ΜΑΥΡΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΡΑΓΙΖΟΥΝ ΚΑΡΔΙΕΣ! ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ! (ΒΙΝΤΕΟ & ΕΙΚΟΝΕΣ)

    Κοινοποίηση:
    ellada

    Στις 2 Ιουνίου 1941 γερμανοί αλεξιπτωτιστές εκτέλεσαν τους άρρενες κατοίκους του χωριού Κοντομαρί των Χανίων, ως αντίποινα για τη συμμετοχή τού ντόπιου πληθυσμού στη Μάχη της Κρήτης (20 Μαΐου-31 Μαΐου 1941).

    bundesarchiv2-thumb-large

    Η σφαγή στο Κοντομαρί, που βρίσκεται 18 χιλιόμετρα δυτικά της πόλης των Χανίων και 3 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Μάλεμε, ήταν τα πρώτα από μια σειρά αντιποίνων που έγιναν στην Κρήτη από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

    Με την έναρξη της αεραποβατικής επιχείρησης στην Κρήτη, οι αλεξιπτωτιστές του 3ου Τάγματος της 1ης Μεραρχίας Αλεξιπτωστιστών της Βέρμαχτ προσγειώθηκαν στα νοτιοανατολικά του αεροδρομίου του Μάλεμε.

    Οι εισβολείς αντιμετωπίστηκαν από άνδρες του Νεοζηλανδικού Στρατού (21ο και 22ο Τάγμα) και από ντόπιους πολίτες, που έφεραν από πρωτόγονα έως απαρχαιωμένα όπλα.

    Οι γερμανοί αλεξιπτωτιστές αντιμετώπισαν απρόσμενα ισχυρή αντίσταση και υπέστησαν μεγάλες απώλειες.

    Έχασαν από 400 έως 600 άνδρες, καθώς και το διοικητή τους, ταγματάρχη Ότο Σέρμπερ.

    Η ίδια τύχη περίμενε τους γερμανούς εισβολείς και στις υπόλοιπες περιοχές της Μεγαλονήσου όπου ανέπτυξαν επιχειρησιακή δράση.

    Αμέσως άρχισαν να κυκλοφορούν φήμες για κακομεταχείριση των γερμανών αλεξιπτωτιστών από τον ντόπιο πληθυσμό.

    Γερμανικές στρατιωτικές αναφορές έκαναν λόγο για επιθέσεις Κρητικών κατά στρατιωτών τους με μαχαίρια, τσεκούρια, ακόμα και δρεπάνια.

    Άλλωστε, η πρωσική ηθική περί πολέμου ήταν αντίθετη προς την εμπλοκή πολιτών στον πόλεμο, τον οποίον όφειλαν να διεξαγάγουν επαγγελματίες στρατιώτες.

    Οι φήμες και οι αναφορές γνωστοποιήθηκαν στον αντικαγκελάριο του Τρίτου Ράιχ και βετεράνο πιλότο Χέρμαν Γκέριγκ (1893 – 1946), ο οποίος διέταξε τον επικεφαλής του Σώματος των Αλεξιπτωπτιστών, Κουρτ Στούντεντ (1890 – 1978), να προβεί σε ανακρίσεις και αντίποινα, αν αυτό κρινόταν απαραίτητο.

    Ο Στούντεντ δεν έχασε χρόνο και εξέδωσε διαταγή αμέσως μετά την κατάληψη της Κρήτης (31 Μαΐου), με την οποία οι στρατιωτικές μονάδες που ενεπλάκησαν σε μάχες με πολίτες όφειλαν να προβούν σε αντίποινα.

    Ακολουθώντας τη διαταγή του Στούντεντ, ο υπολοχαγός Χορστ Τρέμπες (1916-1944) με τους εναπομείναντες άνδρες του 3ου Τάγματος Αλεξιπτωτιστών κατευθύνθηκε προς το Κοντομαρί, πλησίον του οποίου είχαν βρεθεί τα πτώματα κάποιων συμπολεμιστών τους.

    Αμέσως μετά την άφιξή τους, οι Γερμανοί συγκέντρωσαν τους κατοίκους και, αφού απελευθέρωσαν τα γυναικόπαιδα, πήραν ως ομήρους τους περισσότερους από τους άνδρες του χωριού.

    Τους οδήγησαν σε έναν ελαιώνα έξω από το χωριό και τους εκτέλεσαν.

    Ο αριθμός των εκτελεσθέντων ποικίλλει, από 23 έως 60.

    Ο 25χρονος Χορστ Τρέμπες παρασημοφορήθηκε για την πράξη του αυτήν από τον Γκέρινγκ με το Σταυρό των Ιπποτών του Σιδηρού Σταυρού, αλλά τρία χρόνια αργότερα σκοτώθηκε στη Νορμανδία.

    Τη Σφαγή στο Κοντομαρί αποτύπωσε με το φωτογραφικό του φακό ο Φραντς – Πέτερ Βάιξλερ, ο οποίος υπηρετούσε ως πολεμικός ανταποκριτής στο Τμήμα Προπαγάνδας της Βέρμαχτ.

    Λίγους μήνες αργότερα ο Βάιξλερ απολύθηκε από το στρατό και κατηγορήθηκε για εσχάτη προδοσία, επειδή βοήθησε κάποιους Κρητικούς να αποδράσουν και δημοσιοποίησε κάποιες από τις φωτογραφίες που τράβηξε στο Κοντομαρί.

    Αμέσως μετά τον πόλεμο κατέθεσε στη Δίκη της Νυρεμβέργης ως μάρτυρας κατηγορίας κατά του Χέρμαν Γκέριγκ και το 1955 επισκέφθηκε το μαρτυρικό χωριό, όπου του επιφυλάχθηκε θερμή υποδοχή από τους κατοίκους.

    Το φωτογραφικό υλικό του Βάιξλερ παρέμεινε θαμμένο στα ομοσπονδιακά αρχεία της τότε Δυτικής Γερμανίας έως το 1980, όταν ανακαλύφθηκε από το δημοσιογράφο Βάσο Μαθιόπουλο (1929-2013) και συσχετίστηκε με τη σφαγή στο Κοντομαρί από το δημοσιογράφο Κώστα Παπαπέτρου.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    5 Σχόλια

    1. Kαι ο τσογλανος ο Μητσοτακης τους χαριζει 500 δισ ΕΥΡΩ δινοντας τον “αχρηστο” οπως λεει λιγνιτης, ενω αχρη
      στος και προδοτης ειναι ο ιδιος, στους Γερμανους,ο οποιος μετατρεπομενος σε συνθετικο πετρελαιο, θα φερει
      εσοδα 500 δισ, ΕΥΡΩ! Ειπατε τιποτα? Τι αλλο πρεπει να γινει να ξεσηΚωθουμε να σωσουμε την Πατριδα μας, τα
      σπιτια μας,την πιστη μας??? ΤΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙΙ ?? Και μαλιστα ειχε το θρασος στη συνεντευξη που εδωσε σε καναλι της πατριδος του, στη Γερμανια φυσικα, να πει οτι, καιρος ειναι οι Ελληνες να βρουν να κανουν κατι αλλο!!!
      Αντε ραγιαδες ας αφησουμε τον καναπε και ας ενωθουμε ολοι μαζι να διωξουμε τους εφιλατες της Ελλαδος μας!
      Ειναι αυτοι που ψηφισαν νΟΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΤΑΞΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ! Ειναι αυτοι
      που ολοι μαζι ενωθηκαν και προστατεψαν τους αλλους προδοτες για τη συμφωνια των Πρεσπων! Ειναι αυτοι
      που απαγορευσαν την Ορθοδοξια μας να λειτουργησει ελευθερα τις ημερες του Πασχα και αφησαν ελευθερους
      τους λαθρομεταναστες να γιορτασουν το ραμαζανι τους! Ειναι αυτοι που σκοπιμα δεν ανακηρυσσουν την ΑΟΖ
      για να υλοποιηθει το σχεδιο ΕΙΡΗΝΗ του Κισσιγκερ για διαμελισμο του Αιγαιου και οχι μονο! Τελος δεν εχουν
      οι πραξεις προδοσιας των σιχαμενων πολιτικων της χωρας μας!!! Φτανει πια, ας θυμωσει λιγο η ψυχη μας για
      να αντιδρασουμε, να βαλουμε φραγμο στα σχεδια τους για ολοκληρωτικη γενοκτονια καθε τι Ελληνικου εμψυχου και αψυχου.Γιατι ο τελικος σκοπός τους ειναι αυτος!

    2. Σήμερα όμως την ίδια ημερομηνία αλλά στο Σωτήριο έτος 2020 επί Μητσοτάκη του Β’ του ..Κορωνοφάγου (!)οι ίδιοι Κρητικοί περιμένουν πως και πως τους Γερμανούς…ως τουρίστες αυτή την φορά μπας κινηθεί τίποτα απο την “βαριά”τους βιομηχανία τον Τουρισμό που έχει πιάσει πάτο…και “κλαίνε”όλοι μαζί! !!!

    3. Τους βρωμοάγγλους τους άφησαν οι Γερμανοί να φύγουν ενώ τους Έλληνες εκτέλεση …Χμμμμ
      Τελικά ποιοι μας έκαναν περισσότερο κακό οι κατακτητές Γερμανοί ή η βρωμοφάρα της Αγγλίας??
      Οι πουλημένες Λέρες Βρετανοί φυσικά ποιοι άλλοι
      Ενεκαθεν ξέρανε να εγκαταλείπουν τους “συμμάχους” τους
      Άντε γιατί οι λάθος συμμαχίες πληρώνονται κάποια στιγμή

      1. Τις λαθος λάθος συμμαχίες απο το 1821 πληρώνουμε ακομη και σήμερα…

    Comments are closed.