ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ – ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΕΙ – Η ΔΥΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΝ ΧΕΙΜΩΝΑ ΧΩΡΙΣ ΡΩΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

  Κοινοποίηση:
  aerio

  Ο χειμώνας που έρχεται είναι εξαιρετικά κρίσιμος, καθώς η θέρμανση της Δυτικής Ευρώπης εξαρτάται άμεσα από το ρωσικό αέριο.

  Σε επισφαλή θέση βρίσκεται η Δυτική Ευρώπη καθώς, το περασμένο καλοκαίρι, στην περιοχή σημειώθηκε ρεκόρ θερμοκρασίας και έτσι δεν μπόρεσε να παραχθεί τόση ενέργεια από αιολικά εργοστάσια και, ως εκ τούτου, οι προμηθευτές ενέργειας έπρεπε να αξιοποιήσουν τα αποθέματα φυσικού αερίου.

  Επισημαίνεται ότι, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, η Ευρώπη συσσωρεύει συνήθως ένα πλεόνασμα φυσικού αερίου από τον χειμώνα και, μπαίνοντας στον Οκτώβριο, η περιοχή είναι συνήθως πάνω από το 90% σε αποθέματα, αλλά αναμένεται να βρίσκεται στο 78% μέχρι το τέλος του μήνα, κάτι που θα χαρακτηριστεί ως το χαμηλότερο ρεκόρ.

  Πάντως, η Gazprom, μια ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου, προμηθεύει πάνω από το 40% του φυσικού αερίου στην Ε.Ε..

  Η ρωσική εταιρεία δεν έχει δεσμευτεί για την αύξηση της προσφοράς και ενδέχεται να κρατά τα κλειδιά για τη θέρμανση της Ευρώπης κατά τους χειμερινούς μήνες που έρχονται.

  Επισημαίνεται ότι σχετική έκθεση της εταιρείας Wood Mackenzie αναφέρει ότι αν η Ευρώπη αντιμετωπίσει έναν σχετικά φυσιολογικό χειμώνα, τα αποθέματα φυσικού αερίου δεν θα φτάσουν στο μηδέν, ωστόσο δεν αποκλείεται η συνέχιση της εκτόξευσης των τιμών.

  Ωστόσο, σύμφωνα με το χειρότερο σενάριο, κατά την προαναφερθείσα έκθεση, η Δυτική Ευρώπη θα μπορούσε να… ξεπαγιάσει.

  Σε αυτή την περίπτωση, ένας κρύος χειμώνας τόσο στη Δυτική Ευρώπη, στη Ρωσία και στην Ασία θα μπορούσε να οδηγήσει σε έλλειψη φυσικού αερίου. Έτσι, με την Gazprom να προτάσσει τη ρωσική αγορά σε αυτήν την περίπτωση, θα αφήσει την υπόλοιπη Ευρώπη και την Ασία να «πολεμήσει» τον κρύο χειμώνα με ό,τι απομείνει.

  Οι μετεωρολόγοι πιστεύουν ότι αυτό θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα αδύναμο έτος του φαινομένου La Niña, που συνδέεται με πιο δροσερούς χειμώνες στην Ευρώπη.

  Επισημαίνεται ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες διαπραγματεύονται με τη Ρωσία και την Gazprom προκειμένου να αυξηθεί η παροχή φυσικού αερίου για να αποφεύχθει μια κατάσταση, σύμφωνα με την οποία μια ενεργειακή καταστροφή βρίσκεται μόλις ένα κυβικό μέτρο μακριά.

  Μάλιστα, εάν ο αγωγός Nord Stream 2, δηλαδή ο αγωγός φυσικού αερίου μέσω της Βαλτικής Θάλασσας που συνδέει τη Ρωσία με τη Γερμανία, λειτουργήσει αυτόν τον χειμώνα, θα μπορούσε να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει το χειρότερο σενάριο.

  Πάντως, για τη Δυτική Ευρώπη, ο χειμώνας του 2021-2022 θα μπορούσε να εξαρτηθεί από το πόσο αέριο ρέει από τα Ανατολικά.

  ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

  2 Σχόλια

  1. ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΤΗΝ ΑΓΓΛΟ-ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ!!! ΜΟΛΙΣ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΔΩΣΟΥΝ ΤΟ Ο.Κ., ΟΙ ΡΩΣΟΙ,ΘΑ ΠΛΗΜΜΥΡΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΜΕΣΩ ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ!!! ΥΠΟΓΕΙΟΣ “ΑΞΟΝΑΣ ΡΩΣΙΑΣ-ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ”..ΚΑΙ “ΚΛΑΜΑ” ΟΙ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ “ΑΤΛΑΝΤΙΣΤΕΣ”!!!!!!!!!!!

   1. τι μαλακία έγραψες ρε φίλε; οι Γερμανοί είναι τα αφεντικά στο παιχνίδι; ή οι Ρώσοι με έστειλες εντελώς

  Leave a Response