήδη τότε το οδηγούσε να παραμείνει στην ευρύτερη περιοχή βόρεια της Κρήτης.

  Αυτή τη φορά το θέμα ήλθε στην επιφάνεια λόγω ελληνικής NAVTEX για έρευνες μεταξύ 16 και 22 Σεπτεμβρίου και αντι-NAVTEX εκ μέρους της τουρκικής πλευράς, βάσει της οποίας η Αθήνα δεν έχει δικαιοδοσία έξω από τα έξι ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης.

  Πρόκειται για την επί του πρακτέου υλοποίηση της «Ναυτικής Στρατηγικής» του απόστρατου, πλέον, υποναυάρχου Τσιχάτ Γιαϊτσί, ο οποίος και σημείωνε ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να αποκλίνει της άποψης ότι στο Αιγαίο τα ελληνικά νησιά διαθέτουν έξι μίλια χωρικών υδάτων και ουδεμία άλλη θαλάσσια ζώνη (προφανώς ούτε υφαλοκρηπίδα).

  !Δεδομένου ότι τουρκικά πλοία προχώρησαν σε παρενόχληση διά ασυρμάτου (hailing) του «Nautical Geo», στην περιοχή βρέθηκαν και κάποια σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού (Π.Ν.), δίχως ωστόσο να υπάρξει κάποια περαιτέρω κλιμάκωση φυσικά. Τι κι αν το τουρκολιβυκό σύμφωνο εξαφανίζει την Κρήτη;;; Αρκεί να μην υπάρχει κλιμάκωση…

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  Leave a Response