ΜΑΚΕΛΕΙΟ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΒΕΝΖΙΝΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ! ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ ΑΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΤΙΜΗΣ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ! ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Κοινοποίηση:
    ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ

    Κατακόρυφα αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου έπειτα από τις επιθέσεις το Σάββατο εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco στη Σαουδική Αραβία. Οι τιμές κατέγραψαν άνοδο πάνω από 10%!

    Το αργό WTI, έφτασε τα 60,71 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας αύξηση 10,68%, ενώ η τιμή του Μπρεντ στα 67,31 δολάρια το βαρέλι (αύξηση 11,77%).

    Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν σήμερα υψηλό εξαμήνου στις ασιατικές αγορές. Συγκεκριμένα οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 15%. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση τους από τον Μάιο, στα 60,89 δολάρια το βαρέλι.

    Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 13% στα 68,06 δολάρια το βαρέλι. Νωρίτερα είχαν καταγραφεί στα 71,95 δολάρια το βαρέλι.

    Τραμπ: Είμαστε έτοιμοι για αντίποινα
    Την ίδια ώρα οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι ξέρουν ποιός κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις aκαι είναι έτοιμες να προβούν σε αντίποινα, αλλά περιμένουν εξακρίβωση και την εκτίμηση των Σαουδαράβων για το ποιοι ευθύνονται για την επίθεση, πριν αποφασίσουν πως θα δράσουν, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

    Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις στις σαουδαραβικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

    «Ο πετρελαϊκός εφοδιασμός της Σαουδικής Αραβίας δέχθηκε επίθεση. Υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι γνωρίζουμε τον ένοχο, είμαστε έτοιμοι και οπλισμένοι με βάση τις επαληθεύσεις, αλλά περιμένουμε από το Βασίλειο να μας πει ποιος πιστεύει ότι είναι ο ένοχος αυτής της επίθεσης και υπό ποιους όρους θα δράσουμε!», έγραψε ο Τραμπ στο twitter.

    «ΑΦΘΟΝΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ!» πρόσθεσε σε επόμενο tweet του.

    «Ανακριβές τα περί συνάντησης με Ιρανούς»
    Παράλληλα εμφανίστηκε να υποβαθμίζει την προοπτική για μια ενδεχόμενη συνάντησή του με Ιρανούς αξιωματούχους, λέγοντας ότι τα δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι είναι διατεθειμένος για μια τέτοια συνάντηση χωρίς προϋποθέσεις, είναι ανακριβή.

    «Τα Fake News λένε ότι είμαι πρόθυμος να συναντηθώ με το Ιράν, ‘Χωρίς Προϋποθέσεις’. Αυτή είναι μια ανακριβής δήλωση (ως συνήθως!)», έγραψε ο Τραμπ στο twitter.

    Στην πραγματικότητα, μόλις πριν λίγες μέρες, στις 10 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε ότι ο «πρόεδρος Τραμπ είναι έτοιμος να συναντηθεί χωρίς προϋποθέσεις» με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί στην ερχόμενη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

    Παράλληλα χθες Κυριακή η σύμβουλος του Λευκού Οίκου Κελιάν Κόνγουεϊ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια συνάντηση μεταξύ Τραμπ και Ροχανί.

    Χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου
    Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης ότι ενέκρινε τη χρήση των στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ, αν κριθεί αναγκαίο και σε ποσότητα που θα καθοριστεί.

    «Έπειτα από τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, που ενδεχομένως να έχουν επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου, ενέκρινα τη χρήση στρατηγικών αποθεμάτων πετρελαίου, αν κριθεί αναγκαίο, και σε ποσότητα που πρόκειται να καθοριστεί ώστε να παραμείνουν οι αγορές επαρκώς εφοδιασμένες», δήλωσε ο Τραμπ με ανάρτηση στο twitter.

    «Επίσης ενημέρωσα όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες να επισπεύσουν τις εγκρίσεις από πετρελαιαγωγούς, επί του παρόντος σε διαδικασία αδειοδοτήσεων στο Τέξας, και σε πολυάριθμες άλλες Πολιτείες».

    Από τις επιθέσεις με τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της εταιρείας Aramco, διακόπηκε προσωρινά η παραγωγή. Τα πλήγματα διέκοψαν την εξόρυξη 5,7 εκατομμυρίων βαρελιών αργού, ήτοι σχεδόν του 50% του συνόλου της παραγωγής ή πάνω από το 5% του παγκόσμιου εφοδιασμού.

    Μεταφορές, τιμές καυσίμων

    Ο πρώτος κλάδος που θα αισθανθεί τις επιπτώσεις θα είναι οι μεταφορές. Οι πρώτοι που θα νοιώσουν τις επιπτώσεις θα είναι οι οδηγοί αυτοκινήτων, καθώς βέβαιες θα πρέπει να θεωρούνται οι ανατιμήσεις στα καύσιμα. Την Παρασκευή η μέση πανελλαδικά τιμή αντλίας ήταν 1,589 ευρώ για την απλή αμόλυβδη βενζίνη, 1,814 ευρώ για την σούπερ αμόλυβδη, 1,371 ευρώ για το ντίζελ κίνησης, και 0,757 ευρώ για το υγραέριο. Τις αμέσως επόμενες ημέρες οι τιμές θα πάρουν την ανιούσα, κάτι που άλλωστε συμβαίνει άμεσα στην ελληνική αγορά κάθε φορά που συμβαίνουν σοβαρά περιστατικά σαν αυτό της Σαουδικής Αραβίας, δίχως οι μειώσεις να μετακυλίονται με την ίδια ταχύτητα, όταν αποκλιμακώνονται οι διεθνείς τιμές. Σημειωτέον ότι σε λιγότερο από ένα μήνα, θα κάνει πρεμιέρα και το πετρέλαιο θέρμανσης.

    Οι τιμές αντλίας για τους οδηγούς αφορούν την άμεση επίπτωση. Στο κακό – πάντα- σενάριο, που δεν αποκλιμακωθούν γρήγορα οι διεθνείς τιμές, τότε μεσοπρόθεσμα είναι πιθανό η έκρηξη του μαύρου χρυσού να προκαλέσει αυξήσεις των μεταφορικών στη βιομηχανία, άνοδο στο σχεδόν μηδενικό πληθωρισμό, και ενδεχομένως ευρύτερες αλλαγές σε επιχειρηματικούς σχεδιασμούς.

    Στο ίδιο πάντα κακό σενάριο, τυχόν διατήρηση του πετρελαίου επί μακρόν στα παραπάνω επίπεδα θα απειλήσει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών της χώρας, η οποία είναι σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές μαύρου χρυσού. Κάθε φορά άλλωστε που συμβαίνει παρόμοια κρίση, η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη που πλήττονται περισσότερο, καθώς η συμμετοχή φυσικού αερίου, βιοκαυσίμων, και άλλων μορφών ενέργειας στο ενεργειακό της ισοζύγιο, παραμένει μικρή. Ακόμη και σήμερα, πάνω από το 50% της ετήσιας ενεργειακής κατανάλωσης της χώρας καλύπτεται από εισαγόμενο πετρέλαιο, καθιστώντας την μια από τις πιο ευάλωτες στην Ευρώπη ως προς την ασφάλεια του εφοδιασμού.

    Τα παραπάνω μένει φυσικά να φανούν στην πορεία. Το μόνο βέβαιο είναι το χτύπημα στην Σαουδική Αραβία ξαναζωντανεύει τον εφιάλτη του ακριβού πετρελαίου, ειδικά για εξαρτημένες από τον μαύρο χρυσό οικονομίες όπως η ελληνική, η οποία είχε επί αρκετά χρόνια ευνοηθεί από τις χαμηλές του τιμές.

    Σε διεθνές επίπεδο αν η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας διαταραχθεί για σημαντικό χρονικό διάστημα – τουλάχιστον κάποιων εβδομάδων – τότε οι αγοραστές στην Ασία που αναζητούν βαρύτερης ποιότητας αργό για να τροφοδοτήσουν τα διυλιστήριά τους, θα επιχειρήσουν να προμηθευτούν περισσότερα ιρανικά βαρέλια, ασχέτως των γεωπολιτικών εξελίξεων.

    Από την πλευρά του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ανέφερε ότι παρακολουθεί την κατάσταση, προσθέτοντας ωστόσο ότι οι αγορές είναι «επαρκώς εφοδιασμένες», κάτι που υποδηλώνει ότι αναμένει από τη Σαουδική Αραβία να αποκαταστήσει σύντομα την παραγωγή της.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: