ΚΟΛΑΣΜΕΝΗ ΕΛΛΑΔΑ ΒΥΘΙΣΜΕΝΗ ΣΤΙΣ “ΠΥΘΙΕΣ” ΣΕΙΣΜΟΛΟΓΩΝ-ΛΟΙΜΩΞΙΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΝΩΝ- ΑΥΤΟΙ ΚΥΒΕΡΝΟΥΝ ΜΙΑ ΧΩΡΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΤΑ ΚΑΓΚΕΛΑ – ΟΛΟΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΝΑΝ ΣΚΑΣΜΟ ΛΕΦΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

    Κοινοποίηση:
    lekkas-1024x683

    Έκπληξη και ανησυχία προκάλεσε χθες στους σεισμολόγους ο νέος ισχυρός μετασεισμός, που άγγιξε τα 6 Ρίχτερ, στην Ελασσόνα.

    Τα 5,9 Ρίχτερ ήταν ένας σεισμός που δεν περίμεναν και όπως τονίζουν δεν πρόκειται για μετασεισμό των 6 Ρίχτερ, αλλά για έναν νέο σεισμό ο οποίος μάλιστα προήλθε από ένα νέο ρήγμα το οποίο ήταν άγνωστο μέχρι τώρα.

    Οι δύο μεγάλοι σεισμοί σε διάστημα περίπου 30 ωρών, έχουν προκαλέσει την έκπληξη σε όλους τους σεισμολόγους. Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του διευθυντή Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάση Γκανά, ο οποίος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3, επισήμανε και αυτός ότι πρόκειται για έναν νέο σεισμό, που θα έχει τη δική του σεισμική ακολουθία. Σημείωσε δε πως πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που τελευταία φορά που εμφανίστηκε στην Ελλάδα, ήταν το 2014 στην Κεφαλονιά.

    Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κ. Ευθύμη Λέκκα, καθώς ανέφερε πως ο χθεσινός σεισμός το βράδυ «αποτελεί έκπληξη».

    Οπως είπε, πρόκειται για σεισμό που ταρακούνησε την περιοχή της Λάρισας, ενώ ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος του ρήγματος, ο ο οποίος δεν ήταν γνωστός μέχρι τώρα. Ο κ. Λέκκας ξεκαθάρισε και στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως επρόκειτο για δεύτερο κύριο σεισμό και δεν απέκλεισε μετασεισμό ίδιου μεγέθους.

    Ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, σεισμολόγος και πρώην διευθυντής Ερευνών στο Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, σε ανάρτησή του στο Facebook αναφέρει πως και οι δύο μεγάλοι σεισμοί, σύμφωνα με τις μετρήσεις από το Γερμανικό Γεωφυσικό Κέντρο ήταν μεγέθους 6,3 Ρίχτερ, τονίζοντας πως οι μετασεισμοί θα συνεχιστούν.

    Έκανε λόγο για ένα «σεισμικό ζεύγος» αναφορικά με τους δύο κύριους σεισμούς, τονίζοντας ότι είναι ένα «εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο», αλλά και πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί καθώς «ο κίνδυνος δεν έχει περάσει».

    Παπαζάχος: Έρχεται δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς

    Ο νέος ισχυρός μετασεισμός προκάλεσε έκπληξη στους σεισμολόγους καθώς ενεργοποιήθηκε ένας άλλος κλάδος που δεν ήταν γνωστός, ο βόρειος κλάδος του Μεσοχωρίου.

    O καθηγητής σεισμολογίας, Κώστας Παπαζάχος, μέσω της εκπομπής «Κοινωνία Ώρα MEGA» είπε ότι θα υπάρξει μια δύσκολη εβδομάδα με μετασεισμούς στην περιοχή της Ελασσόνας και τόνισε την ανάγκη να μείνουν οι κάτοικοι μακριά από τα σπίτια τους.

    «Όταν έχεις μετασεισμική ακολουθία σε εξέλιξη, γίνονται πολλές φορές πολύ ισχυροί μετασεισμοί, οι οποίοι θα φέρουν ετοιμόρροπα κτίρια σε κατάρρευση, θα προκαλέσουν νέους τραυματισμούς. Είδαμε χθες ανθρώπους να βγαίνουν από τα σπίτια, χωρίς τα σπίτι να είναι κατάλληλα Για την επόμενη εβδομάδα πρέπει να μείνουν εκτός σπιτιών. Η επόμενη εβδομάδα θα είναι όλη δύσκολη. Δεν πρόκειται να ηρεμίσουμε. Μέχρι την Καθαρά Δευτέρα έτσι θα πάμε» σημείωσε.

    Σύμφωνα με τον κ. Παπαζάχο το 75% των μετασεισμών γίνεται την πρώτη εβδομάδα μετά τον ισχυρό σεισμό.

    Υπογράμμισε ότι «όταν κάποιος είναι έξω από τη ζώνη του ρήγματος και είναι τόσο μακριά, πχ ένας κάτοικος της Λάρισας, και μένει σε ένα σπίτι που δεν εμφάνισε κάτι, δεν έχει κανένα λόγο να μείνει εκτός του σπιτιού του».

    Σε ότι αφορά στον σεισμό, έκανε λόγο για έναν «πάρα πολύ ισχυρό μετασεισμό, της τάξη του 6,1 της Κλίμακας Ρίχτερ. Έγινε στο πιο δυτικό τμήμα αλλά μέσα στο χώρο της ακολουθίας. Δεν είναι σπάνιο σε αυτές τις περιπτώσεις».

    Πρόσθεσε δε ότι ταν γίνονται τόσο μεγάλοι μετασεισμοί «είναι πολύ σπάνιο να έχουμε απανωτούς 3-4 μετασεισμούς, αντίστοιχου μεγέθους. Πραγματικό πολύ σπάνιο. Όμως τίποτα δεν είναι αδύνατο».

    Συνεχίζεται ο χορός των μετασεισμών -Στους δρόμους παραμένουν οι κάτοικοι

    Ο χθεσινός σεισμός προκάλεσε ένα ακόμη «τσουνάμι» από μετασεισμούς, καθώς δεκάδες σημειώθηκαν τη νύχτα και στα δύο ρήγματα στην περιοχή. Μετά τα 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκαν ισχυροί μετασεισμοί, με τους κυριότερους σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών να μετρώνται σε 5,1 Ρίχτερ (21:23), 4,1 (20:45), 4,3 (21:31), 4,2 (22:03), 3,7 (22:41) και 3,8 (02:34).

    Ο «χορός» των σεισμών έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στους κατοίκους των γύρω περιοχών που παραμένουν εκτός των σπιτιών τους και διαμένουν είτε σε ξενοδοχεία, είτε σε σκηνές που έχουν στηθεί σε τοπικά γήπεδα, κυρίως στην περιοχή Δαμάσι.

    Ακόμη και στην πόλη της Λάρισας αρκετοί κάτοικοι ανήσυχοι από τους συνεχόμενους μετασεισμούς, αποφάσισαν να περάσουν τη νύχτα στα αυτοκίνητά τους, φοβούμενοι έναν νέο μεγάλο σεισμό.

    Για λόγους ασφαλείας μάλιστα, το δικαστικό Μέγαρο της πόλης δεν θα λειτουργήσει σήμερα.

    Ακόμη και στα Τρίκαλα και τον Βόλο όπου ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός, πολίτες βγήκαν στους δρόμους και τις πλατείες, φοβούμενος τα χειρότερα. Στα Τρίκαλα, τα σχολεία αποφασίστηκε να παραμείνουν κλειστά για λόγους ασφαλείας.

    Από τα 5,9 Ρίχτερ χθες, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, δύο σπίτια κατέρρευσαν και σε ένα σπίτι έχει ξεσπάσει φωτιά, με τους κατοίκους να παραμένουν μακριά από τα σπίτια τους καθώς θεωρείται επικίνδυνο να επιστρέψουν σε αυτά. Ακόμη, ένας βράχος από τα Μετέωρα αποκολλήθηκε και έπεσε σε πολύ κοντινή απόσταση από σπίτια και τον ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στην περιοχή της Μικρής Αϊάς.
    Ευρεία σύσκεψη σήμερα για την διαχείριση της κατάστασης

    Μετά την νέα ισχυρή σεισμική δόνηση σήμανε εκ νέου συναγερμός στην Πολιτική Προστασία και σήμερα στις 9 το πρωί έχει προγραμματιστεί ευρεία σύσκεψη, παρουσία του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, και όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τον βέλτιστο συντονισμό των ενεργειών προς αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

    Την ίδια ώρα, σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους συναρμόδιους φορείς βρίσκεται ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος στέλνει εσπευσμένα στην περιοχή της Ελασσόνας τον γ.γ. Β. Παπαγεωργίου προκειμένου να είναι παρών στην σύσκεψη. Η Πολιτική Προστασία έκανε έκκληση στους κατοίκους να μην μπαίνουν σε κτίρια που έχουν ζημιές

    Σημειώνεται, επίσης, ότι συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται στην περιοχή για την άμεση αποκατάσταση προβλημάτων ηλεκτροδότησης που έχουν προκύψει, ιδίως στο χωριό Μεσοχώρι.

    Να τονιστεί πως χθες μέχρι και πριν τον νέο μεγάλο σεισμό, είχε γίνει ήδη αυτοψία από τα 6 Ρίχτερ σε 294 κτίρια και σε 35 σχολικές μονάδες σε Κοινότητες του Δήμου Τυρνάβου και Ελασσόνας και σήμερα, με εντολή του Γενικού Γραμματέα Υποδομών κ. Γιώργου Καραγιάννη, θα ενισχυθεί η προσπάθεια με κλιμάκιο 50 μηχανικών του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την γρηγορότερη και αποτελεσματικότερη διενέργεια αυτοψιών στις πληγείσες περιοχές των Δήμων Ελασσόνας και Τυρνάβου. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τρία ξενοδοχεία στα Τρίκαλα και δύο στη Λάρισα έχουν μισθωθεί από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για τους κατοίκους που δεν επιθυμούν να διανυκτερεύσουν στις οικίες τους.

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ:

    5 Σχόλια

    1. ΟΙ ΠΟΥΤΑΝΙΤΣΕΣ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΕΧΟΥΝ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΜΠΑΛΑ ΒΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ..ΑΠΟ ΠΑΝΤΟΥ ΤΑ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΕΝΩ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΠΙΣΤΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ………ΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΠΟΣΟ ΔΕ ΜΑΛΛΟΝ ΤΩΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ……………

    2. Περιμενετε να μαθετε αληθεια απ αυτους τους σεισμολογους; Ολοι τσιρακια κολογλυφτες της κυβερνησης οπως και λεγομενοι λοιμωξιολογοι. Οι πραγματικοι επιστημονες ανθρωποι δεν παιρνουν θεση στην ελλαδα. Αυτοι ειναι ικανοι να σας πουν μπητε σπιτια δεν κινδυνευεται για να σκοτωθειτε οσο γινεται περισσοτεροι. Ακομα να καταλαβετε οτι μας μισουν οι κολοσποροι;

    3. Αυτη η παρουσιαστρια εχει τιποτα φυσικο στα μουτρα της? Δε λεω… καλη ειναι να της τον φερμαρεις αλλα μεχρι εκει γιατι εκτος απο σοβατισμενη ειναι και αντιπαθεστατη!!! Στα ελληνικα απλα… ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΠΟΥΤΣΟ!!!!

    4. Οπως πολύ σωστά είχαμε προβλέψει μπήκε από σήμερα το σχέδιο απαγόρευσης εορτασμού του Πάσχα και των μετακινήσεων. Όπως σωστά είχαμε προβλέψει επίσης, την πρώτη ημέρα της σαρακοστής θα αρχίσει επιχείρηση τρομοκράτησης του κόσμου από τα μμε και θα μιλάνε για πολλά κρούσματα μεταλλάξεις και νέα κύματα. Όποιος θέλει ας τρέξει σε παλαιότερες αναρτήσεις του μακελειό ή σε σχόλια που μιλούσαν για όλο αυτό το οργανωμένο σχέδιο

    Comments are closed.