ΠΑΕΙ ΚΑΙ Η ΔΕΗ…ΤΗΝ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΑΝ! ΕΚΘΕΣΗ ΒΟΜΒΑ! ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΜΕ «ΛΟΥΚΕΤΟ» ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ 542 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΤΟ 2018

  Κοινοποίηση:
  1

  Αμφιβολία «σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους» εκφράζουν οι ορκωτοί λογιστές της Ernst & Young


  Ουσιώδης αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας της ΔΕΗ, διαπιστώνουν οι ορκωτοί ελεγκτές της Ernst & Young που υπογράφουν τις λογιστικές καταστάσεις της Επιχείρησης για την περσινή οικονομική χρήση.

  «Με βάση τις εκτιμήσεις της διοίκησης οι ανωτέρω συνθήκες οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν κατά τη διάρκεια των επομένων δώδεκα μηνών μεμονωμένα αλλά και στο σύνολό τους…. υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας, η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Η γνώμη μας δεν τροποποιείται σε σχέση με το θέμα αυτό», αναφέρεται στην έκθεση ελέγχου.

  Οι ορκωτοί ελεγκτές στις παρατηρήσεις τους, σημειώνουν ότι η ΔΕΗ παρουσιάζει μειωμένα έσοδα και υψηλές ζημίες προ φόρων, ενώ «οι βραχυπρόθεσμες απαιτήσεις της εταιρείας και του ομίλου κατά την εξεταζόμενη χρήση, υπολείπονταν κατά 949 εκατ. ευρώ και 708 εκατ. ευρώ των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεών τους, αντίστοιχα».

  Πού οφείλονται οι ζημιές της ΔΕΗ

  Πέντε είναι οι κυριότερες αιτίες που οδήγησαν στις μεγάλες ζημιές την ΔΕΗ, μετατρέποντας την επιχείρηση σε ωρολογιακή βόμβα που κινδυνεύει ανά πάσα στιγμή να απασφαλίσει.

  Στον σχηματισμό πρόβλεψης 164 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις προσωπικού, στην αρνητική επίπτωση κατά 196 εκατ. ευρώ από την πρόσθετη χρέωση των προμηθευτών για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ (ΠΧΕΦΕΛ), η οποία καταργήθηκε από αρχές του έτους, αλλά και στην αυξημένη δαπάνη κατά 146 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης των τιμών CO2 (με άμεση επίπτωση και στην αύξηση της Οριακής Τιμής Συστήματος -ΟΤΣ), το μεγαλύτερο μέρος της οποίας, όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, δεν μετακυλήθηκε στους καταναλωτές δεδομένου ότι δεν υφίσταται ρήτρα CO2 ή ΟΤΣ στα τιμολόγια χαμηλής τάσης της ΔΕΗ.

  Επιπλέον, στην αρνητική επίπτωση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας «ΝΟΜΕ» που ζημίωσαν τη ΔΕΗ κατά 223,8 εκατ. και τέλος στον σχηματισμό πρόβλεψης ύψους 78,7 εκατ. ευρώ για τόκους υπερημερίας που διεκδικεί βάσει εξώδικου ο ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ από τη συμμετοχή της στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας.

  Όπως σημειώνεται στις λογιστικές καταστάσεις, «το σύνολο των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων του ομίλου και της μητρικής εταιρείας υπερβαίνουν το σύνολο του βραχυπρόθεσμου ενεργητικού κατά το ποσό των περίπου 708 εκατ. και 949 εκατ., αντίστοιχα». Η διαφορά αυτή, οφείλεται κυρίως στη μείωση της λειτουργικής κερδοφορίας, την υποχρέωση αποπληρωμής εντός της χρήσης 2019 μακροπρόθεσμου δανεισμού ύψους 725,8 εκατ. ευρώ ενώ σημαντικό μέρος επίσης αποτελεί η πρόσθετη υποχρέωση για αγορές δικαιωμάτων CO2 λόγω της ραγδαίας αύξησης των διεθνών τιμών εντός του 2018.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  5 Σχόλια

  1. Τις πουστιες με τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις και τις υπηρεσίες κοινής ωφελείας που τις βάζετε;; που κλέβουν τον καταναλωτή σε κάθε λογαριασμό;;

  2. φιλε μου εμεις θα πληρωσουμε την ζημια και το χρεος οπως δωσαμε και στις κολοτραπεζες για να κανουν την καυλα τους αμ ετσι και εγω ανοιγω και διατηρω τραπεζα αφου πληρωνει ο λαος οσο για την δεη η καταστροφη ειναι η πολυ δημοκρατια και οι τεμπεληδεςσυνδικαλιστες που ειναι μονο για εκδρομες και διασκεδασεις βλεπετε και στον δρομο ενας σκαβει και τον κοιτανε απο πανω δεκα αυτη ειναι η καταντια μας παντου κοπριταρια και πληρωνονται. το χρεος που αναφερει το αρθρο ειναι φεσια υπουργειων και δημοσιων υπηρεσιων αλλοι κοπριτες απο εκει

  3. Ποιον κοροιδευετε παρταλια;Τη ΔΕΗ,το μεγαλυτερο μονοπωλιο της Ελλαδος το πτωχευσαν,για να το πουλησουν φθηνα,οπως & αλλες κρατικες Ελληνικες επιχειρησεις,στους τοκογλυφους της Ευρωπης,αφου πηραν τις μιζες τους,τα ελληνοφωνα παρταλια που μας κυβερνουν.

  4. Να τα πάρουν από τούς διευθυντάδες τους πού παίρνουν ”ψίχουλα” καί απο τους ”καναλάρχες και μεγαλοεπιχειρηματίες” που δέν χρωστάνε μία.
   Να το σκεφτόντουσαν ότα έκοβαν το ρεύμα σε άτομα με ανάγκες.

  Leave a Response