ΚΙΝΟΥΜΕΝΗ ΛΑΒΑ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ – ΔΥΤΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΟΝ ΛΙΒΑΝΟ – ΤΟ ΚΟΛΠΟ ΓΝΩΣΤΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΟΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ – ΕΝΑΣ ΝΕΚΡΟΣ ΚΑΙ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΣΤΑ ΕΠΕΙΣΟΔΙΑ (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

    Κοινοποίηση:
    beirut-1

    «Καζάνι που βράζει» είναι τα τελευταία 24ωρα ο Λίβανος, καθώς χθες κατέβηκαν στους δρόμους της κεντρικής Βηρυτού χιλιάδες διαδηλωτές για να διαμαρτυρηθούν για τη κυβερνητική ανεπάρκεια που προκάλεσε τη φονική έκρηξη της περασμένης Τρίτης, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τουλάχιστον 728 άνθρωποι.

    Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των ταραχών φέρεται να έχασε τη ζωή του ένας αστυνομικός. Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατηγορούν την αστυνομία για βιαιότητες. Δεκαεννέα άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση.

    Εμείς να θυμίσουμε ότι όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα κάποια στιγμή θα καεί και το δικό σου. Ο Λίβανος μόνο μακριά δεν είναι, όπως και η Συρία και η Λιβύη. Το θερμόμετρο έχει ανέβει επικίνδυνα στην περιοχή μας και όλα πλέον κινούνται σε γρήγορους και επικίνδυνους ρυθμούς. Οι γεωπολιτικές εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες.

    Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Χασάν Ντιάμπ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα προτείνει τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών στη χώρα μετά τη θανατηφόρα έκρηξη της Τρίτης και τις συγκρούσεις, λέγοντας ότι είναι η μόνη διέξοδος από την κρίση.

    Τουλάχιστον 158 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην έκρηξη της Τρίτης και περισσότεροι από 6.000 άλλοι τραυματίστηκαν, αλλά οι αριθμοί αναμένεται να αυξηθούν, καθώς οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης για αγνοούμενους συνεχίζονται.

    beirut-0 beirut2

    Κατάληψη κυβερνητικών κτηρίων

    Χθες δεκάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών στη Βηρυτό, φωνάζοντας συνθήματα κατά της κυβέρνησης και του πολιτικού κατεστημένου. Εκπρόσωπος της αστυνομίας έκανε λόγο για έναν νεκρό αστυνομικό.  Οι διαδηλωτές έκαψαν επίσης μια φωτογραφία του προέδρου Μισέλ Αούν.

    Οι διαδηλωτές έκαναν έφοδο χθες και στο υπουργείο Ενέργειας στη Βηρυτό, στοχοθετώντας σειρά υπουργείων, μετά τη διαδήλωση εναντίον των αρχών που θεωρούν υπεύθυνες για τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

     

    Σύμφωνα με τις εικόνες από λιβανέζικα τηλεοπτικά δίκτυα, οι διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτήριο με τις δυνάμεις ασφαλείας να μην μπορούν να τους εμποδίσουν. «Θα μείνουμε εδώ. Καλούμε τον λαό του Λιβάνου να καταλάβει όλα τα υπουργεία», φώναζε ένας διαδηλωτής από το μεγάφωνο.

    Η έφοδος των διαδηλωτών στο κτίριο του ΥΠΕΞ, που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, πραγματοποιήθηκε, την ώρα που οι δυνάμεις ασφαλείας είχαν στραμμένη την προσοχή τους στη συγκέντρωση χιλιάδων άλλων ανθρώπων στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι αξίωναν από τις αρχές του Λιβάνου να λογοδοτήσουν για τη γιγαντιαία έκρηξη στο λιμάνι πριν από 4 ημέρες, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 150 ανθρώπους.

    beirut3

    beirut4

    beirut5

    beirut6

    Έφοδος στα κεντρικά της Ένωσης Τραπεζών

    Διαδηλωτές έκαναν έφοδο χθες το βράδυ στα κεντρικά της Ένωσης Τραπεζών στο κέντρο της Βηρυτού, βάζοντας φωτιά εκεί προτού τους απωθήσουν στρατιώτες. «Κάτω η βασιλεία των τραπεζών!», φώναζαν οι διαδηλωτές.

     

    Καλούν την κυβέρνηση να παραιτηθεί

    Καθώς η Βηρυτός θρηνεί τους νεκρούς της και επικρατεί διαμάχη για το μέγεθος των ανακατασκευών, μετά την τεράστια έκρηξη της Τρίτης, οργισμένοι Λιβανέζοι με την αντίδραση της κυβέρνησης τους, κάλεσαν χθες τις ξένες χώρες να ανατρέψουν τους ηγέτες του Λιβάνου και να κυβερνήσουν τη χώρα.

     

    ΚΟΙΝΟΠΟΗΣΗ: